Vijesti / Scena

Artistry/umješnost

18. DANI PERFORMANSA Koncert Ede Maajke i Diyale, izložba Brace Dimitrijevića i performansi brojnih umjetnika

18. DANI PERFORMANSA Koncert Ede Maajke i Diyale, izložba Brace Dimitrijevića i performansi brojnih umjetnika
Varaždinski.hr

Tako su na programu 18. Dana performansa izložbe, predavanja, video projekcije i koncerta, a Varaždinkama i Varaždincima će se predstaviti desetak domaćih i stranih umjetnika.

Danas su u palači Sermage predstavljeni 18. Dani performansa koji će se i ove godine održati u Varaždinu od 6. do 9. lipnja na nekoliko lokaciji.

Konferenciji za medije prisustvovali su organizator Dana i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, organizator festival Biergarten 2 Domagoj Marić i Diyala, izvođačica u sklopu programa Festivala.

Ovogodišnje izdanje Festivala otvoreno je otvoreno je prema različitim formama, polazištima i stvaralačkim opredjeljenjima, a fokus je usmjeren na umješnost kojom svaki od umjetnika i teoretičara kanalizira i potvrđuje vjeru u snagu i značaj umjetničkog stvaralaštva.

Tako su na programu 18. Dana performansa izložbe, predavanja, video projekcije i koncerta, a Varaždinkama i Varaždincima će se predstaviti desetak domaćih i stranih umjetnika.

Suvremenost u Varaždinu

- Došli smo do 18. izdanja. Ono što je činjenica da smo od početka kada je bilo nas par entuzijasta s budžetom od nula kuna do toga da je to postao službeni program unutar jedne ustanove kao što je Gradski muzej Varaždin. Kroz Dane smo pokrenuli suvremenost u Varaždinu koja je prije bila nasušno potrebna – rekao je Mesek.

- Ideja je bila da napravimo efekt fuzije s kvalitativnim iskorakom. Od autora, izložbe, do internacionalnih mladih autora, kustosa… Mislim da ovakav Festival ovako nešto i zavrjeđuje. Ove godine pokazali smo i dvije inicijative; Biergarten i Dane performansa, da pružimo svim posjetiteljima događaj za pamćenje – kazao je organizator Festivala.

Sadržajan četverodnevni program

Festival počinje u četvrtak, 6. lipnja, na Trgu kralja Tomislava u 19 sati gdje će  Nika Rukavina izvesti performans 'Whipping'  koji se bavi neravnopravnošću žena kroz povijesnu perspektivu.

Službeno otvorenje Festivala je isti dan u 20 sati u salonu palače Sermage izložbom Brace Dimitrijevića 'Od kamena do videa'. On je krajem šezdesetih godina prvi počeo prakticirati korištenje širokog spektra umjetničkih medija od tradicionalnih materijala poput mramora i bronce do onih tada novih kao što su fotografija, video i tekst.

U petak, 7. lipnja, u 20 sati na Trgu kralja Tomislava Marijan Molnar održat će performans 'Nostalgija (čitanje starih novina)' kao svojevrsni hommage Tomu Gotovcu, a nakon toga se u 21 sat u dvorištu palače Sermage održava projekcija videa Željka Kipkea 'We Turni n the Fire, Consumed by Subterraneu'.

U subotu, 8. lipnja, Festival počinje s programom od jutra. U dvorištu palače Sermage Marko Stamenković održat će predavanje 'Plamen za slobodu' u kojem odgovara na pitanje 'kako goruće ljudsko tijelo može baciti novo svjetlo na tamniju stranu demokracije'.

Švicarski umjetnik Andrea Morioni u 19 sati u Ateljeu u Uskoj ulici održat će performans 'Crazy Holidays', a performans Gorana Škofića bit će na Trgu Miljenka Stančića u 20 sati.

Velika glazbena imena i ove godine stižu u Varaždin. Nakon Ivanke i Mrleta (Mr. Lee & Ivanesky) i Mayalesa prošle godine, na ove Dane performansa stiže Edo Maajka i njegov vječni drug Frenkie uz potporu varaždinske Diyale (eksperimentalni hip-hop/elektronika) i DJ Yesha.

Koncert će se održati u subotu u 21 sat u dvorištu palače Sermage.

Suradnja s Biergartenom 2, craft&beer festivala ove je godine okrunjena i otvorenjem u sklopu Festivala od 23 sata te iste subote u parku Vatroslava Jagića.

Za kraj 18. Dana performansa, u nedjelju 9. lipnja, u 11 sati u dvorištu palače Sermage mađarska umjetnica Andrea Fajgerne Dudas izvodi performans 'Candy Venus bakes'.

Organizator 18. Dana performansa je Gradski muzej Varaždin, uz podršku Ministarstva kulture RH.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video