Vijesti / Školski kutak

TRIBINE I PREDAVANJA Zanimljiva događanja održana u varaždinskoj Glazbenoj školi

TRIBINE I PREDAVANJA Zanimljiva događanja održana u varaždinskoj Glazbenoj školi
Zanimljive tribine i predavanja u Glazbenoj školi img0384617788

U srijedu, 24. siječnja, je u Glazbenoj školi održana tribina pod nazivom 'Feminizam i glazba' na kojoj su o položaju žena u glazbi nekad i danas razgovarale muzikologinja Ivana Maričić i Nina Dragičević, ljubljanska sociologinja i skladateljica, autorica dviju knjiga koje se bave upravo tom problematikom.

 

Tribinu je u suradnji s Glazbenom školom organizirala Glazbena mladež Varaždin i jedno je u nizu događanja što ih škola i ova udruga  zajedno provode od početka školske godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim vrlo uspješnih koncerata Simona Sobočana na klarinetu i Danijela Ota na klaviru te atraktivnog LadieSaxophone Quarteta s pjevačicom Zvezdanom Novaković kao gošćom, u okviru ove suradnje je udaraljkaš Stanislav Muškinja održao predavanje o vlastitom umjetničkom putu i koncert pod naslovom 'Od baroka do rocka', a Petra Zidarić Gyorek provokativnu i zanimljiva tribinu 'Interkulturalnost u suvremenoj glazbi' i društveno angažirana glazba. Pri tome treba naglasiti da su predavači i glazbenici najvećim dijelom  bivši učenici i profesori Glazbene škole. 

Ovaj niz predavanja nadopunila je muzikologinja Marijana Pintar, također nekadašnja učenica Glazbene škole, koja je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom pripremila nadahnuto, poučno i zanimljivo izlaganje o vezi dviju austrijskih himni s hrvatskim glazbenim odnosno pjesničkim stvaralaštvom.

Naime, melodija prve austrijske himne identična je napjevu gradišćanskih Hrvata 'V jutro rano ja se stanem',  dok je za drugu austrijsku himnu tekst napisala Paula von Preradović, unuka Petra Preradovića. Predavanje su osvježili plesači Iva Šolčić i Branko Banković u koreografiji Desanke Virant

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci