Vijesti / Scena

fusion/jazz

Kvintet Buzzers - na jazz pogon u raznovrsnost varaždinske glazbene scene

Kvintet Buzzers - na jazz pogon u raznovrsnost varaždinske glazbene scene
Osobna arhiva

Buzzers iza sebe imaju nastupe u Varaždinu, gdje smo ih imali prilike gledati na nekoliko različitih lokacija, Čakovcu i Fažani, a snimili su nekoliko live sessiona...

Varaždin se posljednjih godina prometnuo u pravi rasadnik bendova i glazbenog žanra koji ih karakterizira, od Sowasa, Jam Rituala, Drone Huntera, Cold Snapa pa do različitih solo izvođača koji su se prometnuli na sceni (Diyala, Jelena Žnidarić, Neven Stipčić...). Polazi se tu od različitih pretpostavki - neki su započeli na 'do it yourself' način, jedni su školovani glazbenici, drugi su se okupili u pravom trenutku, treći su ostvarili zahvalne suradnje.

Od rocka, elektronike, metala i popa, moglo bi se reći da je scena itekako raznovrsna, ali još nedovoljno zapažena u nekim širim, državnim, krugovima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S doprinosom varaždinskoj scenskoj raznovrsnosti počinje kvintet Buzzers, varaždinski fusion/jazz sastav koji je svoju priču započeo u proljeće 2017. godine.

Uigranost i ujednačen izbor pjesama

Svi koji su nedavno bili na koncertu NuSynergetic Orchestra i Glazbene škole na Franjevačkom trgu, znaju barem minimalnu povezanost tog projekta s ovim i na koji način jazz može očarati slušatelja.

Vezana vijest:

nuSynergetic Orchestra feat. Glazbena škola u Varaždinu PIŠE: FILIP KUŠTER NuSynergetic Orchestra i Glazbena škola glazbom pokorili još jednu gradsku lokaciju

Buzzers ima pet članova, sviraju sa sedam instrumenata, a okuplja ljude iz Varaždina i Koprivnice. Gotovo lokalni bend svojim putem kroči kroz originalne kompozicije, ali i obrade tradicionalnih napjeva. Naravno, naglašene žanrovske manire jazz fuzije.

Posebno dobre kritike na svoj nastup dobili su prošli mjesec u sklopu Pula Jazz Festivala, gdje su izborom pjesama i savršenom uigranošću, od strane lokalnih medija ocijenjeni kao sastav koji je ostavio najbolji dojam prve večeri.

Varaždinsko-koprivnička kombinacija

Saksofonom manevrira Gordan Perši, profesor klarineta, osnivač i voditelj jazz orkestra u Glazbenoj školi kojeg je publika mogla višestruko aplaudirati tijekom posljednjeg nastupa na spomenutom Franjevačkom trgu.

Koprivnički dio sastava čini Goran Vdović, koji je zanimanje za bubnjeve otkrio tek u osamnaestoj godini života, a studirao je smjer udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Referenca koja izuzetno odudara je upis specijalističkog online seminara slavnog bostonskog Berklee College of Music, koji je trajao godinu dana.

Ritam sekciji pridružuje se Petar Prepelić na bas gitari, također profesor u Glazbenoj školi i član NuSynergetica. Efekt na crno-bijelim tipkama daje Miodrag Paravinja, koji iza sebe ima iskustvo voditelja ansambla od klasične do moderne i tradicionalne glazbe, što zvuku Buzzersa daje dodatnu čar, ako ih se gleda kroz domenu glazbene povijesti, žanrovskih preklapanja i razvoja.

Kvintet zaokružuje Marko Prepelić, čovjek na trubi, krilnici i gitari, koji se nakon završetka studija trube u Grazu intenzivno bavi jazzom i popularnom glazbom, a od 2013. aranžiranjem i skladanjem.

Sessioni na YouTubeu

Buzzers iza sebe imaju nastupe u Varaždinu, gdje smo ih imali prilike gledati na nekoliko različitih lokacija, Čakovcu i Fažani, a snimili su nekoliko live sessiona ('Shishkebab', 'Sharp Eleven'). Prema svemu sudeći, autorske stvari predstavljaju Buzzers bolje od napisanih riječi, tako da snimanje prvog albuma mora biti postavljeno u pitanju: 'Kada?'.

Prema njihovom odgovoru: 'Planira se', očekujemo što bržu realizaciju tog plana, kako bi grad dobio album koji će se vrtjeti u prigodnim situacijama pa da nam prizvuk Grovera Washingtona, Herbieja Hancocka i Roya Hargrovea bude što bliži.

Energija, znanje i uigranost primjetna je preko zapisa na YouTubeu, a nastupi uživo samo su nadogradnja za sve ljubitelje fuzija koje urbano čine urbanim, a jazz fantastičnim žanrom koji produbljuje dušu, testira slušatelja i pokreće ga na otkrivanje novih svjetovnih zvukova.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video