Vijesti / Scena

U MUZEJU MEĐIMURJA otvorena izložba fotografija varaždinskih 'Roda'

U MUZEJU MEĐIMURJA otvorena izložba fotografija varaždinskih 'Roda'

Nastojanjem muzeja da prikupi, sačuva i prezentira povijesnu građu iz nedavne hrvatske povijesti, poglavito iz razdoblja devedesetih godina, kada su u teškim ratnim okolnostima stvarala samostalna hrvatska država, u Muzeju Međimurja Čakovec otvorena je izložba ratnih fotografija pripadnika SJP PU Varaždinske „RODA“ – Junaci Hrvatske slobode.

Uistinu moramo biti ponosni svi zajedno, a posebno vi Međimurke i Međimurci. Ovo je nešto što je sigurno jedna povijest, povijest sigurnog vremena naroda koji se borio za svoju slobodu. Izložba ne daje samo slike toga vremena, ona daje jednu snagu vremena kada se stvara Hrvatska.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ona daje snagu te pobjedničke i snažne vojske koja je stvarana, a na koji su cijelo hrvatsko vodstvo i cijeli hrvatski narod svi njezini žitelji bili ponosni i na specijalnu policiju i policiju iz koje je izrasla Hrvatska vojska. Moramo biti ponosni i snažni zbog generacija koje danas dolaze, moramo biti ponosni znajući koliko je Međimurje dalo za svoju domovinu“, u svom je govoru rekao savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur.

O vrijednosti ratnih veterana današnjice, Udruge specijalne jedinice policije - Rodama osvrnuo se međimurski župan Matija Posavec. „Dajemo maksimalnu i financijsku i organizacijsku podršku braniteljskim udrugama, stipendiramo djecu naših branitelja kroz njihovo školovanje, a upravo na taj način želimo iako možda skromno, dati jedan doprinos toj žrtvi naših branitelja i onome što je jedan od najvećih citata u novijoj hrvatskoj povijesti, a to je citat koji je i na grobu prvog hrvatskog predsjednika „Uvijek i sve za Hrvatsku, našu jedinu i vječnu Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što.“

Vrata Županijskih institucija svim braniteljskim udrugama i braniteljima biti će otvorena uvijek, kao i suradnja za sve ovakve i slične stvari“, rekao je Posavec te ujedno najavio buduće aktivnosti gdje će se Spomen zid preseliti na novu lokaciju te oplemeniti parkom kakav zaslužuju svi međimurski branitelji.

Junaci hrvatske slobode u Muzeju Međimurja u Čakovcu!

Sjećanjem na slavne dane Domovinskog rata, brojnih Međimurki i Međimurci koji su bili pripadnici spomenute postrojbe i na ovaj način odaje se dužno poštovanje za nesebičnu žrtvu u obrani domovine, što je ujedno sažeto u ovoj izložbi koju je otvorio ratni načelnik PP Čakovec Marijan Balaban uz prisjećanje na Specijalnu jedinicu policije PU Varaždinske – Rode.

„Dopustite da još jednom izrazim zahvalnost svim pripadnicima jedinice, pogotovo onima koji danas nisu s nama, jer su svoj život položili na oltar domovine. S ponosom i sjećanjem upravo na te ratne dane, proglašavam ovu izložbu otvorenom.

Svečanosti su prisustvovali još i saborski zastupnik i ratni pripadnik Specijalne policije PU Varaždinske „RODA“ Anđelko Stričak, saborski zastupnik Darko Horvat, ratni zapovjednik general u mirovini Goran Mihalić, predsjednik branitelja zajednice HDZ „Gojko Šušak“ general Miljenko Filipović, tajnik Odbora za branitelje HDZ-a Jura Sertić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, izaslanik načelnika PU međimurske Krešimir Jurčević i ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci