Vijesti / Špancirfest 2019

Zona za mlade

DODATNI SADRŽAJ U KVARTU Nova zona Špancirfesta donosi izložbu bicikala, graffiti i capoeira radionice, jogu i još mnogo toga

DODATNI SADRŽAJ U KVARTU Nova zona Špancirfesta donosi izložbu bicikala, graffiti i capoeira radionice, jogu i još mnogo toga
Špancirfest/Varaždinski.hr

Dodatni sadržaj nudi niz radionica, rekreacije, kreative, izložbi...

Kvart zona mladih dobrodošla je novost je na ovogodišnjem Špancirfestu. Na prostoru Starog grada od 23. kolovoza do 1. rujna, uz postojeću glavnu pozornicu i gastro ponudi, naći će se posebna zona stvorena za mlade i one koji se tako osjećaju.

Prije nekoliko dana objavili smo što nas od glazbenog programa čeka u Kvart zoni, a sada ćemo navesti što će nas zabavljati i nadopunjavati u ono opušteno jutarnje i popodnevno vrijeme na području ispred samog dvorca. Posebno napominjemo da će se u Varaždinu kod Studentskog centra oslikati mural na zidu dužine 30 metara.

Podsjećamo, 'zona' će nastati u suradnji inicijative V4EYC Varaždin for European Youth Capital 2022 i Udruge mladih V.U.K., a prema riječima organizatora, karakteristike su joj sloboda, otvorenost, ljubav i različitost.

U KVART-u su prisutna svakodnevna 'henganja' - druženja na kojima se čeka sljedeća radionica ili koncert, a kako kažu organizatori 'ne zahtijeva previše razmišljanja i interakcije jer je ekipa otvorena za sve opcije. Bit će cuge i hrane, a mjuza će varirati – k'o i život. Hoćeš svjetske glazbe, socijalistički disco, random radio, komercijalne hitove, nešto će se naći. Ne zaboravi da je Henganje s ekipom uvijek najbitniji dio, sve ostalo je bonus'.

Dodatni sadržaj, uz henganje, nudi niz radionica, rekreacije, opuštanja, kreative, izložbi koje možete vidjeti u nastavku. 

Graffiti radionice 

- 24. kolovoza od 17 do 18 sati i 25. kolovoza od 14 do 15 sati

Bol ne treba uvijek boljeti! Ne vjeruješ? E, pa dođi u KVART zonu i uđi u bolski zen najšarenijeg festivala - Graffiti na Gradele. GNG ekipa iz Bola na Braču utaborit će se u KVART-u i dovesti otočko-morski đir na varaždinske livade, (khm!) zidove! Osim što će vrli GNG stručnjaci u zoni učiti ekipu o graffiti-pokretu, koja je razlika između graffita i murala, te, ono najzanimljivije, crtati sprejevima vlastiti graffit, GNG ekipa će sa sobom dovesti i jednog od najproduktivnijih umjetnika suvremene hrvatske graffiti scene. Riječ je o CHEZ-u 186 koji će oslikati zid kod Studentskog centra Varaždin.

Graffiti radionice namijenjene su djeci i mladima do 15 godina, a sastoje se od upoznavanja s graffitti pokretom, izrazima i stilovima crtanja kroz proučavanje graffiti literature i gledanje graffiti filmova, nakon čega slijedi crtanje vlastitih skica i bojanje već gotovih skica te ispisivanje alfabeta u nekoliko različitih stilova. Potom slijedi upoznavanje s materijalom za crtanje graffita, odnosno sa različitim vrstama sprejeva, kapicama i markerima, a na kraju radionice slijedi dodjela priznanja za sudjelovanje na graffiti radionici, čime naši polaznici/ice postaju mali graffiteri/ke, odnosno writeri/ce.

Prijave traju do 22. kolovoza na [email protected]

A sad ajmo doznati još malo o CHEZ-u 186 koji će oslikati mural kod SC-a Varaždin: Chez 186 je graffiti writer koji je na domaćoj graffiti sceni prisutan više od 20 godina i koji je svojim specifičnim stilom obilježio rad aktivne generacije graffiti writera u Hrvatskoj. Svoje prve poteze sprejem radio je po zidovima diljem Slavonije, odakle je porijeklom, a zadnjih godina svoje djelovanje bazira u Zagrebu, a gostovao je i u Rijeci, Vukovaru, Berlinu, Los Angelesu itd.

Chez 186 je u graffiti svijet na mala vrata počeo unositi apstraktne elemente, da bi u konačnici njegov rad postao obilježen i prepoznat po eksperimentiranju u korištenju graffiti tehnika i stilova s apstraktnim elementima, bez obzira na medij, tehniku ili situaciju. U veljači 2019. godine u zagrebačkoj Laubi održao je izložbu '31 days' u sklopu koje je predstavio deset novih radova u tehnici spreja na medijapanu.

Joga 

- od ponedjeljka 26. kolovoza do petka, 30. kolovoza od 10 do 11 sati

Kako najavljuju organizatori, neće biti spajanja s kozmosom i raditi akrobacije, ali dovoljno vremena imat će svatko tko dođe na jutarnje razgibavanje.

Ovo je prilika za sve da se uz pomoć joga majstorice Ane Mikac sastave, istegnu i pripreme za još jedan festivalski dan. Svi oni koji donesu vlastite prostirke dobiju +. Prijave traju do 22. kolovoza na [email protected].

Capoeira radionice 

- ponedjeljak, 26.8. i utorak, 27.8. od 16.30 do 18 sati

Capoeira je atraktivna umjetničko-borilačka forma koja potječe iz Brazila, a uključuje elemente teatra, igre i plesa uz zarazni brazilski ritam. Kretanje u prostoru, istraživanje ritma i uvod u akrobatiku neki su od elemenata koje će polaznici (stariji od 15 godina) učiti na radionicama koje će voditi zagrebačka Udruga Amazonas.

Prvi dan spremite se za istraživanje različitih oblika kretanja u prostoru, osvještavanje tijela i ravnoteže u podnom kretanju, upoznavanje s osnovnim pokretima u capoeiri, uvod u akrobatiku, osnove ritma i upoznavanje s brazilskim instrumentima i jednostavnim ritmovima.

Drugi dan ponavlja se gradivo prvog dana, uvod u komunikaciju pokretom, različite vježbe, priča o povijesti capoeire (kroz glazbu) i krug u kojem svi sudionici aktivno sudjeluju ritmom, pljeskom i pjevanjem, dok dvoje igrača vodi capoeira dijalog.

Acro-joga i acrobalance radionice

- srijeda 28.8. i  četvrtak 29.8. od 17 do 18.30 sati

Srijeda i četvrtak su u KVART zoni rezervirani za acroyoga i acrobalans radionice. Discipline su to na kojima se možete zabaviti, ali i ojačati, razgibati, okrenuti naglavačke, zavrtjeti i očarati. Acro jogu vodi Varaždinac Aleksandar Đikić i njegova partnerica Diana Fureš.

Radionice su namijenjene onima koji žele poboljšati samopouzdanje i međusobno razumijevanje, ali i tjelesnu kondiciju i snagu. Polaznici će vježbati stojeće i ležeće statične pozicije, premete i stojeve, a dobro došli su svi - bez obzira na tjelesnu kondiciju, snagu i fleksibilnost.

Namijenjene su osobama starijim od 15 godina, a prijave traju do 22. kolovoza na [email protected].

Pimp Bajk Štop

- petak, 30. kolovoza od 11 do 18 sati

PIMP BAJK ŠTOP stanica je za sve bicikloljupce koji će imati priliku upoznati biciklistički varaždinski dvojac – Denisa Vlašića i Zvonka Skuhalu, a koji su za špancirere pripremili izložbu biciklističkih dresova i vintage specki.

Vijetnam u KVART-u

Još jedna radionica naziva Vijetnam u KVART-u, a bit će održana u subotu i nedjelju, 31. kolovoza i 1. rujna, od 10 do 11 sati. Šešir glavu čuva, a dobro će ti doći i cijeli dan u KVARTu! E sad, spoji šešir, KVART, a onda i Vijetnam. Ne ide? Vrlo je jednostavno. U KVARTu ćemo ugostiti zanimljiv i dinamičan duo – Lucy Nguyen, curu iz živopisne azijske zemlje Vijetnam, i njezinog momka, putopisca Tomicu Kristića iz Vidovca.

Njih dvoje vodit će radionicu oslikavanja vijetnamskih šešira. Lucy će, naravno, voditi glavnu riječ i to obučena u elegantnu bijelu vijetnamsku haljinu (ao dai) s konusnim šeširom na glavi. Najprije će ti kroz razgovor dočarati zašto šeširi u Vijetnamu ne služe samo za zaštitu od sunca i kiše, nego su i simboli te države, a potom ćete zajedno oslikavati vijetnamske šešire s posebnim akrilnim bojama. Motivi: Varaždin, Špancirfest i Vijetnam (ne brini, Lucy&Tom će ti pomoći). Oslikani vijetnamski šešir moći ćeš ponijeti sa sobom ( i nadamo se, špancirati varaždinskim i inim ulicama). Prijaviti se možete na mail [email protected].

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video