Vijesti / Sport

FOTO Mađari idu kući, Češku do nove pobjede vodio Ondrej Zdrahala s 14 golova!

FOTO Mađari idu kući, Češku do nove pobjede vodio Ondrej Zdrahala s 14 golova!

Danska i Španjolska već su si osigurale prolaz u sljedeći krug natjecanja, a ostalo je na Mađarskoj i Češkoj da se izbore svoj plasman. Mađarska je do sada uvijek slavila u susretima s Češkom, ali više nitko u ništa nije bilo siguran i ovaj put zaobišli smo kladionicu. I bolje! Česi su u krvavoj utakmici slavili rezultatom 33:27 i osigurali si ostanak u Varaždinu.

“Zdrahala show”

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U dvorani krcatoj mađarskim navijačima osjećala se strašna napetost i u ovakvoj atmosferi teško bi pobijedila bilo koja bolja reprezentacija, kamoli češka momčad čiji niti jedan igrač ne igra u EHF Ligi prvaka. Ali nakon 58 minuta igre Česi su ušutkali tribine. Junak susreta bio je Ondrej Zdrahala koji je postigao 14 pogodaka, i koji je predvodio svoju momčad do povijesne pobjede. Bilo je tu puno kontri i polu kontri, krasnih asistencija i uspio je održati momčad u igri kada su Mađari počeli vraćati u 39. minuti susreta. Dugo poluvrijeme nazvali smo “Zdrahala show”.

Mađari su dobro krenuli u susret. U prve tri minute pogotke su postigli Mate Lekai i Richard Bodo, a Mikler je susret otvorio s tri obrane od četiri koje su Česi uputili prema golu. Česi su se mučili s mađarskoj dubokom i snažno obranom 6-0. Čak i kad je bilo jasno da će najviše pogodaka zabiti izvana, jer do linije su teško dolazili, tu ju je bio Gabor Ancsin koji je sa svoja dva metra i kusur dobro branio češke udarce izvana. Mađari su vladali igrom prvi 11 minuta.

Česi zavladali nakon prve četvrtine susreta

I onda je krenulo…. Česi su zahvaljujući Kaspareku i Zdrahali, koji su postigli svako po dva gola, izjednačili u 10. minuti susreta. Bilo je jasno da ako si hoće osigurati bilo kakvu moćnost za pobjedu, ili barem izjednačenje, glavni adut bit će im kontra i polukontra. Na kraju susreta Mađari su imali 26 izgubljenijih... Puno i previše i to su Česi znali kazniti. Česi su naprali seriju 4:0 i u 16. minuti poveli s 9:8 i do kraja susreta održali su prednost. Istu seriju realizirali su od 21. do 27. minute. Mađari su šest minuta bili bez pogotka i prvo poluvrijeme završilo je rezultatom 15:11 za Čehe.

No Mađari su iza sebe imali navijače, a Česi dva problema. U 14. minuti ključni čovjek češke obrane Pavel Horak po drugi put dobio je isključenje na dvije minuta. Kasnije će se ispostaviti da ga u ostatku susreta to baš nije previše diralo. A još jedan ključ obrane, Leos Petrovsky zaradio je crveni karton u 28. minuti jer je za vrat zakačio Mađara Donata Bartoka. Stepan Zeman trebao ga je zamijeniti, ali on nije ni u obrani ni u napadu igrač kao Petrovsky.

Nakon prvog poluvremena novinari su na hodnicima dvorane već diktirali naslove: "Varaždin je ostao bez mađarskih navijača". No, susret traje 60 minuta, a ne 30, stoga je pred nama bilo napeto drugo poluvrijeme.   

Vranješ bespomoćan u obrani

Mađari su lako dolazili do pogodaka, prolazili su kroz češku obranu kao kroz sir i na kraju su najefikasnije bili upravo sa šest metara. Odmah u prvoj minuti drugog poluvremena Česi su skoro ostali bez Kaspareka koji je krivo stao na liniji sedam metara. Bio bi to veliki udarac za Čehe s obzirom na to da je do kraja susreta Kasparek u prvom poluvremenu postigao tri gola i imao je potencijala za puno više u drugom.

U drugom poluvremenu izbornik Vranješ s obrane 6-0 prelazi na 5-1 s flasterom na Kaspareku. U tri minute zabijaju Balogh, Bodo, Fekete i Lekai, rade seriju 4:0 i vraćaju se na 19:17. No Česi su opet ubacili u brzinu više i povećali razliku. Vranješ je pokušao s obranom čovjek na čovjeka, no onda bi lopta dolazila do Čeških krila. Mate Lakai uspijevao držati ritam, a na kraju je postigao najviše pogodaka za Mađarsku, njih devet.

Igra na nož

Posljednjih 10 minuta postalo je opasno, igrači su igrali na glavu i postali su opasni za sebe i za okolinu. Gol za gol, kontra za kontru. Ondrej Zdrahala i Mate Lekai... Mađarska je opet počela smanjivati zaostatak. U 54. Lekai je smanjio češku prednost na 27:25, no to je bilo to. Mrkva i Galia možda nisu najbolji vratari susreta, ali branili su kad je bilo najteže. Iako je Mikle na mađarskom golu obranio 10 udaraca, vanjski igrači Češke bili su pre poletni.

Posljednje tri minute Mađari su se raspali, a zadnja dva pogodaka za čvrstu pobjedu Čeha postigao je Tomas Cip. Igračem susreta proglašen je, a tko drugi nego Ondrej Zdrahala.

Ovo je tek osmi put da se Češka uspjela kvalificirati u glavni krug europskih natjecanja. Česi će slaviti duboko u noć, a navijači koji su ipak ostali u Varaždinu vidjeli su predstavu svoje momčadi o kojoj će se dugo pričati. Sada se okreću križanju sa skupinom C koja iz Zagreba dolazi u Varaždin.

du k predO14 golova

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci