Vijesti / Sport

U VRHU Stolnotenisač Leon Šantek ima 14 godina, a pobjeđuje i 30 godina starije

U VRHU Stolnotenisač Leon Šantek ima 14 godina, a pobjeđuje i 30 godina starije

Leon Šantek već s 12 godina zaigrao je sa seniorima, danas s 14 pobjeđuje i 30 godina starije igrače. A Europska stolnoteniska federacija proglasila ga je jednim od deset najboljih mladih igrača, pišu 24 sata.

- Trenirati sam počeo sa šest godina. Prije sam išao na nogomet, ali stolni tenis mi je draži jer je individualni sport. Ovisiš o sebi i samo sebe možeš kriviti za poraze - rekao je Leon.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Igra za STK Starr iz Varaždina, a prošle subote, u svojem trećem seniorskome meču u karijeri, pobijedio je prvi put.

- Slavio sam protiv Srđana Žižaka 4-2. Bio sam baš zadovoljan kako sam odigrao. Roditelji su bili ponosni. Oni su mi velika podrška, stalno me voze na treninge - kaže Šantek.

A Žižak je '75. godište, ima gotovo 30 godina više od Leona.

- Nije baš uobičajeno da netko tako mlad igra sa seniorima. Leon je, prema mojoj procjeni, u glavi već zreo igrač. U stolnoteniskom smislu ispred je svojih godina, kao da ima između 19 i 21 godinu. Pazite, velika je razlika između toga da samo nastupate sa seniorima i toga da ih i pobjeđujete - kaže Ronald Ređep, Leonov trener.

Leon je proglašen jednim od deset najboljih europskih mladih igrača te odlazi na kampove, koje Europska stolnoteniska federacije organizira da bi se što više približili azijskim igračima. Leon je igrač s kojim Europa ozbiljno računa da bi jednom mogao uspješno igrati protiv Kineza, Korejaca.

- Bio sam na tri ili četiri kampa. Puno mi to znači, dolaze i kineski treneri te se može puno naučiti - istaknuo je Leon, koji živi u Ljubešćici, mjestu 20-ak kilometara udaljenom od Varaždina.

Trener Ređep poslat će ga i u Kinu na dodatno školovanje. To je ključna stavka u Leonovu razvoju.

- Leon mora naučiti kako oni razmišljaju, kako treniraju da bi se mogao nositi s njima. Kinezi ne treniraju stolni tenis da bi sudjelovali, oni svi žele biti svjetski prvaci i olimpijski pobjednici. Svaki je dan za njih borba za sportski opstanak - rekao je Ređep.

Ima još jedan razlog zašto će Kinezi ugostiti Leona. Neće mu samo tako prenijeti znanje, a da nešto ne dobiju zauzvrat.

- Oni ga zovu i da ga snime, znaju da bi im jednom mogao biti suparnik. I zato žele sve znati o njemu. Za Leona je ipak odlična stvar da ode, rad s njima neka iskoristi na svoj način. Pomoći će mu to jako u daljnjoj karijeri - istaknuo je Ređep.

Imat će Kinezi što i vidjeti, klinca koji bi im zaista jednog dana mogao biti noćna mora.

- Servis? Nije ga lako naučiti, imam još puno posla s njim, mora biti bolji. I za čitanje servisa treba puno vježbati - kaže Leon, koji bi ovog ljeta trebao nastupiti na EP-u do 15 godina.

- Zbog ozljede prepona propustio sam cijelu godinu. Nije još kasno da izborim EP, tek je u srpnju, no moram dosta toga nadoknaditi - istaknuo je mladi Šantek.

Leon ima i četiri godine stariju sestru Leonu (18). I ona je stolnotenisačica, reprezentativka.

- Prije smo često igrali međusobno, imali smo i stol doma. Danas mi puno pomaže savjetima, kad izgubim, govori mi da to nije ništa i da samo nastavim trenirati - kaže Šantek.

A ti mečevi sa sestrom bili su od velike pomoći Leonu. I jedan od razloga zašto je danas, sa samo 14 godina, toliko dobar.

- Mnogo je napredovao igrajući sa sestrom. Dobro su mu došli ti sparinzi, on jako brzo upija i 'kopča' stvari - rekao je Ređep.

Leona u klubu više nitko ne promatra kao klinca, već suigrača s golemim potencijalom. Pred njim je još dug put, no svi sastojci za vrhunsku karijeru su tu - talenat, upornost i glava.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci