Vijesti / Školski kutak

ERASMUS +

EUROPSKI PROJEKT Tim Srednje strukovne škole iz Varaždina boravio u estonskom gradu Narvi

EUROPSKI PROJEKT Tim Srednje strukovne škole iz Varaždina boravio u estonskom gradu Narvi
Srednja strukovna škola Varaždin

Upoznali su geografske, povijesne i kulturne vrijednosti Estonije, tradiciju i estonski školski obrazovni sustav.

U sklopu druge po redu mobilnosti Erasmus + projekta pod nazivom 'Our Heritage: Where the Past Meets the Future', predstavnici Srednje strukovne škole iz Varaždina, učenici Ivica Florjanić, Stjepan Hunjak, Gabriela Matoić, Leo Gojnik, David Banfić i Mateo Stunja u pratnji nastavnika i pratitelja Deana Mencingera, Jasne Majhen, Laure Kočile Kašmo i Dunje Ščapec, sudjelovali su od 1. do 7. travnja u razmjeni učenika i nastavnika u partnerskoj školi Narva Soldino Gümnaasium u estonskom gradu Narvi.

Središnji je dio programa projekta bio namijenjen predstavljanju folklornih tradicija zemalja partnera, a osim Hrvatske partnerske zemlje projekta su Nizozemska, Češka i Turska.

Srednja strukovna škola Varaždin u Estoniji

Svaka zemlja prije mobilnosti imala je zadatak proučiti folklornu tradiciju svoje domovine, stoga su predstavnici partnerskih škola prezentirali folklorne osobitosti zemalja iz kojih dolaze.

Učenici hrvatskog tima predstavili su tipičnosti i odlike pojedinih nošnji Republike Hrvatske, a tom prigodom je nastavnica Jasna Majhen bila odjevena u narodnu nošnju međimurskog kraja.

Osim prezentacija i narodnih plesova članovi nacionalnih timova sudjelovali su u aktivnostima kreativnih, umjetničkih radionica i u sportskim aktivnostima u ekipnom natjecanju učenika u trčanju, guranju lopte, skakanju preko vijače, odbojke i odbojke s pilates loptom.

Sudionici mobilnosti razgledali su grad Narvu, posjetili su estonski glavni grad Tallin te Narva-Jõesuu, grad smješten na obali Baltičkog mora.

Upoznali su geografske, povijesne i kulturne vrijednosti Estonije, tradiciju i estonski školski obrazovni sustav. Tijekom mobilnosti učenici partnerskih škola imali su prilike nazočiti nastavnim satovima fizike, kemije i matematike u školi domaćina (Narva Soldino Gümnaasium) dok su nastavnici i pratitelji partnerskih škola  diskutirali o zadacima za budući projektni posjet.

Ovakav oblik putovanja svima je omogućio razmjenu znanja, ideja i stavova te obogatio međunarodnu suradnju koja je realizirala već dvije mobilnosti u sklopu navedenog projekta, a uskoro počinju pripreme i za treću mobilnost koja će se održati u listopadu, u školskoj godini 2019./2020.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!