Vijesti / Školski kutak

Prvogimnazijalke Vida Vertuš i Stella Žunić prve na Statističkoj olimpijadi!

Prvogimnazijalke Vida Vertuš i Stella Žunić prve na Statističkoj olimpijadi!

Dana 29. siječnja započelo je timsko odmjeravanje snaga srednjoškolaca na Europskom statističkom natjecanju, poznatijem pod nazivom Statistička olimpijada. Natjecanje se sastoji od dvije faze – nacionalne i europske.

U prvi krug nacionalne faze prijavilo se ukupno 517 ekipa, a Prva gimnazija sudjelovala je u prvom krugu sa ukupno 20 ekipa, pri čemu ih se njih 10 natjecalo u A kategoriji (3. i 4. razred), a 10 u B kategoriji (1. i 2. razred).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U drugi krug natjecanja prošlo je 5 ekipa te škole i to 2 ekipe u A kategoriji i 3 u B kategoriji. Ocjenjivanje radova iz drugog kruga podijeljeno je na 2 dijela. U prvom dijelu izabrano je najboljih deset radova po kategoriji te su u završni krug ocjenjivanja prošle po jedna ekipa Prve u svakoj kategoriji.

Nakon drugog dijela ocjenjivanja, u petak, 6. travnja, u Zagrebu je održano proglašenje najboljih timova. Učenice 4.d razreda, Vida Vertuš i Stella Žunić, članice ekipe AdAstra pobjednice su prve Statističke olimpijade u A kategoriji s osvojenih 96.7 bodova od mogućih 100. One su ujedno i polaznice fakultativne nastave Statistike prema kurikulumu koji je u Prvoj gimnaziji razvijen u sklopu EU projekta. Mentorica učenicama je profesorica Jelena Gusić. Pobjednice su osvojile vrijedne nagrade, ali i plasman na europsku fazu natjecanja.

Ekipa Starješine u B kategoriji je na kraju završila na 4. mjestu s osvojenih 83.6 bodova iza ekipe MiG koja je osvojila 83.9 bodova. Članovi ekipe Starješine su učenici 2.f razreda Luka Đud, Dominik Piskač i Lovro Štefan, a njihova je mentorica Andreja Veršić.

U drugi krug nacionalne faze još su se plasirale ekipe Feria (Ana Sajko i Karla Kukina Gradečak, 3.e, mentorica Andreja Veršić) Zagorci (Rene Kelemen, Sebastijan Košić i Mario Hošnjak, 2.e, mentor Krunoslav Rukelj) i Zooloski (Tija Vrček, Leona Salihović, Bojana Vrbanić, 2.f, mentorica Andreja Veršić).

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!