Vijesti / Školski kutak

Učenici 5. osnovne škole u Varaždinu iskusili čaroliju pokusa u učionici kemije

Učenici 5. osnovne škole u Varaždinu iskusili čaroliju pokusa u učionici kemije
Čarolija pokusa u učionici kemije 171221094909collage1227132

Prosinac je mjesec čarolija, a jedna takva odigrala se u učionici kemije u V. osnovnoj školi Varaždin.

Kako? Zašto? Uvod u razumijevanje, u znanost ... kemija, fizika, biologija u trećim i četvrtim razredima ...uz učiteljicu iz kemije Gordanu Križanić. Balon na ražnju, pa pritisnut na čavliće ostaje nepuknut ... znamo zašto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proizveli smo ugljikov dioksid i ispitali neka njegova svojstva, vidjeli smo da se balon neće probušiti na čavlićima, da ga možemo i zagrijavati a da ne pukne, da ga možemo nabiti na ražanj, ali da ga možemo i probušiti, a da ga ne dodirnemo.

Dugo kolutanje novčića u balonu ... znamo zašto, a zove se centripetalna sila ... Zašto jaje u slatkoj vodi tone, a u slanoj ne. Uzgon! Boje za tijesto u mlijeku, odličan materijal za slikanje zbog ...eto. Što je prenapregnutost? Zašto voda pri brzom okretanju perilice pronalazi put u rupice na bubnju? Magla u boci ... Sile na sve strane. Nek' je sila s vama! :D

Učenici su kroz pokuse upoznali i neke prirodne pojave kao što su : uzgon, centripetalna i centrifugalna sila, sila gravitacije, tlak vode i slično. Proizvodili maglu u boci, slikali čarobnim štapićem na mlijeku bojama za kolače, proizveli ukusan karamel …
Pokusi su bili interaktivni tako da su učenici, kao i njihove učiteljice, aktivno sudjelovali u izvođenju pokusa.
Svi znamo kolika je dječja znatiželja i trebali bismo je svakodnevno buditi, potaknuti ih da istražuju i ispituju pojave oko sebe. Vidjevši njihova lica, vjerujemo da smo u tome i uspjeli.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!