Vijesti / Školski kutak

ERASMUS

Učenici i učitelji predstavljali Osnovnu školu Petrijanec u Poljskoj: Sudjelovali u raznim radionicama i slušali predavanje holokaustu

Učenici i učitelji predstavljali Osnovnu školu Petrijanec u Poljskoj: Sudjelovali u raznim radionicama i slušali predavanje holokaustu
Osnovna škola Petrijanec

Na izložbi tradicionalnih jela ponudili su kolače koje su pripremili njihovi roditelji i hrvatske slatkiše...

Učenici Dorian Brežni, Dominik Cestar, Nika Mihin, Iva Oreški i Maja Oršoš su 30. rujna otputovali u Poljsku na drugu razmjenu učenika u sklopu ERASMUS + projekta 'No Place for Hate' koji je u potpunosti financiran iz odobrenih sredstava Europske unije.

U pratnji učenika bile su Jasminka Belščak, učiteljica savjetnica iz informatike i koordinatorica projekta te Martina Škrinjar, učiteljica hrvatskoga jezika.

Szkola Podstawowa nr 7 u Ostrowu Wielkopolskom bila je domaćin susreta, a u razmjeni učenika sudjelovali su i partneri iz Portugala, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske.

Na putu do Poljske, na aerodromu u Frankfurtu, učenike i učiteljice ugodno je iznenadio slučajan susret s izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatkom Dalićem s kojim su razgovarali o Erasmus + projektu u kojem sudjeluju te o sportu u OŠ Petrijanec.

U Poljskoj su učenici uspješno predstavili svoju školu i Republiku Hrvatsku.

Na izložbi tradicionalnih jela ponudili su kolače koje su pripremili njihovi roditelji i hrvatske slatkiše, a u glazbenom programu otpjevali su brojalicu En, ten, tini i pjesmu Neka cijeli ovaj svijet.

Učenici su se aktivno uključili u radionicu Scratch programiranja u poljskoj školi te u programerske i robotičke radionice u Medijateci. Dramatizirali su i tekst o drugačijem slonu Elmeru, a nakon nekoliko proba uspješno su glumili u predstavi pred zainteresiranim mještanima.

U sinagogi su slušali predavanje o holokaustu te o židovskoj kulturi i povijesti.

Najsimpatičniji dio posjeta školi u Poljskoj bilo je sudjelovanje na svečanoj zakletvi učenika prvih razreda. Osim zajedničkog učenja, razmjena učenika bila je i prilika za usporedbu školskih kurikula.

Povodom Svjetskog dana učitelja, domaćini su organizirali svečanu internacionalnu večeru na kojoj su sudjelovali svi partneri te sadašnji i umirovljeni djelatnici njihove škole.

Razmjena učenika bila je i prilika za razgledavanje dva prekrasna poljska grada, Wroclawa i Ostrowa Wielkopolskoga te njihovih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Učenici i učiteljice su planinarili u Nacionalnom parku Gor Stolowich te posjetili rudnik zlata.

U Wroclawu su razgledali staru gradsku jezgru, slijedili Put bajki braće Grimm, prošetali Japanskim vrtom i učili o vodi u muzeju Hydropolis, a s Nebeskog tornja bacili su panoramski pogled na cijeli grad.

U Ostrowu Wielkopolskom posjetili su gradski muzej i vijećnicu u kojoj ih je pozdravio predstavnik Grada te im prezentirao probleme suživota mještana i nacionalnih manjina.

Posjet Poljskoj završio je svečanom podjelom certifikata, a obogaćeni novim znanjima, iskustvima i prijateljstvima učenici i učiteljice su doputovali u Hrvatsku 6.10.2018.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!