Vijesti / Školski kutak

SVESTRANA Paula Šimunčić vrhunska je sportašica i najmaturantica Druge gimne

SVESTRANA Paula Šimunčić vrhunska je sportašica i najmaturantica Druge gimne

Varaždinka Paula Šimunčić odlična je atletičarka, no osim po sportskim rezultatima, u Drugoj gimnaziji Varaždin ostat će zapamćena kao najmaturantica generacije 2017./2018.

> ALAN BORŠĆAK Najmaturant Druge gimnazije voli učiti, a srednja će mu nedostajati

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Paula, učenica 4.S, je sve osim prvog razreda, u kojem je imala zaključeno jednu četvorku, završila s prosjekom 5,0, a iako je ponekad bilo teško uskladiti sve obaveze, dokazala je da upornost i trud donose rezultate.

Već je u osnovnoj školi znala da želi upisati gimnaziju, no razmišljala je između Prve i Druge. Odlučila se ipak za Drugu gimnaziju Varaždin i to Opći smjer - odjel za sportaše, popularno zvan 'sportski razred'.

- Taj sam smjer izabrala upravo zbog svog aktivnog bavljenja sportom. Prije upisa trenirala sam tenis i atletiku, a budući da možes biti solidan u dva sporta, ali ne i uspješan u oba, morala sam se odlučiti za jedan, pa sam na kraju prvog razreda izabrala atletiku.

Izrazito cijeni srednjoškolske profesore

Paula je zadovoljna svojim odlukama, odabirom sporta i škole, a ističe da se 'upravo kroz svoje školovanje i atletske uspone i padove izgradila u osobu kakva je danas'.

- Naravno da sam svjesna da na sebi moram nastaviti raditi i dalje te se veselim otkrivanju novih stvari i područja koja su tek ispred mene.

Za sebe kaže da je podosta svestrana, tako da joj je gimnazija pružila upravo ono što je i željela - široki spektar znanja i mnoštvo informacija iz različitih područja.

- Profesori su na Drugoj gimnaziji ono što je čini pravim izborom, stoje na raspolaganju, otvoreni su za druženje i imaju sluha za učenike i njihove probleme. Izrazito cijenim profesore koji se osim svog predmeta trude na nas prenijeti znanje iz opće kulture, one koji nas ujedno odgajaju i kojima je draže da mi jednog dana imamo vlastita stajališta i budemo pošteni ljudi, nego da imamo dobre ocjene iz pojedinih gradiva. Mogu biti zadovoljna jer mi je upravo takvog stava bio i razrednik od koga sam mnogo toga naučila u protekle četiri godine.

Spomenimo da je Paulin razrednik bio Branko Detelj, profesor hrvatske kulture i povijesti, ujedno i kolumnist na našem portalu Varaždinski.hr.

Paula je, kaže, dosta učila, neke predmete više, neke manje, ovisno o težini, zahtijevanju profesora i vlastitim afinitetima, a najdraži joj je predmet bila biologija.

- Većina mi je predmeta bila izrazito zanimljiva, upravo iz razloga jer me i zanima široka domena znanja, no ipak bih izdvojila biologiju kao najdraži predmet. Na satovima biologije interakcija sa profesorom bila je na najboljoj razini, bilo je dosta praktičnih radova, mikroskopiranja i samostalnih istraživanja. Takav način rada čini mi se najproduktivnijim i čini predmet osobito pristupačan učenicima. Čak sam se i na danu zamjene uloga okušala kao profesorica biologije.

Ove godine uspješan polumaraton

Društveni život nikad joj nije patio zbog škole, no većinu slobodnog vremena posvetila je sportu kojem je dosta posvećena. Paula je, naime, aktivna članica varaždinskog Atletskog kluba Sloboda, za koji se i natječe.

- Uz svoje školske obaveze imam i one sportske, ponekad ih je bilo teže uskladiti, ali gdje ima dobre volje ima i načina. Iako ne mislim da sam baš najbolja u organizaciji vremena, imam volje, pa tako nikada nije bilo nekih problema. Iza mene su brojni uspjesi i rezultati, nastupi za reprezentaciju, od kojih su dva na europskim prvenstvima, brojne medalje i naslovi prvakinje i viceprvakinje u mojoj najjačoj disciplini na 3000 metara sa zaprekama, ali i u brdskom trčanju.

Njezin je ovogodišnji uspjeh i istrčan polumaraton, a sudeći po rezultatu, moguće je da ću se tome i posvetiti u skorije vrijeme. Naime, na maratonu Zrinskih u Čakovcu ona je premoćno pobijedila u ženskoj konkurenciji u vremenu 1:32,58.

Osim po klupskim uspjesima, Paula je doprinijela i školskom sportu.

- Sa školskom sam se kros ekipom protekle dvije godine uspjela plasirati u samu završnicu, državno prvenstvo, a ove nam je godine za 3 boda izmaklo treće mjesto.

Ova će učenica još dugo pamtiti i sudjelovanje na Međunarodnoj reviji sporta u Sarajevu, a kao jedno od najljepših iskustva koje joj je pružila gimnazija istaknula je projekt snimanja dokumentarnog filma '5 prijateljev na razpotju parlamenta', u suradnji sa slovenskom televizijom AS.

- Zahvaljujući tom projektu stekla sam prekrasne prijatelje. Tijekom snimanja posjetili smo mnoge lokacije, a neke scene snimali smo u Bruxellesu.

Želja joj je upisati Kineziološki fakultet

Četiri su godine brzo prošle, a srednja će joj škola, priznaje, nedostajati - naročito razredne fore i ekipa s kojom se jako zbližila za vrijeme maturantskih dana.

- Još uvijek nisam svjesna da smo zapravo napisali još jedno poglavlje u svom životu, a sada je vrijeme da nastavimo pisati dalje. Matura većini predstavlja stresno razdoblje, pa tako i meni, no nadam se da će sve proći kako priželjkujem – rekla je Paula, dodavši da je odluku o fakultetu bilo jako teško donijeti.

- Mislim da mi je to i najteža odluka do sad, no nadam se da ću biti zadovoljna time što sam odabrala i da ću se u konačnici znati cijelog života nositi s tim. Želim upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu, a drugi odabir je PMF - biologija. Budući da sam od malih nogu u sportu, velika mi je želja da ostanem i ostatak života. Sport me naučio mnogočemu, disciplini, predanosti, naučio me kako se boriti, dizati kad padneš i ustrajati boljem, višem i jačem.

Na kraju je dodala da se veseli životu u Zagrebu, koji, smatra, nudi mnogo više mogućnosti koje će sigurna je znati iskoristiti.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci