NAKON MEKSIKA Izbornik Dalić: ‘Nisam kukavica, ako ne bude dobro ću otići’

Mnogi su ‘plakali’ zbog odlaska šestorice prvotimaca poslije poraza od Perua (0:2), no izbornik Zlatko Dalić u prekjučerašnjoj utakmici protiv Meksika pokazao je da imamo još petoricu-šestoricu igrača koji bez problema mogu u prvih 11 kockastih.

Uz 80.000 fanatičnih, uglavnom meksičkih navijača, Hrvatska je u Dallasu slavila s golom Rakitića1:0 iz 11-erca u 62. minuti. A izgledali smo jako dobro, Meksiko u 90 minuta nije stvorio veliku šansu. Isti onaj Meksiko koji je četiri dana prije pobijedio Island, našeg suparnika u skupini na SP-u u Rusiji.

Ante najviše pokazao

U odnosu na utakmicu četiri dana prije, Dalić je u prvih 11 uvrstio Pivarića na mjesto lijevog beka, Badelja i Kovačića u vezu, a Kramarića, Rebića i Pjacu postavio je na tri napadačke pozicije. Baš ta trojka ‘terorizirala’ je obrambenu liniju Meksikanaca, a posebno se svidio Rebić, koji je igrao na Perišićevoj poziciji lijevog krila.

Najsretniji zbog pobjede bio je izbornik Zlatko Dalić jer baš su njega najviše prozivali zbog odluke da pusti šestorku natrag u svoje klubove.

– Zadovoljan sam zbog pobjede, iako možemo i bolje. Pokazali smo agresivnost, kompaktnost i kvalitetu, odigrali smo kako sam i htio, na vrhunskom nivou. Čvrst blok smo imali, stvorili smo puno šansi iako smo igrali protiv napaljene momčadi pred 80 tisuća navijača, i bili pod velikim pritiskom nakon poraza od Perua – rekao je Dalić, te poručio:

– Meksikanci su prigovarali što sam šest igrača pustio natrag u Europu, ali ja sam im rekao da su ovi koji su ostali još bolji. I to doista mislim. Dečki su ovom predstavom pokazali da nitko u momčadi više nije siguran, da dolaze mlađi. Godinama imamo sjajnu momčad, ali nemamo rezultat još od 1998. Hoću naći rješenje, igrat će oni najbolji, a ne imena. Ne trpim staru slavu.

Do Rusije je ostalo 77 dana, a turneja u SAD-u na kraju je pomogla Daliću.

– Otvorila mi je oči i pokazala jasniju sliku. Neki su se nametnuli i pokazali da mogu igrati. Veseli me kompaktnost, zajedništvo, teško je igrati protiv ovakve momčadi kao Meksiko, koja je napaljena, agresivna… Nisam kukavica, idem glavom i kroz zid, ako bude dobro, bit ću sretan, ako ne, spreman sam otići – emotivan je bio Dalić, kojeg su pogodile kritike poslije poraza od Perua.

A izbornik je nakon utakmice nekim zvijezdama jasno poručio da bi mogli ispasti iz prvih 11 za SP. Posebno je izdvojio sjajnu partiju Ante Rebića, koji ove sezone briljira i u Eintrachtu, klubu bivšeg izbornika Nike Kovača. Zasluženo, jer Rebić je tijekom cijele utakmice izluđivao meksičke bekove i bio je pokretač svake akcije hrvatske reprezentacije.

– Rebić je odigrao fantastično i preskočio je Perišića. Neka Perišić sad preskoči njega – poručio je Dalić.

A upitan bi mogao postati čak i dosad nezamjenjivi Mandžukić, jer Kramarić je pokazao da treba biti u prvih 11, a svidio se i Pjaca.

Ginuli smo na terenu

Ivan Rakitić odigrao je sjajnu utakmicu protiv Meksika, te uz Rebića bio naš najbolji igrač. Luka Modrić vratio se ranije u Real pa je Raketa ponio kapetansku vrpcu. Zasluženo, jer utakmica protiv Meksika bila mu je jubilarna 90. za reprezentaciju.

– Ginuli smo na terenu, bacali smo se na glavu i igrali jedan za drugoga. Stvorili smo jako puno šansi i mogli smo Meksikancima zabiti još koji gol. Dečki koji su igrali pokazali su da na njih moramo najozbiljnije računati, pokazali su da znaju igrati. Ma fantastično smo odradili utakmicu – rekao je Raketa, te se objasnio zašto je na vlastito inzistiranje ostao na drugoj utakmici, iako su u Barceloni željeli da se vrati.

– Zvali su me iz kluba da se vratim, ali u sekundi sam riješio taj problem. Bio sam jasan kad sam im rekao da ću ostati s reprezentacijom. Kad sam odlazio na put, rekao sam im da se vraćam u četvrtak i da će tako ostati. To sam isto rekao i izborniku Daliću, u sekundi smo sve dogovorili. I hvala mu na povjerenju. Za mene je čast biti ovdje, igrati za reprezentaciju, ali također razumijem i kolege koji su otišli u klubove – rekao je Raketa.

Zanimljivo, nekoliko sati prije nego je naša reprezentacija igrala protiv Meksika, Luka Modrić igrao je za drugu momčad Reala, u pobjedi 6:1 protiv juniorske reprezentacije Argentine. Igra protiv Meksika bila je vrlo dobra, no Dalića su sigurno zabrinule ozljede, jer teren su prije kraja utakmice morali napustiti Šime Vrsaljko, Milan Badelj, Marko Pjaca i Vedran Ćorluka.

Vrsaljkova izmjena u 33. minuti bila je preventivna, a Badelj je osjetio bol u koljenu, pa će morati na pregled. Pjaca je pak u 60. minuti teren morao napustiti zbog boli u bedrenom mišiću, dok je Ćorluka u 74. sam zatražio izmjenu, što je i razumljivo jer se nakon duge stanke tek vraća u natjecateljski ritam.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije