Vijesti / Špancirfest 2019

Street art

Grafiti su dio kulture grada: Kod Studentskog centra napravljen najveći mural u Varaždinu!

Grafiti su dio kulture grada: Kod Studentskog centra napravljen najveći mural u Varaždinu!
Varaždin for European Youth Capital 2022/Varaždinski.hr

na zidu koji je do sada bio sasvim običan i neprimjetan, nastao je dojmljiv mural u suradnji Varaždin za europsku prijestolnicu mladih 2022, Graffita na Gradele i umjetnika Cheza 186.

Protekli vikend bio je u znaku Špancirfesta – koncerata, performera i sveukupnog programa u centru grada.

Ipak, ako ste se kojim slučajem za vikend našli u blizini Studentskog centra Varaždin mogli ste vidjeti da se i tamo nešto radi.

Naime, na zidu koji je do sada bio sasvim običan i neprimjetan, nastao je dojmljiv mural u suradnji Varaždin za europsku prijestolnicu mladih 2022, Graffita na Gradele i umjetnika Cheza 186.

To je zasad najveći mural u Varaždinu, a na njemu je Chez 186 radio dva dana. Zanimalo nas je kako je došlo do suradnje između tri strane, a Jelena Brcković iz Varaždin for European Youth Capital 2022 napomenula je da je suradnja došla prirodno.

- Organizator festivala Graffiti na Gradele (GNG) Marko Boko i koordinator kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. godine Nino Preložnjak upoznali su se još tijekom studija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Tamo su zajedno s ekipom osnovali Klub studenata FPZG-a, a istovremeno je Marko počeo s organiziranjem festivala GNG u Bolu na Braču te s promocijom festivala po Zagrebu i ostatku Hrvatske. Obojica su povezani i kroz Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj (gdje je Boko zaposlen), a koji je velika podrška projektu kandidature – rekla je Brcković i nastavila.

- Ekipa iz kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. prati GNG festival i njihove programe često posjećuje, ali prati i graffiti scenu. Tijekom kreiranja programa KVART zone odmah smo znali da želimo dovesti ekipu GNG-a na Špancirfest i upoznati Varaždince s njihovim radom, ali i darovati Varaždinu mural. Boko je predložio ponajboljeg hrvatskog street art umjetnika Cheza 186 koji je odmah pristao na izradu murala, a lokaciju smo odabrali nakon pregovora s konzervatorima i uz veliku podršku Grada Varaždina, Studentskog centra u Varaždinu i ravnatelja Nenada Milijaša – istaknula je.

Mural se vidi s obje strane kad se prolazi, bilo pješice, biciklom ili automobilom, a ujedno se i nalazi na mjestu gdje se za vrijeme akademske godine kreće velik broj ljudi. Naravno, s grafiterskim poslom ne misli se ovdje stati.

- Dobili smo 30 metara zida kod Studentskog centra u Varaždinu i krenuli smo u realizaciju. Mislim da smo obogatili prostor i ne mislimo stati samo na jednom muralu. Ovo je tek početak street arta u Varaždinu – zaključila je Brcković.

Spomenimo samo da je Chez 186 na domaćoj graffiti sceni prisutan više od 20 godina, a svojim je specifičnim stilom obilježio rad aktivne generacije graffiti writera u Hrvatskoj.

Svoje prve poteze sprejem radio je po zidovima diljem Slavonije, odakle je porijeklom, a zadnjih godina svoje djelovanje bazira u Zagrebu, a gostovao je i u Rijeci, Vukovaru, Berlinu, Los Angelesu..

Chez 186 je u graffiti svijet na mala vrata počeo unositi apstraktne elemente, da bi u konačnici njegov rad postao obilježen i prepoznat po eksperimentiranju u korištenju graffiti tehnika i stilova s apstraktnim elementima, bez obzira na medij, tehniku ili situaciju, a to se dobro vidi i na tridesetmetarnom muralu u Varaždinu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video