Vijesti / Školski kutak

Učenici Prve gimnazije postigli odlične rezultate na natjecanju u SAD-u

Učenici Prve gimnazije postigli odlične rezultate na natjecanju u SAD-u
All Star ACSL 2018 Barrington - Providence - Boston p5270542832801

Nakon provedena četiri kola prednatjecanja u školskoj godini 2017./2018. na ACSL natjecanju sa dva tima učenika, a ujedno i polaznika Centra izvrsnosti iz informatike, Prva gimnazija Varaždin ponovila je veliki uspjeh osvojivši prva mjesta u obje kategorije.

Samim time kvalificirali su se na završno All Star American Computer Science League natjecanje koje je ovoga puta bilo održano u Barrington High School, Barrington, Rhode Island, u SAD-u od 24. do 29. svibnja 2018. godine.

U kategoriji Intermediate 5 bili su učenici Gašpar Haramija 1.g, Nikola Kušen 1.g, Jakov Novak 1.g, Marko Varga 1.g i Janko Vrček 2.g, dok su u timu Senior 5 bili učenici Ida Kolmanić 2.g, Nina Sokol 2.g, Marko Srpak 2.g, Rea Novak 4.g i Petar Borko 4.f.

Završno se natjecanje sastojalo od programiranja (ekipno), te od rješavanja problemskih zadataka (individualno). Nakon natjecanja u programiranju oba su tima osvojila gotovo maksimalan bodova, a sličan su uspjeh postigli i u individualnom dijelu natjecanja na kojem je bilo nagrađeno osmero učenika.

Tako vrijedi izdvojiti čak četiri 3. mjesta koja su osvojili Gašpar Haramija, Nikola Kušen, Nina Sokol i Marko Srpak, 4. mjesta osvojili su Marko Varga i Janko Vrček, a 5. mjesta Jakov Novak i Ida Kolmanić, odnosno, od 10 naših učenika čak ih je osam natjecanje završilo na jednom od prvih pet mjesta.

Svi navedeni učenici osvojili su brojne vrijedne nagrade od kojih vrijedi izdvojiti Amazon Echo, Amazon Dot, slušalice, besplatno preuzimanje knjige od izdavača Pearson Press i preuzimanje verzije Wolfram Programming Lab.

Također vrijedi istaknuti da je čak devetoro učenika na završnoj svečanosti dodatno nagrađeno diplomama za osvojenih 100 posto bodova na prednatjecanju.

Tim Intermediate 5 natjecanje je završio na 8. mjestu ekipno sa osvojena 94 boda od mogućih 120, a posebna je zanimjivost što je na prvom mjestu bio tim sa 101 bodom, pa je razlika u prvih osam najboljih timova po jedan bod.

To govori o težini natjecanja i velikoj konkurenciji, kao i zanemarivoj razlici među najboljim timovima.

Tim Senior 5 natjecanje je završio na 12. mjestu u ekipnom dijelu. Već sam plasman na završno natjecanju sa dva tima u konkurenciji više od 200 timova iz SAD-a, Kanade, Europe, Azije i Afrike govori o iznimnom uspjehu, a u takvoj konkurenciji biti među najboljima dodatno potvrđuje iznimnu razinu kvalitete.

Slobodnom dijelu vremena ekipa je posjetila Brown University, a svi su sudjelovali i u obilasku MIT-a i Harvarda u Bostonu koji su vodili studenti tih renomiranih sveučilišta.

Tako su naši učenici imali priliku iz prve ruke doznati sve o studiranju na tim sveučilištima. Svoje će doživljaje, iskustvo i informacije s natjecanja podijeliti s ostalim učenicima, profesorima škole i roditeljima za Dane škole u listopadu.

Sudjelovanje na natjecanju ostvareno je zahvaljujući Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Varaždinskoj županiji i brojnim sponzorima kojima se škola od srca zahvaljuje. Fotografije pogledajte na školskoj Facebook stranici. Čestitamo učenicima i njihovim mentorima!

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!