Vijesti / Špancirfest 2019

KAD SE PODVUČE CRTA

ŠPANCIRFEST U BROJKAMA Sve u plusu! Broj noćenja je 8% veći, a gradom je prošpanciralo oko 300.000 posjetitelja

ŠPANCIRFEST U BROJKAMA Sve u plusu! Broj noćenja je 8% veći, a gradom je prošpanciralo oko 300.000 posjetitelja
PIXSELL, TZGV

Gosti iz 50 zemalja, 6.000 prodanih ulaznica kod vile Bedeković, 1,3 milijuna pregleda web-stranice...

Sve brojke vezane uz netom završen 21. Špancirfest su u plusu uspoređuju li se s prošlogodišnjima. To govore podaci koje je danas iznijela direktora Turističke zajednice Jelena Toth.

Rečeno je tako da je lani Špancirfestom šetalo 280.000 posjetitelja, a ove godine bilo ih je 300.000. Naravno, riječ je o procjeni.

- Nemamo konkretne i točne podatke jer nemamo brojač, nemamo ni naplatu ulaza u grad, tako da se brojka temelji na procjeni organizatora i policije - pojasnila je Jelena Toth, dodavši da je lijepo i ugodno vrijeme svih 10 dana festivala zasigurno, uz dobar sadržaj, utjecalo na broj posjetitelja.

No postoje i brojke koje su bitno egzaktnije.

- Prema sustavu eVisitor, broj dolazaka i noćenja tijekom trajanja Špancirfesta je 7,7% veći nego lani - iznijela je direktorica Turističke zajednice.

Gosti su ove godine došli iz 50 zemalja, a lani iz njih 44. Najviše turista, osim Hrvatske, je iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske i Poljske.

Ono što se još može mjeriti je posjećnost programa na vili Bedeković. Gotovo svi programi, četiri dana koncerta i šest dana predstava, bili su rasprodani, rekla je Toth i iznijela podatak da je prodano bilo više od 6.000 ulaznica, što je 46% više nego prošle godine.

- Fascinantnan podatak koji moram istaknuti i isticat ćemo ga u narednih godinu dana je broj pregleda web-stranice Špancirfesta. U kolovozu je naša web-stranica imala više od 1,3 milijuna pregleda, što je 95% više nego lani, kada smo imali oko 700.000 pregleda. Usporedbe radi, neki jaki turistički subjekti tijekom cijele godine imaju oko 700.000 pregleda. Mi smo u jednom mjesecu, uoči i za vrijeme Špancirfesta, ostvarili 1,3 milijuna pregleda i ta brojka je fascinantna - nije krila zadovoljstvo direktorica TZ-a.

Podatak koji još nedostaje je promet generiran u trgovini i ugostiteljstvu tijekom proteklog razdoblja. Taj podatak dostavlja Porezna uprava i on bi trebao biti dostupan sljedećeg tjedna.

Jelena Toth je sve ove brojke iznijela na zajedničkom druženju koje je Grad Varaždin organizirao na Aquacityju, u znak zahvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli da festival protekne u najboljem mogućem redu.

- Zahvalila bih svima koji su se uključili na bilo koji način u realizaciju programa. To su naši suorganizaori na Starome gradu i Kapucinskom trgu, zatim Kerekesh teatar, vatrogasci, policija, hitna pomoć, Parkovi, Čistoca, Garda... Sigurno sam nekog zaboravila - rekle je direktorica Turističke zajednice Jelena Toth, a zahvalu i pohvalu na adrese svih gradskih službi uputio je i gradonačelnik Ivan Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video