Vijesti / Školski kutak

Učenice i profesorice Gospodarske škole sudjelovale u Erasmus projektu u Toskani

Učenice i profesorice Gospodarske škole sudjelovale u Erasmus projektu u Toskani

U okviru Erasmus+ programa 'Atrévete a emprender', u prijevodu 'Odvaži se uključiti u poduzetništvo', koordinatorica projekta Renata Mađarić i profesorica informatike Jasminka Kelemen te učenice Ivana Jelak, Laura Lacković i Mia Sajko sudjelovale su u petodnevnoj transnacionalnoj aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja u talijanskoj školi Vespucci-Colombo u Livornu od 23. do 27. travnja 2018.

S ciljem razvijanja poduzetničkih vještina učenika organizirani su posjeti značajnim lokalnim tvrtkama: rafineriji Eni S.p.A te Revet S.p.A., najvećoj tvrtki u regiji koja se bavi sortiranjem i reciklažom plastike i metala u gradu Pontedera.

Učenici su dobili mogućnost sami se uvjeriti u važnosti recikliranja, a obilaskom proizvodnih jedinica upoznali su se s tehnološkim procesima i uvjetima rada zaposlenih.

Učenice su na licu mjesta tijekom ove dvije posjete mogle povezati s  ekološkim izazovima u Varaždinu i Slavonskom Brodu s kojima se lokane vlasti moraju suočiti te načinima na koje se ti problemi rješavaju u Italiji.

Također, organizirana je i posjeta Muzeju Piaggio budući da ove godine popularna Vespa slavi 50. rođendan.

Učenici su imali priliku vidjeti kako su se modeli motocikala mijenjali, modernizirali, dizajnerski uljepšavali i prilagođavali suvremenim potrebama. U poduzetništvu važno mjesto zauzima dizajn i marketing pa su učenici čuli i jednu zanimljivost, a to je da je inspiracija za dizajn pronađena u prirodi budući da vespa na talijanskom jeziku znači osa koju izgledom i zvukom popularni motocikli oponašaju.  
Budući da je jedan od rezultata projekta i osnivanje virtualne tvrtke, ekipa svake države sudionice (Portugala, Španjolske, Grčke, Poljske, Italije i Hrvatske) predstavile su odabranu ambalažu i deklaraciju proizvoda svojih virtualnih tvrtki. Održane su i radionice izrade tj. snimanja videoživotopisa.

Jedan od važnih aspekata ovakvih razmjena je i proširivanje znanja o običajima, povijesti i kulturi drugih država pa su organizirani i turistički obilazak Livorna i Pise. U Pisi je uz stručno vodstvo posjećen nezaobilazni Kosi toranj.

Domaćini su na zajedničkom druženju izveli nekoliko arija iz poznatih talijanskih opera i pripremili regionalne riblje kulinarske specijalitete.

Učenice ujedno i završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje za smjer hotelijersko-turistički tehničar pa se i samo putovanje može smatrati jednim vidom praktične nastave korisne za njihovu struku budući da su tijekom putovanja naučile dosta o talijanskoj povijesti i kulturi.

- U tjedan dana boravka u Livornu uvidjela sam neke razlike u obrazovanju: oni dnevno nemaju više od šest sati nastave, ali im radni tjedan zbog toga traje 6 dana, a školski sat čak 60 minuta. Smatram da je njihov odnos s profesorima bolji jer s njima pričaju kao prijatelji - rekla je učenica Ivana Jelak.

- Najviše mi se svidjelo putovanje u Pisu te druženje s ostalim učenicama nakon školskih aktivnosti vezanih uz projekt. Slobodno vrijeme smo zajedno provodili na plaži te smo se bolje. Upoznali s novim prijateljima i imali priliku razgovarati o različitim sustavima obrazovanja i običajima - rekla je Mia Sajko.

- Put u Italiju doživjela sam kao novo iskustvo koje nikad neću zaboraviti i rado ću ga se sjećati. Osim što sam vidjela ljepote Italije i upoznala nove prijatelje, cijelo sam vrijeme morala govoriti na španjolskom i engleskom jeziku te na taj način koristiti ono što sam naučila na nastavi stranih jezika - rekla je Laura Lacković.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!