Vijesti / Školski kutak

Učenje o holokaustu

'KOVČEG SJEĆANJA' Učenici Srednje strukovne škole kroz međunarodni projekt uče o temi holokausta

'KOVČEG SJEĆANJA' Učenici Srednje strukovne škole kroz međunarodni projekt uče o temi holokausta
Srednja strukovna škola Varaždin

Jedan od ciljeva projekta je razvijanje kritičkog mišljenja i tolerancije učenika kroz temu holokausta.

Još jedan od brojnih projekata u Srednjoj strukovnoj školi je i eTwinning projekt pod nazivom 'Kovčeg sjećanja', a kojeg zajedno s učenicama 1. K razreda u sklopu nastave Engleskog jezika provodi profesorica Monika Tuk.

Riječ je o međunarodnom projektu u kojem sudjeluju partneri iz Hrvatske, Poljske i Amerike. Riječ je o dvije srednje škole iz Varaždinske županije, šest osnovnih škola s područja Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske te Vukovarsko-srijemske županije, kao i dvije srednje škole iz Poljske te jedna iz Amerike.

Jedan od ciljeva projekta je razvijanje kritičkog mišljenja i tolerancije učenika kroz temu holokausta. Sam projekt sastoji se od nekoliko faza, a sastavni dio projekta su radionice o identitetu i ljudskim dilemama, gledanje dokumentarnih i igranih filmova, priprema literarnih radova i grafita s citatima te organizacija izložbe kako bi kroz temu holokausta učenici razvili samosvijest uz poštovanje drugih i drugačijih kao polazište aktivnog i odgovornog građanstva.

Dio projekta koji je ostvaren odnosi se na prezentacije o židovskoj kulturi, radionice o identitetu, kao i analiza filma 'Unutar Hanina kovčega'. Glavni dio projekta vezan je uz kovčeg koji putuje od škole do škole i u koji su partneri stavili određeni predmet (molitveni šal, Davidovu zvijezdu, porculansku lutku, knjigu i sl.). Kovčeg putuje kako bi učenici istraživali njegov sadržaj te odgonetali zašto su pojedini predmeti u njemu.

Prije nekoliko tjedana stigao je i u našu školu te je osim analize njegovog sadržaja popraćen i kreativnim literarnim radovima učenika, a najbolji će također biti izloženi i predstavljeni. Projekt razvijanjem empatije, znatiželje i drugačijeg pristupa radu omogućuje predstavljanje tragedije židovskog naroda, a pričama o kovčezima iz tog vremena cilj je pobuditi suosjećanje i razumijevanje za svaki vid ljudske patnje koji proizlazi iz ratnih zbivanja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video