Vijesti / Scena

Drugi dan

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI Od švedskog baroka do housea u prvoj festivalskoj suboti

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI Od švedskog baroka do housea u prvoj festivalskoj suboti
Varaždinske barokne večeri

Nakon Trakošćana, istoga su dana, naime, održali koncert u crkvi Marije Magdalene u Gornjem Knegincu, a danas je pred njima koncert u Vinici u 19 sati i sutra u Loboru u tamošnjoj crkvi u isto vrijeme .

Prvu su festivalsku subotu svojim odlično posjećenim koncertom u dvorcu Trakošćan otvorili Laura Vadjon, Jonas Nordberg i Marcus Mohlin, najzaposleniji trio ove godine u programu 49. Varaždinskih baroknih večeri.

Nakon Trakošćana, istoga su dana, naime, održali koncert u crkvi Marije Magdalene u Gornjem Knegincu, a danas je pred njima koncert u Vinici u 19 sati i sutra u Loboru u tamošnjoj crkvi u isto vrijeme .

- Sviramo djela iz 17. stoljeća i to nepoznata djela iz rukopisne zbirke skladbi koje je skupio švedski orguljaš i skladatelj, kapelnik Kraljevskog švedskog dvorskog orkestra Gustaf Duben. Posebno mi je drago da nastupam zajedno s dvojicom vrsnih i odličnih mladih švedskih glazbenika, jer uistinu su inspirativni za mene.  Glazba je to puna improvizacija, pa zapravo niti jedan od koncerata nije isti - otkrila je Laura Vadjon, vrsna glazbenica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim će nastupiti u programu 49. Varaždinskih baroknih večeri  u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu u petak, 27. rujna zajedno s ansamblom Antiphonus s programom Hrvatske glazbene kulturne baštine. 

Nakon koncerta na otvorenju Festivala, trojica članova Goteborg Baroque ansambla - Peter Spissky, Erik Skanke Hosoein i Magnus Kjellson te mezzopranistica Amanda Flodin nastupili su sinoć u varaždinskoj Uršulinskoj crkvi programom pod nazivom 'Dolcezza di morte'. 

Drugi je dan 49. Varaždinskih baroknih večeri zaokružen programom Electro Baroque Show u novoj barokoj zoni u gradskom parku. Antun Stašić i DJ Peznt rasplesali su i zabavili okupljene zanimljivim spojem barokne  i elektroničke glazbe dodavši u taj glazbeni spoj i prepoznatljive note popularnih rock hitova.

- Ovo je ludo iskustvo i po prvi put se susrećem s elektronskom glazbom i 'mojim' barokom. Izazov je bio lani spojiti rock i barok, a kako je ove godine zemlja partner Švedska , poznata i po DJ-evima, otišli smo korak dalje, na house i techno - naglasio je violinist Antun Stašić, koji je i dan ranije oduševio svojim nastupom u vanjskom dijelu otvorenja Festivala, dok je dvojac DJ Peznt dodao:

- Ideja se dogodila prije tri mjeseca i razmišljali smo što bi mogli napraviti- nešto novo i drugačije.  U inozemstvu imamo dobre rezultate po pitanju elektronike i ovo je bio novi izazov. Prepoznat će se u ovim zvucima veliki barokni majstori poput Bacha i Vivaldija, a nakon ove prve suradnje sigurno ćemo nastaviti surađivati s Antunom – rekao je.

I tako se prohladne jesenske večeri spojio barok sa suvremenom glazbom, a sudeći prema reakcijama okupljenih bio je to pun pogodak.  I danas u baroknoj zoni u parku u sklopu programa 'Total baroque u parku' bit će zanimljivo jer od 21 sat Dobre vibracije zabavljat će okupljene uz zvuke poznatih švedskih sastava .

Bit će to pravi after party nakon koncerta kojeg će se u 19 sati u varaždinskom HNK-u pod nazivom 'Renesansna glazba za svakoga' održati članovi poznatog švedskog ansambla Romeo i Julia Koren.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video