Vijesti / Sport

Istok Rodeš: 'Skijanju sam posvetio svoj život i u tome uživam'

Istok Rodeš: 'Skijanju sam posvetio svoj život i u tome uživam'

Jedan od najboljih mladih hrvatskih alpskih skijaša, Istok Rodeš, u drugoj je godini Svjetskog kupa, priprema se za nadolazeće Zimske olimpijske igre u Pyeonchangu te u tekućoj sezoni ima nekoliko pamtljivih rezultata i zarađenih bodova. O razmišljanjima, kako je počela priča zvana 'skijanje' te što očekuje od budućnosti i razvijanju profesionalnog skijanja u Hrvatskoj, porazgovarali smo s Istokom.

Ljubav prema skijanju očito se mora roditi u jako ranoj dobi pa se čini da ni Rodeš u ovom slučaju nije iznimka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Stao sam na skije s jednom godinom i nešto sitno, a tata mi je bio alpinist pa me jednostavno upoznao s planinama i skijanjem. 'Skužio' je da sam se zaljubio u skijanje i ništa me drugo nije zanimalo. Bilo je bitno da me roditelji nisu tjerali niti na jedan trening, već je svaki odlazak bio moja odluka i želja - rekao je Istok.

Usponi i padovi

Istokov potencijal i talent pogotovo su se razvili u vrijeme juniorskog staža kada uzima naslov svjetskog prvaka do 18 godina.

- To je bilo sve dio nekakvog puta koji sam ja davno zamislio, samo mi je osvajanje bilo još veća motivacija za dalje. 

Što se tiče rezultata u mlađim kategorijama s njima je zadovoljan, a smatra kada je bio dovoljno zreo, u njima je pobjeda bila jedini mogući ishod.

S prošlom sezonom mladi se skijaš već odavno oprostio, ali neka sjećanja, većinom zdravstvene prirode, su je posebno obilježila.

- Ta sezona (2016/2017) bila je teška, puna uspona i padova, ali iz takvih sezona najviše naučim te svake naredne postajem bolji. Bitna je stvar što sam prošle sezone osvojio prve bodove u Svjetskom kupu jer je to prvi korak u probijanju. Ozljede su definitivno otežale situaciju u tom probijanju, ali i iz toga se nauče neke stvari i krenem dalje.

Pripreme su izuzetno bitne u životu svakog sportaša, a u skijanju na pripreme 'odleti' gotovo cijela godina. Ipak, čini se da Rodeš već ima uhodani sistem.

- Najvažnije je posložiti sitnice. Trenirat će svi, jest će svi, skijat će svi, ali neće svi tome posvetiti život i svaki detalj posložiti najbolje moguće. Pauza u godini meni traje sveukupno dva tjedna i to ne u komadu. I ta dva tjedna sasvim su mi dovoljna za odmor jer sam skijanju posvetio svoj život.

Ove sezone 22-godišnjak ostvaruje odlične rezultate u FIS kategoriji, dok se u Svjetskom kupu očekuju još bolji rezultati. Slalom i kombinacija čine se kao prioritetne discipline, ali ipak Rodeš ne odbacuje mogućnost da u svima bude jednako dobar.

- Volim sve četiri discipline, ali mi je slalom dominantan. Vrlo je teško biti dominantan u Svjetskom kupu u sve četiri, iako je moguće imati pobjede u svakoj od njih. Za sebe mislim da u slalomu itekako mogu biti dominantan, a u ostale tri vrhunski. Za sada jednostavno tražim put kroz slalom da se probijem u Svjetskom kupu, a tek onda mogu razmišljati o ostalima.

Obični gledatelji često su stavljeni u poziciju da vide samo produkt koji skijaš napravi u dvije minute trke, a zanemarimo sav prethodni rad te što je trebalo sve proći za dolazak na snježnu stazu Garmisch-Partenkirchena ili Wengena.

- Skijanje je iznimno zahtjevno i komplicirano, ljudi na televiziji vide možda 2 posto od toga što mi radimo. Stalna putovanja, treninzi… Sama trka gledateljima traje dvije minute, ali nama ustvari traje cijeli dan, potroši nas i psihički i fizički.

Hrvatsko se skijanje može sagledati u kontekstu prije i poslije Kostelića, a također se može reći da nismo skijaška zemlja, iako imamo potencijala i talenta koje valja razvijati.

- Situacija je dosta dobra, muška reprezentacija je jako kvalitetna te bi kroz neko vrijeme trebali imati par vrhunskih skijaša u Svjetskom kupu. Naravno, mi nikad neće biti alpska zemlja kao na primjer Austrija, ali kada bi se poboljšalo stanje na hrvatskim skijalištima pa da djeca mogu češće trenirati, kroz godine bi dobivali sve više talenata - dodao je.

- Sada iz svake tri ili četiri generacije možemo izvući nekoliko dobrih, dok je to na kraju možda jedan do dvojica vrhunskih skijaša, a to je za nas premalo. Mislim da je bitno da se djeci omogući više skijanja u Hrvatskoj. I ljudima općenito.

Odnos Grada Varaždina prema Istoku prije određenog vremena bio je u 'slijepoj ulici', ali situacija se potkraj 2017. promijenila.

- Bilo je problema, ali sada je situacija odlična. Grad sponzorira moj program, a na rukavu jakne nosim natpis Varaždin, gdje se nalazi i grb koji je odmah ispod hrvatskoga. Jako sam ponosan na to. 

Također, Rodeš nadodaje kako više nema nikakvih uzora te smatra da je potrebno skijati zbog uživanja, a ne nametat si nerealna očekivanja. 

Varaždin će tako kroz par dana dobiti svog prvog skijaša koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama.

- Biti kompetitivan i najbrži gdje god da dođem. Očekivanja su prije svega uživati u skijanju jer sam zbog toga i počeo skijati. O olimpijskim igrama ne razmišljam puno, trka kao svaka druga, a kada dođe dan utrke onda ću biti posve posvećen tim vožnjama - zaključio je Rodeš.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci