Vijesti / Školski kutak

Euroscole

Varaždinski prvogimnazijalci na jedan dan postali zastupnici Europskog parlamenta

Varaždinski prvogimnazijalci na jedan dan postali zastupnici Europskog parlamenta
Prva gimnazija Varaždin

Četverodnevno putovanje obogatio je posjet gradu Ulmu koji je poznat kao rodno mjesto Alberta Einsteina, gradu Strasbourgu i gradu Münchenu na povratku.

Dvadesetičetiri učenika trećih i četvrtih razreda Prve gimnazije Varaždin koji su pobijedili na natječaju 'Ovaj put glasam' Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu krenuli su 14. ožujka autobusom na putovanje u francuski grad Strasbourg u posjet Europskom parlamentu.

Dan kasnije učenici su već prisustvovali programu Euroscole uz 550 ostalih učenika iz svih država članica Europske Unije. Učenici Prve gimnazije Varaždin predstavljali su svoju školu, ali i cijelu Hrvatsku.

Na samom početku zasjedanja, učenici četvrtih razreda, Jelena Jambrošić Barnjak i Noa Minđek, predstavili su varaždinsku Prvu gimnaziju u jednominutnom govoru. Učenica Katarina Meštrić preuzela je ulogu učenice novinarke, a ostali učenici, podijeljeni u višejezične skupine, zauzeli su uloge zastupnika u dvorani za plenarne sjednice, imajući mogućnost raspravljanja i glasanja o aktualnim pitanjima i problemima društva kao što su zaštita okoliša, migracije, nezaposlenost mladih i budućnosti Europe.

fcbdb891b144332e61bdd6188d8d07ff.jpg?v=1

Na samom kraju dana obilježenog vrijednim iskustvom, novim prijateljstvima s učenicima iz svih dijelova Europe i posebnom prilikom usavršavanja vještina stranih jezika i govorništva svaka je skupina izabrala izvršnog predstavnika koji će predstaviti njihove zaključke.

Među otpilike 570 učenika koji su sudjelovali u programu Euroscole, upravo je učenik Prve gimnazije Sven Stanisavljević, učenik 4.g. razreda, izabran za tu funkciju. Program je završio glasanjem zaključaka usvojenih u radnim skupinama te Europskom himnom.

Četverodnevno putovanje obogatio je posjet gradu Ulmu koji je poznat kao rodno mjesto Alberta Einsteina, gradu Strasbourgu i gradu Münchenu na povratku. Učenike su vodile profesorice Ivana Žnidarić Kajić i Tatjana Ostović Šlehta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video