Vijesti / Školski kutak

GORANOVO PROLJEĆE Prvogimnazijalka Vida Sever osvojila prvu nagradu uz pohvale

GORANOVO PROLJEĆE Prvogimnazijalka Vida Sever osvojila prvu nagradu uz pohvale

Veliki uspjeh postigla je učenica Prve gimnazije, ujedno i članica popularnog LIT-a Vida Sever. Na ovogodišnjem Natječaju za učenike osnovnih i srednjih škola Goranovo proljeće 2018. osvojila je prvu nagradu uz pohvale povjerenstva:

- Poezija prvonagrađene pjesnikinje Vide Sever živi od sna i pronalaska, ali recimo odmah i brzo: od pronalaska i sna. Jedno i drugo živi od predmetnog svijeta koji dolazi s ruba do središta ili još jednostavnije od dna do vrha: s kraja pjesme, iz zagrade, prelijeva se i zakucava ono što je izgubljeno i činilo se nevažno, činilo se nevažnim: 'kada uđeš kroz prozor/ i zaobiđeš slučajne nesretnike,/ dugo tonemo/ u gostinjski madrac/ i svaki ulazak i izlazak stranaca/ osjetimo kroz sebe u propuhu/ (vrata ne zadržavaju kako spada)'. Ali ne iscrpljuje se sve u mašti i činjenicama nego je ključ njezine poezije u jeziku razlike i prepoznavanja, srodnosti i odustajanja: je li to lijepa izgubljenost? Čitat ćemo, čitajmo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čestitamo na pjesničkoj disciplini i neobuzdanoj mašti! - glasi tekst uz rezultate Natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola Goranovo proljeće (2018). Povjerenstvo je bilo u sastavu Miroslav Mićanović i Branko Čegec.

Vidina pjesma Sigmund Fjord upravo je pozvana i na državnu smotru LiDraNo 2018.

Vida, učenica 3. IB razreda, pjesme je počela pisati još u osnovnoj školi. Kad se upisala u Prvu gimnaziju, postala je i članicom literarno-scenske grupe LIT-a. Od prvog razreda njene su pjesme svake godine ulazile u uži izbor radova koji su predstavljali školu na županijskoj razini smotre LIDraNo, a na županijskoj razini svake bi se godine plasirale među tri najuspješnija rada: 2016. Čaša vode, 2017. Strah, 2018. Sigmund Fjord. 2017. godine na Literarnom natječaju Po(e)zitivazagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju – Vidina pjesma Podstanar ili ja kod sebe proglašena je prvom pobjedničkom pjesmom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci