Fran Mubrin: MOP Špancirfest pokušava spojiti svoj program s poslovnim svijetom

Pred nama je peto izdanje festivala multimedije, oblikovanja i primjene, ili skraćeno MOP, od ove godine s dodatkom imenu Špancirfest. Varaždin će tako u periodu od 23. do 28. svibnja postati glavno odredište i privremeni dom nekima od najboljih hrvatskih kreativaca. Kako je sve počelo, ali i što nas očekuje ove godine, otkrio nam je Fran Mubrin, direktor MOP Špancirfesta.

> MOP Špancirfest festival od 23. do 28. svibnja u Varaždinu uz nikad jači program

– S organizacijom MOP festivala multimedije krenuli smo u proljeće 2012. godine te je do sada održan četiri puta, kao godišnji regionalni festival kojim želimo promicati multimediju i digitalnu kulturu. Sama udruga MOP osnovana je u svibnju 2014. godine – započeo je Fran i nadodao.

– Mi smo zapravo zajednica Varaždinaca i entuzijasta koji promiču digitalno stvaralaštvo koje je po našem mišljenju potpuno nezastupljeno.

Kao glavni projekt udruge, ističe što je to MOP festival multimedije.

– Festival je četiri godine njegovan od strane studenata Sveučilišta Sjever i kroz svoju je povijest svake godine mijenjao svoj vizualni izričaj, pa tako i ove godine, a on počiva na dizajnu koji eksperimentira. Za novi vizualni identitet zaslužan je Marko Hrastovec, za tipografiju je zaslužna tvrtka Dia – Schick Toikka, dok sam ja imao ulogu suradnika. Projekt pokušava kreativne Varaždince staviti pod isti krov u kojem se spajaju različita kreativna mišljenja kako bi festival bio i ostao dio varaždinske živuće kulture – otkrio nam je Fran, a usput i otkrio zbog čega je došlo do promjene imena.

– Od ove je godine poprimio novu dimenziju zahvaljujući partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Varaždina i najvećim varaždinskim brandom – Špancirfestom. Također, udruga MOP će sudjelovati jednim dijelom i u kreiranju ovogodišnjeg Špancirfesta, koji će tako dobiti još jednu notu i multimedijalne sadržaje.

MOP Špancirfest je festival koji spaja multimedijalnu kulturu te je prikazuje široj zajednici besplatno na način da svojim sadržajima i tematikom povećava potencijal zajednice. Program festivala obuhvaća izložbe, predavanja, radionice, video projekcije, interaktivne instalacije, performanse, filmske projekcije te audio-vizualne instalacije.

– Iznimno je bitno reći da MOP osim što promiče kulturne sadržaje, pokušava program spojiti s poslovnim svijetom s naglaskom na freelancing zajednicu. Predavanja služe isključivo kao edukativni dio kojim se prikazuju stvarni primjeri rada – napomenuo je Fran i dodao kako radionice služe kao platforma za razmjenu i širenje znanja, dok su izložbe u funkciji platforme za prezentaciju znanja.

Festival je besplatan i po prvi puta otvara prostor za djecu i mlade osnovnoškolskog uzrasta radionicom, a tijekom festivala, u Galerijskom centru Varaždin održat će se tri izložbe radova istaknutih umjetnika i studenata Odjela za medijski dizajn Sveučilišta Sjever. Također, Ivan Lušičić Liik će u subotu na gradskoj vijećnici izvesti interaktivni 3D maping.

Kao iznimno bitan segment Mubrin je istaknuo networking, odnosno povezivanje profesionalaca, studenata i ljubitelja multimedije, a koji je pridonio zaposlenju u struci desetak volontera festivala.

– Sve više mladih u Varaždinu ne može se kreativno izraziti, što je zabrinjavajuć podatak, a MOP nije dovoljna platforma da se ne izgubi potencijal. Jedan od većih problema je nedostatak inkubatora i coworking zona gdje bi se svi mogli razvijati cijelo vrijeme. U posljednje vrijeme se počelo pričati o otvaranju jednog takvog prostora u Varaždinu, ali sve je to kod nas još u povojima – zaključio je Fran Mubrin.

Kako ne bismo pali u depresiju, naš sugovornik je brzo prebacio temu na popratni party program koji će biti još jedan od načina na koji se svi kreativci i Varaždinci mogu umrežavati u neformalnoj atmosferi.

– U sklopu programa City&Party u Klubu Zvonimir Rogoz i nekoliko ugostiteljskih objekata, 27. i 28. svibnja održat će se party koji će obogatiti Fankotoner, koncert grupe Chui, DTM, Big Oz i Filip Motovunski, dok će se za vizualni dio party programa pobrinuti Franjo Maltar – otkrio nam je Fran Mubrin za kraj samo dijelić programa koji očekuje Varaždince i pozvao nas na multimedijalni tjedan koji je pred nama. Vidimo se!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije