SP UVOD Predavanje o Filozofiji sporta, potom i Sportski kviz u Medinoj Škrinji

Kao svojevrsni uvod u Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, u Medinoj škrinje će se ovu srijedu održati popularno-znanstvno predavanje na temu nogometa, a potom i Sportski pub quiz.

Varaždinski filozofski krug Hrvatskog filozofskog društva i Pub Medina škrinja pozivaju vas na popularno-znanstveno predavanje u srijedu 13.06.2018. u 18.00 u pubu Medina škrinja na temu. Filozofija sporta: slučaj nogomet. Bit će to filozofski uvod u Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018.

Neka od pitanja bit će: Što je sport? I kako to da Oxfordski rječnik navodi 127 objašnjenja pojma sport!? Što je to sa sportom i u sportu da izaziva emocije, strasti i duhovna stanja od potpune euforije do totalnog razočarenja (i svega između)? Zašto je sport, pa tako i nogomet, uvijek nepravedan i nemoralan?

Je li ikako moguće biti istovremeno dobar i moralan čovjek i vrhunski nogometaš? Je li moguće biti dobar kršćanin i vrhunski nogometaš te zašto nije u redu prekrižiti se na terenu?

Može li doping ikada biti ok i zašto je Lionel Messi klasičan slučaj dopinga o kojem nitko ne priča? Kako je moguće da svi znamo da su suci pogriješili premda nikada nismo pročitali pravila? Zašto bez nacionalizma nema Svjetskog prvenstva u nogometu?

Na ova i druga pitanja u i o sportu argumentirane će odgovore ponuditi dvoje pionira filozofije sporta u Hrvatskoj, docentica dr. sc. Ivana Zagorac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Varaždinac Matija Mato Škerbić, prvi doktorand filozofije sporta u Hrvatskoj s fakulteta Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu.

> Škerbić: ‘Sport je samo igra, pogubno je kad podlegne novcu i tržištu’

Po završetku predavanja održat će se i tradicionalni Sportski pub quiz by Medina Škrinja. Tema kviza ovog puta bit će Svjetsko nogometno prvenstvo.

Kviz počinje u 19 sati, uz max. pet igrača u ekipi. Za osobe koje stignu u dresovima, pripremljen je poklon iznenađenja. Kolo sreće na poluvremenu donosi pizzu za ekipu. Zanimljive nagrade za prva tri mjesta, ali ia za predzadnju ekipu. Prijave u inbox na Facebooku ili na šanku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije