Politika / Varaždinsko smeće

VŽ SMEĆE

MACA PAPALA? Varaždinska Čistoća još lani imala je oročenih gotovo 16 milijuna kuna

MACA PAPALA? Varaždinska Čistoća još lani imala je oročenih gotovo 16 milijuna kuna
Varaždinski.hr

'Društvo Čistoća je navedena novčana sredstva koja su mu pripala Planom podjele, a koja ne spadaju u strogo namjenska sredstva, koristilo za investicije odnosno ulaganja u imovinu društva', stoji u odgovoru.

S krajem 2017. godine varaždinska komunalna tvrtka Čistoća imala je oročenih 15,9 milijuna kuna. Riječ je o novcu koji je Čistoći pripao nakon razdruživanja od Varkoma, 2014. godine, a koji je s vremenom i ponešto porastao uslijed obračuna kamate na oročenje.

Zapravo, sasvim precizno, Čistoći je tada Varkom uplatio oko 19,7 milijuna kuna. U tome novcu nalazio se i onaj dio za koji se građani posebno zanimaju, a odnosi se na sredstva vezana uz balirani otpad koja su prikupljana po računima građana.

Vezana vijest:

Željko Bunić VŽ SMEĆE GDJE JE NOVAC? Koliko je zapravo Varkom skupio za zbrinjavanje bala i što se dogodilo s tim sredstvima

Iz Čistoće su potvrdili da je oko 3,3 milijuna kuna dobivenih od Varkoma bilo strogo namjenskih sredstava prikupljenih od građana Grada Varaždina te općina Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Vinica i Petrijanec - za investicije za izgradnju pogona za obradu otpada i za dio cijene za zbrinjavanje otpada.

Dodaju i da su spomenute četiri općine zatražile isplatu svoga udjela, tako da je Čistoća zadržala sredstva koja se odnose samo na Grad Varaždin. Riječ je o oko 2,2 milijuna kuna 'za bale'. 

Sva ostala sredstva nisu namjenska i Čistoća ih je mogla i može ih koristiti prema svojim potrebama.

Koliki je iznos oročenih sredstava Čistoće na kraju 2018. godine, nejasno je iz odgovora koji smo dobili. Naime, upit postoji li plan što će Čistoća s 15,9 milijuna kuna koje je imala oročenih s krajem 2017., postavili smo krajem siječnja 2019. godine. Ipak, nismo dobili precizan odgovor što se s tim sredstvima događalo tijekom 2018. godine.

Ono što se čini je da je Čistoća dio tih sredstava ipak potrošila. 

- Društvo Čistoća je navedena novčana sredstva koja su mu pripala Planom podjele, a koja ne spadaju u strogo namjenska sredstva, koristilo za investicije odnosno ulaganja u imovinu društva - stoji u odgovoru.

Koliko je točno potrošeno i na što točno, nije precizirano. Poslali smo upit Čistoći, odgovor ćemo objaviti po primitku.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video