Vijesti / Scena

VINKO PUCLIN 'Gradska vlast jednostavno nema sluha za alternativnu glazbu'

VINKO PUCLIN 'Gradska vlast jednostavno nema sluha za alternativnu glazbu'

Krajem prošle godine istaknuti varaždinski glazbenik Vinko Puclin osnovao je udrugu Kulturana, koja je za cilj svog djelovanja postavila nekoliko područja. Logično se nameće aspekt audiovizualnih djelatnosti i medijske kulture, dok su obje djelatnosti potpomognute odgojem i obrazovanjem u području izvedbenih umjetnosti. 

S obzirom da je nedavno bio primoran otkazati Springtime festival 'Wrapped around the rap', zanimalo nas je kako se to dogodilo te koga smatra odgovornim.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dotaknuli smo se i drugih tema poput nedostatka pravog prostora za koncerte u Varaždinu, sceni i sviranja u različitim žanrovskim bendovima (Milicija, Puclin music trio).

Udruga za promicanje glazbene kulture

- Udruga Kulturana postala je aktivna u posljednjoj polovici prošle godine. Odmah u početku prijavili smo Gradu projekt Four Seasons Festival, koji bi objedinjavao četiri festivala, svaki u svoje godišnje doba. Kao udruga, kupili smo kombi i razglas, da u slučaju kada stacioniramo prostor za stalno, imamo dvije bitne stvari, a to su tehnički uvjeti i prijevoz članova benda i opreme. Na taj način smo uvelike smanjili troškove za buduće organizacije festivala – govori nam Puclin.

Što se tiče organizacije Winter rock festivala, koji se održao netom prije Božića, nije bilo većih problema. Odaziv je bio odličan te nije bilo sumnje kako se praksa aktualnih glazbenih događaja treba održati na visokoj razini i izgraditi scenu. Mjesto radnje: žitnica Starog grada.

Otkazivanje Springtime festivala

- Springtime festival trebao je staviti rap glazbu, hip hop pokret, u centar zbivanja, a domaće snage poput Diyale i skupine ONI od početka su iskazali interes i entuzijazam. Mi smo publicirali taj događaj u drugom mjesecu i krenuli s pripremama. Petnaestak dana prije održavanja festivala, bilo nam je javljeno za situaciju vezano uz Žitnicu – objašnjava nam Puclin te nastavlja:

Postoji li uopće 'varaždinska glazbena scena'

Zbog nedostatka adekvatnog prostora za manje festivale i rock događaje, nameće se pitanje postoji li uopće kakva scena u Varaždinu koji bi interesirala kultura koja se nalazi daleko od jakih svijetla mainstreama.

- S Gradom je jako teško komunicirati jer oni jednostavno ne razumiju o čemu govorimo. Oni su većinom koncentrirani na velike infrastrukturne projekte, kojima sami sebi rade spomenike. Aktualnu vlast sam prije izbora podržavao i bio joj sklon, ali očito je da za neke stvari nemaju sluha. Htio sam da se scena napravi od temelja, a za glazbenu scenu nužno je imati klub, prostor u kojem će se svirati – kaže Puclin.

Pitanje Rogoza, Klaonice, Sinagoge, Kina Dom…

Primjeri dobrih, a relativno malih do srednjih klubova u kojima se glazbenici i drugi umjetnici mogu okupljati imaju gradovi poput Vrbovca, Čakovca, Zaboka, Šibenika i Rijeke. Ipak, u Varaždinu je situacija već duži niz godina drugačija.

- Nemamo bend koji je poznatiji jer nemamo scenu, a prvotno, jer nemamo prostor. To je kao da imamo teatar, a nemamo zgradu. Imamo bendove poput Drone Huntera i Cold Snapa, koji su većinom poznatiji u Europi nego kod nas, a rade sve da promoviraju svoju glazbu. To u Varaždinu ne mogu nigdje napraviti.

Gdje se u svemu tome nalaze prostori koji relativno odgovaraju rock'n'roll izričaju?

- Rogoz je dobar, ali ne funkcionira zbog kazališne zgrade. Tamo se ne može kontinuirano raditi i svirati, barem dva koncerta tjedno. U vezi bivše Klaonice, imamo kontakt i rješenje bih trebao dobiti kroz nekoliko dana, iako ne znamo stanje prostora. Sinagoga je zapuštena, a Kino Dom pretvara se u urede kakvih ima diljem grada. Centar za mlade također nije do kraja završen – govori Puclin.

Grad sponzorira velike koncerte zabavnjaka, a kulturi i alternativi ne želi pomoći

- Smatram da nije fer da se nama reducira sviranje koncerata s alternativnim predznakom, a Grad sponzorira svaki komercijalni program u Areni. Festival koji se sad radi na Aquacityju predstavljen je kao da se radi za sve generacije, ali to je generacija čovjeka koji to organizira, na svoju sliku i priliku – govori Puclin i nastavlja:

- Ako si na javnoj funkciji onda trebaš imati širi interes. Danas postoje odlični mladi hrvatski bendovi i izvođači poput Cojonesa, Barbara, Jonathana, J.R. Augusta, She Loves Pabla i ostalih. Ovo za što se potrošio novac na bendove za koje nismo ni znali da još sviraju je samo nečiji privatni hir.

Entuzijazam prema različitim žanrovima

Milicija je Puclinov tribute bend s kojim svira diljem Hrvatske, a osnovao ga je prije desetak godina. Ljubav se počela rađati osamdesetih, a između ostalog u glazbi mu je bitan spoj organskog i elektronskog.

- S Milicijom imam oko četrdesetak koncerata godišnje, a to mi je bitno zbog svirke u kontinuitetu. Naravno da bih više volio da se radi o nekim našim autorskim pjesmama, ali u danim okvirima djelovanja, mi radimo i sviramo. Privatno sam još uvijek posvećen najviše jazzu, u klasičnoj varijanti.

Povratak korijenima

- Ono što sad pokušavam je čisti entuzijazam, vraćanje čistim korijenima. Kroz život sam radio svašta – od popa, rocka, komercijale i sviranja za Bebeka, Novkovića i Zdenku Kovačićek do svadbi – sada kad kažem rock'n'roll, mislim na sve, od punka do jazza. To je jednostavno stanje duha, filozofija i kultura. Mora biti progresivno jer se tako radi umjetnost u glazbi. Sve ostalo su samo zabavni društveni događaji – zaključuje Vinko Puclin.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!