Vijesti / Školski kutak

EMANUEL NIŽETIĆ Najmaturant MEC-a odličan je učenik, gitarist, šahist i kipar!

EMANUEL NIŽETIĆ Najmaturant MEC-a odličan je učenik, gitarist, šahist i kipar!

Elektrostrojarska škola Varaždin, popularno zvana MEC, tradicionalno na kraju školske godine bira najboljeg maturanta, ove godine to je učenik 4. B razreda Emanuel Nižetić.

Emanuel je sve četiri godine prošao s odličnim uspjehom te je osvojio brojne nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima iz fizike i elektrotehnike.

- Prve nagrade (na županijskoj i državnoj razini) koje sam osvajao bile su u području likovnog stvaralaštva, posebno u kiparstvu. Nakon te faze moje zanimanje je bilo usmjereno prema stvaranju nečeg novog i inovativnog što sam otkrivao sve više ulazeći u područje eksperimentalne fizike. Proučavajući pojave u prirodi oduvijek sam želio saznati zašto se pojedini događaji odvijaju baš na taj način i u zadanom redu - rekao je Emanuel.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> FOTO Aleksandra Saša Božović i Ilija Srpak proglašeni maturantima generacije

> ALAN BORŠĆAK Najmaturant Druge gimnazije voli učiti, a srednja će mu nedostajati

> SVESTRANA Paula Šimunčić vrhunska je sportašica i najmaturantica Druge gimne

Interes za fiziku počeo je pokazivati u višim razredima osnovne škole.

- Završio sam IV. OŠ Varaždin. U višim razredima poseban interes sam pokazao prema prirodnim i tehničkim znanostima, naročito prema području fizike i elektrotehnike. Iz tog razloga upisao sam na ESŠ Varaždin zanimanje elektrotehničar jer želim nastaviti obrazovanje - rekao je Emanuel.

Balansiranje između škole i društvenog života

Profesorica iz matematike Sanja Engler pokazala mu je da se brojke u životu mogu primijeniti na više načina.

- Na prvom mjestu to je moj razrednik i profesor iz fizike Damir Kliček s kojim sam radeći na projektima iz područja eksperimentalne fizike otkrio mnoge zanimljive pojave. Profesorica iz hrvatskog Dijana Golub je na poseban način probudila moju znatiželju za književnošću. Još bi spomenuo profesora Zlatka Iveka koji na jednostavan način spaja električne pojmove sa svakodnevnim životom. Naravno, i svim ostalim profesorima sam zahvalan na uloženom trudu i znanju koje su mi prenijeli - istaknuo je Emanuel.

Pred knjigom provodi i po dva sata dnevno, a otkrio nam je koji je najbolji način za usklađivanje školskih obaveza i društvenog života.

-  Mnogo veći interes, naravno i vrijeme provodim u neformalnom učenju, koje mi pruža veće zadovoljstvo i nadopunjuje postojeća znanja i vještine. Najbolji recept za usklađivanje školskih obaveza i društvenog života je konstantno održavanje radnog tempa tj. dobro planiranje, na taj način se može kvalitetno ispuniti svaki dan bez da ne pati ni jedno područje života - zaključio je Emanuel te dodao kako će srednju školu najviše pamtiti po ugodnoj atmosferi, prijateljima i novim spoznajama koje će mu koristiti u nastavku školovanja i života.

U slobodno vrijeme voli modelirati skulpture u različitim tehnikama, svirati gitaru i igrati šah.

- Posebno me opušta priroda, uzgoj bilja - hortikultura. Vodim kreativne radionice na moru preko ljeta, gdje djeci i mladima pokazujem kako se kreativno izraziti - rekao je Emanuel.

Školovanje misli nastaviti na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a želio bi jednog dana osnovati svoju tvrtku koja će na inovativan i kreativan način osmišljavati proizvode.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci