Vijesti / Školski kutak

VIŠE O DOMOVINSKOM RATU

'ISTINA O SLOBODI' Osmašima osnovne škole u Višnjici održano predavanje o Domovinskom ratu

'ISTINA O SLOBODI' Osmašima osnovne škole u Višnjici održano predavanje o Domovinskom ratu
UDVDR Ivanec

Predavanje je bilo koncipirano u tri dijela: u prvom se govorilo o uzrocima, tijeku i posljedicama Domovinskog rata, a okončano je prikazom animiranog zemljovida 'Domovinski rat'...

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nastavila je s edukativnim tribinama/predavanjima na temu 'Domovinski rat - Istina o slobodi'.

Tako su četvorica članova užeg predsjedništva koji rade na ovom projektu, Dražen Geček, Ljudvek Cikač, Milan Ribić i Martin Lukavski posjetili Osnovnu školu Izidora Poljaka Višnjica, te učenicama i učenicima osmog razreda prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred izbijanjem, te po njegovom okončanju.

Predavanje o Domovinskom ratu

Pridružio im se i Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec surađuje i na ovom projektu.

Predavanje je bilo koncipirano u tri dijela: u prvom se govorilo o uzrocima, tijeku i posljedicama Domovinskog rata, a okončano je prikazom animiranog zemljovida 'Domovinski rat' Hrvatskog povijesnog muzeja.

U drugom dijelu djeca su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi, s kojima ih je pobliže upoznao Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Milan Ribić, Dražen Geček i Vjekoslav Špac pokazivali su autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

Bili su tako izloženi kaciga, pancirka, pribor za jelo, maska za zaštitu od bojnih otrova, telefon, prazna 'zolja', tenkovska 'čahura', uniforme, beretke, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA.

Izložen je bio i stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995., te automobilska oznaka Knina iz samoproglašene Srpske Krajine.

U trećem dijelu se govorilo se o ulozi žitelja bivše Općine Ivanec, što su djeci kroz Powerpoint prezentaciju temeljenu na stručnim izvorima i osobnim iskustvima, jednako kao i prvi dio, približili Dražen Geček i Ljudvek Cikač.

U tom su dijelu učenici kroz foto-prezentaciju upoznati s poginulim hrvatskim braniteljima s područja Grada Lepoglave, a posebno je naglašen doprinos Višnjice u Domovinskom ratu, koja je dala brojne hrvatske branitelje.

Među njima i troje braće Jakop, Josipa, Zdravka i Tomu, redom časnika Hrvatske vojske, na koje Višnjica, a i cijeli kraj može i mora biti ponosan, istaknuto je tijekom predavanja.

S obzirom na to da je među predavačima bilo onih koji su se iz vremena Domovinskog rata osobno poznavali sa Stjepanom Križancem, poginulim hrvatskim braniteljem iz Višnjice, i zajedno bili u akciji u kojoj je, na žalost, izgubio svoj mladi život, učenici su imali prigodu doznati nešto više i o njemu.  

U završnom dijelu predavanja učenici su zamoljeni da, ako žele, ispune anonimni anketni listić s nekoliko pitanja vezanih uz Domovinski rat, kao i uz ovo izlaganje.

Svi su ga ispunili te pokazali visoku razinu poznavanja tema iz Domovinskog rata, a većina se izjasnila da je tijekom predavanja saznala nešto novo, s naglaskom na ulogu hrvatskih branitelja s našeg područja i poginule u Domovinskom ratu.

A za tako visoku razinu poznavanja tema iz Domovinskog rata svakako najveće zasluge idu učiteljima i školi Višnjica, kao i posjetu Vukovaru gdje su djeca također naučila puno toga, a što su kod pripreme predavanja spomenule i profesorica povijesti Karmen Basarić, te prof. informatike Ana Dukarić, razrednica VIII. A, koja se u svoje, u ime svog razreda i škole zahvalila na održanom predavanju.

Na kraju predavanja edukacijski tim je zahvalio na prijemu i pozornosti, poželio sve najbolje u nastavku obrazovanja, a Martin Lukavski je u njegovo ime uručio skroman dar za školu - rukometnu loptu.

Ovo je ujedno bilo posljednje predavanje u školskoj godini.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!