Vijesti / Školski kutak

'ŠKOLA ZA ŽIVOT'

PRVI U HRVATSKOJ Učenici varaždinske VI. osnovne škole imat će 'praznike' čak četiri puta u godini!

PRVI U HRVATSKOJ Učenici varaždinske VI. osnovne škole imat će 'praznike' čak četiri puta u godini!
Zvonko Lončar

Šesta osnovna škola Varaždin jedina u Hrvatskoj nove će školske godine raditi po novom obliku obrazovanja. Evo što uključuje eksperimentalni program kurikularne reforme naziva 'Škola za život'...

U varaždinskoj Šestoj osnovnoj, najbrojnijoj gradskoj školi koju pohađa osamstotinjak učenika od ove školske godine, 2018./2019., provest će se eksperimentalni program kurikularne reforme naziva 'Škola za život' koji donosi brojne novitete.

Kako pojašnjava ravnatelj škole, Mario Stančić, eksperimentalna je to faza u kojoj sudjeluju neke škole u Republici Hrvatskoj, među kojima je i Šesta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Unutar kurikularne reforme dobili smo mogućnost eksperimentirati s rasporedom i organizacijom školske godine. Naime, u školi su uvidjeli da su učenici opterećeni količinom nastavnih predmeta i gradiva, tako da su učitelji pokrenuli incijativu za promjenom obrazovnih razdoblja i odmora učenika i organizacije nastave u blokovima prema obrazovnim razdobljima - prepričao je Stančić.

Vezana vijest:

VI. osnovna škola VRIJEDAN PROJEKT KAD ĆE REALIZACIJA? Dogradnja Šeste osnovne trebala biti završena u rujnu, no prema novim najavama ništa do iduće godine

Ministarstvo odgoja i obrazovanja, dodaje ravnatelj, odobrilo je školi promjenu obrazovnih razdoblja i nastavnih programa tako da je Šesta osnovna škola Varaždin jedina u Hrvatskoj koja će raditi po novom obliku obrazovanja.

- Nastava će, prema tome, za sve učenike od 1. do 8. razreda biti organizirana u četiri obrazovna razdoblja, čiji će raspored biti ovakav: prvo razdoblje, ujedno i prvi blok, traje od 3. rujna do 26. listopada. Drugo obrazovno razdoblje traje od 5. studenog do 21. prosinca, a riječ je o drugom bloku. Treće obrazovno razdoblje, treći blok, traje od 14. siječnja do 21. ožujka, dok posljednje, četvrto, traje od 25. ožujka do 14. lipnja - izložio je ravnatelj, dodavši da su u razdoblja uključeni jesenski, zimski i proljetni odmor.

Podjela nastave na - blokove

Sadašnja obrazovna razdoblja su, smatra ravnatelj, preduga, a podjelom na ova razdoblja učenici će lakše pratiti nastavu i imat će više odmora.

- Osim toga, nastavu smo podijelili na blokove, što je strahovito važno za naše učenike. Oni će čak četiri do pet predmeta manje u jednom bloku, što će rezultirati time da imaju manje dnevno i tjedno opterećenje te da se svakom bloku posvete u potpunosti.

Dakle, podjela na obrazovna razdoblja vrijedi za sve učenike, dok će prvašići imati projektne dane, a učenici četvrtih, petih i osmih razreda nastavu u blokovima, po četiri bloka koja prate obrazovna razdoblja.

- Blokovi ujedinjuju nastavne predmete na način da se neki predmeti realiziraju u neparnim, a drugi u parnim blokovima. Osim toga, učenici nižih razreda imat će tijekom godine projektne dane u kojima će intenzivno raditi na jednom predmetu. Primjerice, učenici četvrtih razreda imat će nastavu Glazbene i Likovne kulture po blokovima. Tako će u prvom i trećem bloku a i b razredni odjeli imati Glazbenu kulturu, dok će c i d imati Likovnu kulturu i obratno.

Ovakva organizacija, dodao je ravnatelj, omogućit će i učiteljima da svoje aktivnosti baziraju oko projekata u kojima će učenici samostalno raditi.

- Cilj kurikularne reforme jest odmak od tradicionalne, predavačke nastave i otvaranje istraživačke, problemske nastave i suradničkog učenja. Do sad je to bilo bazirano na entuzijazmu nastavnika, a reformom se to pokušava sustavno uvesti.

Ravnatelj je pojasnio kako će to izgledati.

- Učenici petih razreda će, primjerice, u prvom i trećem bloku slušati Geografiju, Likovnu kulturu i Informatiku, a u drugom i četvrtom Prirodu, Tehničku kulturu i Povijest. U osmom razredu prvi i treći blok obuhvaća Likovnu kulturu, Informatiku, biologiju i Geografiju, a u drugi i četvrti Tehničku kulturu, Fiziku, Kemiju i Povijest.

Važno je, ističe ravnatelj, napomenuti da će učenici Šeste osnovne škole imati, kao i sve druge škole, 175 dana nastave, no pametnom raspodjelom više odmora.

- Pet nenastavnih dana, koje imaju sve škole, iskoristili smo za odmor učenika, što nam je bio cilj, a krajnje rezultate vidjet ćemo po završetku školske godine - zaključio je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video