Vijesti / Školski kutak

MOBILNOST

ERASMUS PROJEKT Srednja strukovna škola iz Varaždina bila je domaćin partnerskim školama iz Litve, Turske i Mađarske

ERASMUS PROJEKT Srednja strukovna škola iz Varaždina bila je domaćin partnerskim školama iz Litve, Turske i Mađarske
Srednja strukovna škola Varaždin

Učenici i nastavnici iz triju partnerskih škola upoznali su školu, načine rada i učenja te hrvatski obrazovni sustav.

U sklopu Erasmus + projekta Srednja strukovna škola iz Varaždina bila je domaćin druge po redu mobilnosti projekta pod nazivom 'Stop Dropout, Stop Tear Drops' od 18. do 22. ožujka.

U tom periodu Srednju strukovnu školu posjetilo je 20 učenika i 9 nastavnika iz triju partnerskih škola i to iz tehničke i strukovne škole Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iz Turske, iz srednje škole Vilniaus Simono Konarskio mokykla iz Litve te ekonomske i tehničke škole Harsányi János Szakgimnázium iz Mađarske.  

Tijekom prvog dana nazočnim gostima i domaćinima obratio se ravnatelj Srednje strukovne škole u Varaždinu Dražen Košćak i koordinatorica Nikolina Vlahek Canjuga, nastavnica engleskog jezika zažalivši im dobrodošlicu.

Projekt je predstavljen i u zgradi Županije na ceremoniji tijekom koje je nazočne goste i domaćine pozdravio zamjenik župana Tomislav Paljak.

Navečer su sudionici mobilnosti prisustvovali Internacionalnoj večeri gdje su imali prilike uživati u izvedbi pjesama iz Zagorja, Dalmacije, Slavonije i Međimurja koje je izveo zbor 'Chorus angelicus' Varaždin pod vodstvom maestra Anđelka Igreca, vidjeti podravske plesove koreografa Ivana Ivančana koje je otplesao KUD Hrvatskih željeznica Varaždin zahvaljujući voditelju Krunoslavu Farkašu uz Tamburaški sastav pod vodstvom Krunoslava Drožđeka.  

Učenici i nastavnici iz triju partnerskih škola upoznali su školu, načine rada i učenja te hrvatski obrazovni sustav. U digitalnom alatu Glogsteru učenici su izrađivali plakate na temu 'Ideal School'.

Zajedno su promišljali što bi po njihovom mišljenju bila škola u kojoj bi se voljeli što dulje zadržati i primjenjivali informatičke i jezične vještine.

Nastavnici su razgovarali o dosadašnjim rezultatima suradnje, analizirali ankete o stavovima prema izostajanju i napuštanju školovanja i predlagali ideje za izradu zajedničkog priručnika 'You are valuable'.

Osim rada u školi, sudionici mobilnosti razgledali su zahvaljujući domaćinima grad Varaždin. Bili su na jednodnevnom izletu u Zagrebu te posjetili Lepoglavu, Trakošćan i Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini.

Zadnji dan mobilnosti nastavnici su sudjelovali u radionici izrade varaždinskih klipiča dok su učenici bili na nastavnim satovima nekih nastavnih predmeta.

Zajednička suradnja je završila svečanom večerom na kojoj su svi sudionici primili 'Certificate of attendance'.

Ovakva suradnja omogućila je razmjenu kultura, životnih stavova i znanja, stjecanje novih prijatelja i stvorila zanimljivo međunarodno iskustvo koje će zasigurno mnogima ostati u lijepom sjećanju.

4c8ed7bea6737f240a74f3b0e2c51c9c.jpg?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video