Vijesti / Scena

Umjetnička instalacija

FESTIVAL VARAŽDINSKIH DVORIŠTA Plamena skulptura međunarodnog kreativnog tima krasit će dvorište palače Sermage

FESTIVAL VARAŽDINSKIH DVORIŠTA Plamena skulptura međunarodnog kreativnog tima krasit će dvorište palače Sermage
Špancirfest

Festival dvorišta otvara ljeto Varaždincima i njihovim gostima, kao što i otvara vrata divnih varaždinskih dvorišta.

Špancirfest je potaknuo razvoj i osmišljavanje drugih događanja i manifestacija čime se Varaždin u protekla dva desetljeća izgradio u pravi grad festivala.

Jedan od najzanimljivijih i najatraktivnijih je svakako 'festival prije festivala' - Festival varaždinskih dvorišta, koji će se održati prvog vikenda u srpnju odnosno 6. i 7. srpnja 2019. Kao što Špancirfest zatvara ljeto, Festival dvorišta na neki ga način otvara, kao što otvara i vrata divnih, inače skrivenih prostora varaždinske povijesne jezgre.

Povezanost dvaju festivala manifestira se i u želji da se kroz njihove sadržaje potaknu i promjene u načinu gledanja i obogaćivanja javnih prostora čime se urbano okruženje Varaždina oplemenjuje umjetničkim djelima - trajnim ili privremenim javnim plastikama, skulpturama ili instalacijama.

Nastavljajući se na prošlogodišnji projekt u kojem je u javnom procesu kreacije nastala skulptura 'Dom', trajno udomljena u dvorištu varaždinske vijećnice, i ovogodišnji Festival dvorišta dat će svoj javni umjetnički doprinos Varaždin.

Tri umjetnice okupljene u međunarodni kreativni tim: NamSook Chan/ J. Koreja te, Snježana Pokos Vujec i Danijela Pičuljan u dvorištu palače Sermage ovih dana javno zajednički stvaraju skulpturu na temu Varaždina, a proces će svoj veliki finale imati javnim paljenjem i predstavljanjem usijanog umjetničkog djela u večernjim satima 6. srpnja 2019. kao dio programa Festivala varaždinskih dvorišta. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video