Vijesti / Školski kutak

Divjak: 'Tehnologiju treba iskoristiti kako bi se učenike potaknulo na učenje'

Divjak: 'Tehnologiju treba iskoristiti kako bi se učenike potaknulo na učenje'

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET otvorila je danas, 15. svibnja, Regionalni obrazovni centar u Prvoj gimanziji Varaždin.

Regionalni obrazovni centar (ROC) je multifunkcionalni tehnološko-inovativni prostor namijenjen obrazovnim aktivnostima, a centri su istovremeno otvoreni u pet hrvatskih gradova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ROC-ovi su smješteni u školama koje su odabrane putem Poziva za iskaz interesa za osnivanje Regionalni obrazovnih centara u sklopu pilot projekta e-Škole.

- CARNET je već treću godinu u provedbi programa e-Škole, odnosno u završnoj smo fazi provedbe pilot projekta e-Škole. Kroz zadnje tri godine proveli smo 151 školu u Hrvatskoj na putu do digitalne zrelosti. Sve te škole prošle su brojne edukacije, dobile su opremu za rad, neke od njih i inovativne prostore, i vjerujemo da će one biti ambasadori u sljedećoj fazi projekta, gdje ćemo vjerujem obuhvatiti sve škole u Hrvatskoj - rekla je Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja Carneta

Svaki ROC opremljen je opremom koja prati najnovije obrazovne trendova i metode poučavanja.

- Škole su spojene na brzi internet, dobro su opremljene, ali i ono što je najvažnije, da su njihovi nastavnici digitalno kompetentni, da poučavaju na suvremen način, i da su njihovi učenici onda samim time, također digitalno kompetentni i spremni za tržište rada - naglasila je Prskalo Maček.

Cilj osnivanja i opremanja ROC-ova je provedba sustavne edukacije koja doprinosi jačanju digitalne kompetencije djelatnika i učenika škole.

- U regionalno obrazovnom centru ćemo moći provoditi svoje nastavne sate, različite aktivnosti i projekte, radionice i predavanja. Jednim dijelom imamo obavezu prema Carnetu koji je osnivač te će neka svoja svoja događanja ili predavanja održati u reprezentativnom prostoru Prve gimnazije. Zamišljeno je da se koristi samo tijekom nastavnih sati, ne bez nadzora, jer su to vrijedne stavari i vrijedna oprema - rekla je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin.Ministrica znanosti i obrazovanje Blaženka Divjak, naglasila je kako se ovim projektom želi stvoriti i razviti digitalno zrele škole koje sustavno koriste informacijsko-komunikacijsku tehnologiju.

- Vidi se veliki iskorak, vezano uz digitalnu transformaciju, a Prva gimanzija u tome stvarno prednjači. U Varaždinu se škole i inače dobro uključuju u sve druge procese. Cilj je da se suradnjom i radom na različitim projektima primjeri te dobre prakse prošire. Učenici su motivirani za korištenje tehnologije, ali treba iskoristiti tehnologiju kako bi se poticalo njihovo učenje, to je važno za učenike i za nihovu motivaciju, a i kasnije za njihovo snalaženje u profesionalnom i osobnom životu. - rekla je za kraj Divjak.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!