Vijesti / Školski kutak

PRVI DAN

ŠKOLA ZA ŽIVOT Kurikularna reforma u Šestoj osnovnoj: 'Prvi je ovo korak drugačijem sustavu obrazovanja'

ŠKOLA ZA ŽIVOT Kurikularna reforma u Šestoj osnovnoj: 'Prvi je ovo korak drugačijem sustavu obrazovanja'
Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Posebno je svečano bilo u varaždinskoj 6. osnovnoj školi uključenoj u program eksperimentalnog provođenja kurikularne reforme pod nazivom 'Škola za život' što uvodi mnoge novitete...

U varaždinskoj Šestoj osnovnoj školi danas, 3. rujna, prigodnom svečanošću obilježen je početak nove školske godine.

Pjesmom, recitacijama i prigodnim programom pozdravljeni su prvašići, a svečanosti su u ovoj najvećoj varaždinskoj školi prisustvovali gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok sa suradnicima i Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, varaždinska 6. osnovna škola uključena je u program eksperimentalnog provođenja kurikularne reforme pod nazivom 'Škola za život' što uvodi mnoge novitete.

Vezana vijest:

Ravnatelj Mario Stančić u VI. osnovnoj školi 'ŠKOLA ZA ŽIVOT' PRVI U HRVATSKOJ Učenici varaždinske VI. osnovne škole imat će 'praznike' čak četiri puta u godini!

- Iznimno mi je drago da sam danas ovdje, u školi koja jedina u Hrvatskoj počinje s novim školskim kalendarom, točnije, podjelom nastave na četiri obrazovna razdoblja. Ove generacije imat će priliku učiti na drugačiji način, s novim tehnologijama, a učitelji i ravnatelji imaju prilike isprobavati nove pristupe te tako zajednički pridonijeti sustavu obrazovanja - istaknula je Lidija Kralj, dodavši da ako želimo bolji sustav obrazovanja, zajedno trebamo na tome raditi.

Promjene su raznovrsne, a tiču se, primjerice, formativnog vrednovanja.

- Učitelji će reći djetetu što je dobro napravilo, kako se može poboljšati još više. Kroz međupredmetnu suradnju potičemo djecu da nauče kako učiti. Koristimo pomoć Europske unije, a naš kurikulum pohvalili su Finci, ocijenivši ga izuzetnim - istaknula je Kralj.

Prvi je ovo korak, dodala je, drugačijem sustavu obrazovanja.

- Želimo pozitivnu i poticajnu klimu u našim školama. To nije jednostavna promjena, za nju možda neće biti dovoljna godina, no nama takav pomak treba - zaključila je pomoćnica ministrice.

Šesta osnovna škola prednjači po mnogočemu, istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok, istaknuvši kako Grad već desetu godinu provodi projekt 'Škola otvorenih vratiju'.

Svečano obilježen prvi dan škole u varaždinskoj Šestoj osnovnoj Svečano obilježen prvi dan škole u varaždinskoj Šestoj osnovnoj

- Pretpostavka toga je jednosmjenska nastava, a počeli smo 2008. godine. Sjajna je to stvar za Varaždin, no razočaravajuće je da toga nema u većini škola diljem zemlje. Otvara to veću mogućnost roditeljima, učiteljima i djeci da nakon završetka nastave škola bude otvorena svima te da oni mogu u njoj učiti za život.

Čehok je dodao i da ako će novina koja se provodi na Šestoj osnovnoj pokaže kao dobra Varaždin to uvesti u sve škole na području grada.

Ove je godine u Šestoj osnovnoj upisano manje prvašića nego lani, tako da brojka iznosi 94, a ravnatelj Mario Stančić istaknuo je da je sve spremno za početak.

- Učitelji su polazili brojne edukacije i za vrijeme ljetnog odmora, a roditeljima i djeci smo olakšali školsku godinu zahavljujući posebnom odobrenju ministarstva prema kojemu ćemo imati više slobodnih dana. Osim toga, nastava je podijeljena u blokove čime se učenicma smanjuje njihovo dnevno zaduženje jer će imati četiri do pet predmeta manje. 

Škola za život ima namjeru učenike pripremiti za život te im dati uporabno znanje, a nastava iz predavačke prelazi u istraživačku, suradničku. Učenike treba naučiti opažati, zaključivati, a na učiteljima je da ih usmjeravaju na pravi put - zaključio je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video