Vijesti / Školski kutak

NOĆNI ČITATELJSKI SUSRET

TULUM S(L)OVA U Prvoj gimnaziji Varaždin započeo novi ciklus neobičnog projekta poticanja čitanja iz užitka naglas

TULUM S(L)OVA U Prvoj gimnaziji Varaždin započeo novi ciklus neobičnog projekta poticanja čitanja iz užitka naglas
Prva gimnazija Varaždin

Prva gimnazija Varaždin započela je novi ciklus projekta 'Tuluma s(l)ova'...

Noćnim čitateljskim susretom u školskoj knjižnici Prve gimnazije Varaždin, 9. studenog, započeo je novi ciklus neobičnog projekta poticanja čitanja iz užitka naglas pod imenom 'Tulum s(l)ova'.

U knjižnici Prve gimnazije Varaždin već tradicionalno, u večernjim i noćnim satima održan je uvodni noćni čitateljski susret koji označava početak novog ciklusa 'Tuluma s(l)ova' koji je krenuo iz knjižnice Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osmislila ga je knjižničarka, prof. Draženka Stančić, a održava se u osnovnoškolskim i srednjoškolskim knjižnica diljem Hrvatske.

U Prvoj gimnaziji projekt su vodile knjižničarke, Jasminka Horvatić - Bedenik i Marinela Marčetić.

Uz obavezno ceremonijalno čitanje iz užitka naglas učenici su se preko Skypea družili s Gimnazijom Križevci i Gimnazijom Požega.

- Odabrali smo čitanje djela hrvatskih autora jer smo u Mjesecu hrvatske knjige i to onih čije okrugle obljetnice obilježavamo u studenome: A. B. Šimić, 120. godišnjica rođenja, A. Šenoa 160. godišnjica rođenja i J. Habdelić, 340. godišnjica smrti - javljaju iz Prve gimnazije Varaždin.

Učenici su čitali ceremonijalno unaprijed naučene tekstove, a tekstove po izboru iz užitka. Osim donošenja pravila ponašanja i motivacijskih društvenih igri asocijacije i pantomime, vježbali su sa starim, otpisanim enciklopedijama.

Osmi ciklus projekta 'Tulum s(l)ova' u školi još je jedan dokaz koliko je učenicima interesantan ovakav način pristupa čitanju.

- Najvažniji je cilj potaknuti učenike na čitanje. Naša noćna priča odvijala se u znaku jednog pitanja: Kako ponovno pronaći već zaboravljeni užitak čitanja? Uz nezaobilazne varaždinske klipiće već tradicionalno smo se zasladili tortom. Sve ovo ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške naše ravnateljice Janje Banić, tajnice i tehničke službe - ističu u Prvoj gimnaziji Varaždin.

Provedbom ovog projekta školske knjižnice doprinose kulturnim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici, nudeći neobičnu kulturnu uslugu - čitanje naglas iz užitka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video