Vijesti / Školski kutak

Prvogimnazijalci uspješno razvijali poduzetničke vještine i jezične kompetencije

Prvogimnazijalci uspješno razvijali poduzetničke vještine i jezične kompetencije
Prvogimnazijalci uspješno razvijali poduzetničke vještine i jezične kompetencije slika1613094

Projekt koji je Prva gimnazija Varaždin započela prije dvije i pol godine polako se privodi kraju.

Erasmus+ projekt 'English through Entrepreneurship' uključuje škole iz 5 različitih zemalja: Belgije, Hrvatske, Norveške, Rumunjske i Turske te je kroz 5 jednotjednih mobilnosti okupio srednjoškolce iz tih zemalja kako bi kroz radionice, studijske posjete raznim organizacijama i projektne zadatke razvili svoje poduzetničke vještine i jezične kompetencije korištenja engleskog jezika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sve je počelo tijekom prve mobilnosti u Belgiji i to velikom 'olujom ideja', gdje su učenici formirali svoje glavne poduzetničke ideje i tako su nastale tri mini-kompanije u kojima su vrijedno radili narednih godina.

Međunarodni timovi učenika tako su pokrenuli online turističku agenciju, start-up koji razvija mobilnu aplikaciju za mlade putnike te novinarsku agenciju sa svojim online portal s vijestima za mlade.

Dvije i pol godine kasnije, kamo ih je njihov Erasmus+ put doveo?

Nakon iznimno produktivnih mobilnosti u Hrvatskoj, Norveškoj, Rumunjskoj i na kraju u Strasbourgu, u Francuskoj, učeničke mini-kompanije su napredovale i rasle. Simulirana je i situacija u kojoj su dvije mini-kompanije, online turistička agencija i start-up s mobilnom aplikacijom započele suradnju formiravši tzv. 'joint venture'.

To je značilo veću mini-kompaniju, više učenika koji rade na dogovorenim zadacima, no i više izazova u smislu međunarodne suradnje, učinkovitog dogovora, restrukturiranja u razne odjele te njihova koordinacija.

Njihovi rezultati najbolje su se mogli vidjeti na posljednjoj mobilnosti koja se odvijala u Strasbourgu, u Francuskoj, od 12. do 16. ožujka.

U posljednjoj mobilnosti projekta koja se odvijala u Strasbourgu sudjelovalo je 6 učenika Prve gimnazije Varaždin: Klara Kovačević, Domagoj Jurišak, Ivor Horvat, Dora Grabar, Marta Barbir i Tin Rogina.

Učenici 'joint venture' grupe završili su svoj online turistički vodič za mlade koji je dostupan ovdje.

U vodiču svi mladi mogu pronaći zanimljive prijedloge za putovanje u jednu od zemalja škola partnera, s naglaskom na gradove iz kojih učenici dolaze.

U Strasbourgu su učenici te grupe posjetili i turističku agenciju te dobili posljednje korisne savjete iz prakse. Osim toga, boravak u Strasbourgu učenicima je bio odlična prilika da svoj online turistički vodič i promoviraju. Sami su osmislili brošuricu s QR kodom koji vodi na online turistički vodič te ga dijelili u centru Strasbourga.

Učenici koji su razvili svoj online portal s vijestima za mlade mogu biti doista ponosni na svoj vrijedan rad i doprinos.

Članke koje su pisali tokom godina možete pročitati ovdje. Učenici Prve gimnazije Varaždin nastavit će s radom na portalu putem daljnje međunarodne suradnje i nakon završetka ovog Erasmus+ projekta.

Dok su učenici naporno radili u svojim mini-kompanijama, svi profesori uključeni u projekt vrijedno su prikupljali iskustva i dojmove o provedenim aktivnostima te ih vrijedno pretvarali u priručnik koji će biti predstavljen profesorima engleskog jezika.

Priručnik će obuhvaćati opis aktivnosti koje se mogu provoditi na satovima engleskog jezika, s naglaskom na razvijanju i poduzetničkih vještina. Profesori Prve gimnazije Varaždin koji su radili na projektu su Irena Kocijan Pevec, Irena Hajsok, Ivica Cikač i Kristina Oršić Manojlović.

Kakvi su konačni dojmovi učenika nakon završetka projekta?

Osim razvijanja spomenutih vještina, kroz upoznavanje novih kultura, Erasmus+ projekti pridonose i boljoj toleranciji, otvorenosti uma i osnaživanju europskog identiteta, čemu su sigurno pridonijeli i vrlo edukativni posjeti Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Iako je ovo kraj jednog Erasmus+ projekta u Prvoj gimnaziji Varaždin, učenici su stvorili mnoga prijateljstva koja će zasigurno potrajati cijeli život.

Na kraju, kako je Jimi Hendrix jednom rekao: 'Priča života je brža od treptaja oka, priča ljubavi je zdravo i zbogom, dok se opet ne sretnemo...'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci