Vijesti / Scena

Varaždinski festival

FESTIVAL DOBRIH EMOCIJA Toth i Čehok složni: 'Čeka nas najambiciozniji i najraznovrsniji Špancirfest dosad'

FESTIVAL DOBRIH EMOCIJA Toth i Čehok složni: 'Čeka nas najambiciozniji i najraznovrsniji Špancirfest dosad'
TZGV, Varaždinski.hr

Najpoznatiji varaždinski festival ove će se godine održati od 23. kolovoza do 1. rujna u 21. izdanju, a na konferenciji su ga predstavili, uz uvodni video u kojem su prikazane sve lokacije i izvođači, sami organizatori.

U dvorištu Palače Sermage danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Špancirfest 2019.

Najpoznatiji varaždinski festival ove će se godine održati od 23. kolovoza do 1. rujna u svom 21. izdanju, a na konferenciji su ga predstavili, uz uvodni video u kojem su prikazane sve lokacije i izvođači, sami organizatori.

Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina, Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik, zatim Robert Magić iz Show Concepta odgovornog za glazbeni i street food dio na Starom gradu, Jelena Brcković ispred inicijative Europske prijestolnice mladih 2022. i Udruge mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.) te dugogodišnji sponzori – Petra Košćak, voditeljica marketinga u Vindiji i Dario Bodulica, direktor prodaje Carlsberg Croatia, govorili su što nas sve očekuje na ovogodišnjem izdanju Špancirfesta.

- Ako govorimo u brojkama čeka nas preko 500 različitih programa, 80 uličnih izvedbi, preko 30 koncerata, šest predstava, četiri službene pozornice, stotinu izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Tu će biti i oko 150 radionica za djecu u Parku kreative iza katedrale, predstave za djecu i glazbene radionice za one nešto starije – započela je Toth.

Ovogodišnji Špancirfest bit će itekako multikulturalan. Osim europskih gostiju, dolaze i izvođači iz Azije.

- Dolaze nam izvođači iz desetak europskih zemalja. Isto tako nam dolaze prvi put izlagači iz daleke Kine. Tome pridodajemo i Vijetnamku Lucy koja dolazi predstaviti svoju zemlju u prostor zone KVART na Starom gradu te dvojicu Samoanaca, članova klape 'Samoana' koji pjevaju klapske pjesme na hrvatskom jeziku – rekla je Toth.

Tradicionalne instalacije po ulicama i trgovima opet će krasiti centar Varaždina, a direktorica TZ-a navela je i neke novitete.

- Ove godine Školska ulica (Umjetnička za vrijeme Špancira) dobit će novi dekorativni element. To će biti sjenila jedra, a za to će biti zadužen riječki 'fashion' brend Levin Coco. Melita Kukec, varaždinska dizajnerica koja godinama sudjeluje na Špancirfestu, ove se uključila u samu organizaciju te će napraviti dvije gigantske instalacije koje će krasiti Franjevački trg, a motivaciju je našla u našem 'svijetu kukaca' – kazala je Toth.

Varaždinski gradonačelnik istaknuo je zadovoljstvo sve većim uključivanjem Varaždinaca na festival.

- Ovo je najambiciozniji i najraznovrsniji festival do sada, u smislu ponude za djecu i tinejdžere, odrasle i starije osobe. Oni koji vole performere, uličnu umjetnost, kazalište, glazbu i koncerte za svakog će se pronaći nešto. Počeli su se uključivati i sami Varaždinci – udruge, ustanove i inicijative – udruge mladih su napravile svoj kutak KVART, uključeni su i CTK, Kerekesh Teatar… Smisao Špancirfesta nije samo u tome da naše ulice budu mjesto susreta, nego je smisao da iskoristimo kreativne mogućnosti udruga, građana i ustanova. I ove godine ćemo kao Grad pomoći našim varaždinskim izlagačima, obrtnicima i tvrtkama koje žele izlagati. Također, postoji puno veći interes za umjetnički i kreativnu ulicu – zaključio je Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video