Vijesti / Školski kutak

ČUVARI TRADICIJE

FOTO Učenici iz Salinovca Božić dočekali i slavili kao nekad njihovi djedovi i bake

FOTO Učenici iz Salinovca Božić dočekali i slavili kao nekad njihovi djedovi i bake
Ljiljana Vuglač

Ove godine su učenici i djelatnici Područne škole Tina Ujevića Salinovec odlučili dočekati i proslaviti blagdan Božića kako su to nekad radili njihove bake i djedovi.

Kako očuvati stare običaje jako dobro znaju učenici Područne škole Tina Ujevića iz Salinovca koji su uz svoje učiteljice tijekom cijelog prosinca provodili brojne aktivnosti, čuvajući tako od zaborava etnološko naslijeđe svojih djedova i baka.

Božićni ugođaj u Područnoj škole Tina Ujevića iz Salinovca Božić u Salinovcu

Ove godine su učenici i djelatnici Područne škole Tina Ujevića Salinovec odlučili dočekati i proslaviti blagdan Božića kako su to nekad radili njihove bake i djedovi. Unoseći tako pomalo zaboravljen dah prošlosti, mjesec prosinac u salinovečkoj školi bio je ispunjen posebnom čarolijom.

Već treću godinu zaredom učiteljice Valentina Posavec Kovač i Sonja Poljak provode projekt 'Skrajski kaj - kaj za Kraj' s ciljem očuvanja i njegovanja kulturne baštine, folklora, običaja, povijesnih događanja i tradicije naših krajeva. Ove školske godine tema projekta su stari narodni običaji. S tim ciljem oživljeni su nekadašnji božićni običaje u ovoj školi.

Učenici su najprije istražili i zapisali sve što su saznali o običajima svojih baka, djedova i drugih starijih članova obitelji vezanim uz došašće i Božić. Nakon toga su pripreme u školi započele na Svetu Barbaru radionicama izrade 'kinča', odnosno tradicionalnih ukrasa za bor od krep papira.

Sve o kinču i nekadašnjim običajima ukrašavanja prostorija za Božić, učenicima je ispričao etnolog Tibor Martan koji je s ostalim članicama Udruge 'Magda i Luisa' iz Madžareva pomogao i u izradi ukrasa.

Učenici četvrtog razreda izradili su tradicionalne ukrase od kukuruzovine, a učenici trećeg razreda napravili su ukrase od tijesta. Za Svetu Luciju posadili su pšenicu uz pomoć školske kuharice, a školski domar pripremio je slamu postavljenu ispod bora. Božićnu jelku su učenici okitili tradicionalnim ukrasima; kinčem, jabukama, orasima, anđelima od kukuruzovine, a ispod bora stavili su slamu, zrnje, novčiće i pšenicu te zaželjeli uspješnu i plodnu godinu.

Pripreme su završile tradicijskom božićnom priredbom u četvrtak, 19. prosinca, koju su organizirale učiteljice Valentina Posavec Kovač, Lucija Geček i Ivana Husnjak. Zajedno s ostalim učiteljima, učenicima i djelatnicima škole pripremile su za sve roditelje i mještane dramsko scenski prikaz jaslica i Isusova rođenja u dvorištu škole.

Te noći dvorište škole postalo je jedno od najljepših dijelova salinovečkog kraja. Svi sudionici mogli su uživati u pravom božićnom duhu, radosti i veselju. Dvorište su, poput sitnih zvjezdica, osvijetlili dječji lampioni, a veselo su odjekivali stihovi pučkih božićnih pjesma.

Na samom ulazu u školu čarobno se smjestila štalica i sveta obitelj. Uz štalicu, malog Isusa grijale su ovčice, kozica i konjić. Isusu su se poklonili anđeli, pastiri i kraljevi. U školi su posebno ponosni jer je ovo uprizorenje okupilo mnoštvo mještana i svima utkalo u srce radost, mir, veselje, zajedništvo i ljubav.

- Ovim putem od srca se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u otkrivanju i oživljavanju starih običaja, kao i u organizaciji i izvedbi živih jaslica. Veliko hvala svim bakama, djedovima, učiteljima, supružnicima, obiteljima Grabrovec, Bunić i Opelić, domaru i tehničkom osoblju. Bez svih njih ne bismo uspjeli. Svima od srca sretan i blagoslovljen Božić! – poručila je učiteljica Valentina Posavec Kovač.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6021

Reci što misliš!