Vijesti / Scena

Emo-macho pop

ZATVOREN MOP ŠPANCIRFEST 8 Svemirko proletio Rogozom i pokazao zašto su Varaždinu nužni ovakvi događaji

ZATVOREN MOP ŠPANCIRFEST 8 Svemirko proletio Rogozom i pokazao zašto su Varaždinu nužni ovakvi događaji
MOP Špancirfest

Osmo izdanje MOP Špancirfesta zatvoreno je odličnim koncertom Svemirka i uz 5 DJ-eva na Sceni Zvonimir Rogoz.

Prije dvije godine na glazbenu scenu stiglo je nezavisno izdanje 'Vanilija', tada još nepoznatog Marka Vukovića i benda Svemirko. Kao vokal i gitarist Vuković je povezao različite motive iz povijesti jugoslavenske glazbe, često se referirajući na nostalgične note i zvukove, pomalo sjetne stihove i prikladnu 'obleku' s kojom se, zajedno s cijelim bendom, posve izdvojio iz monotonosti i nekreativnosti scene.

Naravno, sve uz dozu osobnog i prepoznatljivog stila, ponašanja, snimanja spotova i svega onoga što jedan bend čini drugačijim od mase drugih. 

Danas, dvije godine nakon, Svemirko iza sebe ima nastupe na svim relevantnim hrvatskim glazbenim festivalima, dva albuma ('Tunguzija' izašla 2018.) i pjesme kao proizašle iz drugih vremena.

S pjevnim stihovima ili refrenima, specifičnim trolerskim smislom za humor, plesnom energijom i potenciranjem synthova koji stvaraju dojam južnog vjetra, osvježili su scenu, a to su prije nekoliko mjeseci potvrdili rasprodanom Tvornicom kulture u Zagrebu, kojoj se nedavno proširio kapacitet na 2200 mjesta. 

Jučer su došli u varaždinski Rogoz kako bi zatvorili osmo izdanje MOP ŠpancirfestaFestivala multimedije.

Organizatori već godinama dovode probrane bendove s onog manje eksponiranog dijela scene koji nećete naći na stranicama žutog tiska, a Svemirko se savršeno uklapao u koncept festivala. Audio-vizualni efekti, odličan razglas (uz malo tehničkih problema) uz, napokon, raspoloženu varaždinsku publiku bili su recept da publika doživi vjerojatno najbolji koncert održan u gradu ove godine.

Sve što znamo o Svemirku...

To uostalom niti nije bilo toliko teško, jer ako ne računate zaslužne prvake estrade za najšire mase koji dolaze u Arenu, koncertna ponuda u gradu je siromašna – osim ako niste ljubitelj domaćih cover i gažerskih bendova koji proizvode granični CMC repertoar pjesama pa ne znate jel' se šale ili misle ozbiljno.

Bilo kako bilo, Svemirko je počeo opušteno, ali i odmah s ponajvećim hitom prvog albuma – publika je upoznala 'Ženu od vanilije', prešla na 'Meni se ne svira', uživjela uz retro asocijacije 'Miris grada' i vidjela 'Tajne svemira'. Bez imalo straha, ekipa je slijedila bend plesnim pokretima i neartikuliranim urlicima koji su odzvanjali zadimljenim i pretjerano toplim Rogozom.

'Zauvijek zen' uvijek zadivi s odličnom Vukovićevom surf-solažom, a 'Dizajnerica Laura' podsjeti nas da je autor pjesme i tako samo 'seljak iz Đakova'. Publika kao da u svakoj njihovoj pjesmi zna prepoznati ključan stih koji se u određenom trenutku prelomi prostorom.

Nakon što smo 'ofarbali svoj život bojom tamnijom od mraka', koncert je poprimio dimenziju gdje više ne postoji granica između publike i benda – iako se može reći da je od početka vladala takva atmosfera u kojoj je publika, da je htjela, mogla slobodno doći na stage, a Toni Tandara (synthovi) svako malo silazio s istog da malo odmori od plesa na uskom prostoru kod klavijatura. 

...nije vezano uz svemir 

Tandara je u međuvremenu postao i dio jednog od najboljih refrena posljednjih godina. Svemirkova '34,5' ostavljena je za sam kraj te uz Krankšvesterovog 'Gabera' zasigurno ostavlja prisutne u jednom razgaljenom raspoloženju prema kojem se svima čini da bi do kraja vremena mogli uzlazno pjevati: 'Tandara, tandara, tandara – tandara'.

Nakon koncerta koji je trajao nešto više od sat i petnaest minuta, mogli smo se zapitati što bi bilo kada bi jednom mjesečno Varaždin imao 'jednog Svemirka ili MOP', odnosno program koji se isplati vidjeti i čuti – naravno, u perspektivi onog 'mračnog dijela scene' koji se ne nalazi na nacionalnim i komercijalnim televizijama te radijskim postajama. Jer vjerovali ili ne, zaista postoji nešto izvan tog spektra koji zastarjelima i zaslužnima daje prostora i nakon 30 godina, iako već dvadesetak godinama recikliraju sami sebe.

U međuvremenu, Svemirko nam je i dao naznake pjesme 'Karate' od relativno nepoznatog Đutka, a vrlo vjerojatno novog prvaka alternativne scene koji samo što nije zasvirao na 55. izdanju Špancirfesta.

Noć je nakon Svemirka tek počinjala, na scenu je stupila prvo odlična DJ-ica OlyFant, a zatim su slijedili Jerkush, Robotko, Gars i DJ Labud za kraj i fajrunt kakav možemo samo doživjeti na ovakvoj vrsti festivala. MOP Špancirfest 8 uz radionice, izložbe, predavanja i ostali popratni sadržaj ukalupljen u ideju kreativnosti i dizajn u modernom ruhu donio je svježinu za koju bi željeli da traje više od tri dana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video