Politika / Varaždinsko smeće

DI SU PARE?

BALE Koliko je novaca prikupio Varkom od građana i gdje su novci? Evo što (ni)je odgovorio Čehok

BALE Koliko je novaca prikupio Varkom od građana i gdje su novci? Evo što (ni)je odgovorio Čehok
Varaždinski.hr

- Tih podataka ima u javnim izvješćima, nema zapreke da vam Varkom da svu dokumentaciju. Da vidite koliko je koštala balirka, koliko struja, koliko izgradnja platoa – odgovorio je Čehok.

Koliko je novaca od 2006. do 2013. godine Varkom prikupio od građana za rješavanje problema sa smećem s kojim se Grad tad susreo, kada je Kneginec zatvorio deponij i kada je Varaždin 'privremeno' počeo otpad balirati u Brezju?

Pitanje je to koje je postavio gradski vijećnik Vjeran Strahonja (nestranački, biran s liste HDZ-a) na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

- Grube računice govore da je riječ o nekoliko desetaka milijuna kuna. Gdje se taj novac nalazi? - pitao je Strahonja.

Naime, kako je rekao, po zadnjim informacijama čini se da je država sklona da se uključi u zbrinjavanje bala i saniranje zemljišta. Zanimalo ga je koliko će to sve koštati i koliko novaca gradske tvrtke imaju na raspolaganju. Naime, 2013. došlo je do izdvajanja Čistoće od Varkoma, tako da postoje dvije moguće tvrtke koje imaju ta sredstva.

- Tih podataka ima u javnim izvješćima, nema zapreke da vam Varkom da svu dokumentaciju. Da vidite koliko je koštala balirka, koliko struja, koliko izgradnja platoa – odgovorio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Naime, dio prikupljenog novca bio je namijenjen tekućim troškovima baliranja, a tek dio za konačno zbrinjavanje bala. Procjena je da bi to moglo biti u omjeru 80:20. Tome treba pridodati i da je Varkom još 2009. uplatio 7 milijuna kuna predujma T7 VIS-u za interventno zbrinjavanje bala.

Čehok je općenito rekao da su mnogi članovi Gradskog vijeća članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća i da bi trebali znati više od njega.

Strahonja je primjerice član Nadzornog odbora Čistoće. Nije bio zadovoljan odgovorom gradonačelnika.

- Sve što znamo kao članovi nadzornog odbora je tajna. Zato ja to pitam kao član Gradskog vijeća. Moje pitanje je bilo jednostavno. Koliko novaca ima i gdje su? Ne pada mi na pamet hodati po firmama ispitivati nešto što, mislim, gradska vlast mora znati – rekao je Strahonja i zatražio pisani odgovor.

No u Facebook-grupi 'Varaždinsko smeće' Marijan Dominko, županijski vijećnik Živog zida, objavio je odgovor koji je na to pitanje dobio od Varkoma.  

Prema tim podacima, od 1. travnja 2005. do 31. srpnja 2013. naplaćeno 11,5 milijuna kuna. Utrošeno je 8,2 milijuna, a 3,3 milijuna ostalo je neutrošeno.

Tih 3,3 milijuna isplaćeno je Čistoći tijekom 2014. godine. Varkom je i dalje posjednik bala, no u tome poduzeću nema više ni lipe prikupljene po toj osnovi, odgovorio je Varkom Dominku.

 

0acfddeeea3f739c9a4171d9116f6396.jpg?v=2

Davor Patafta, kao i neki drugi vijećnici, tražili su pak da im se dostavi prezentacija Čistoće s posljednje sjednice Gradskog vijeća. I njima je Čehok savjetovao da je zatraže od same tvrtke. Rekao je da je on tek član Skupštine, i to ne jedini član, i da sjednice Skupštine nisu u međuvremenu sazivane. Štoviše, rekao je da on niti može niti smije uplitati se u rad trgovačkih društava.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan iznio je da vijećnici imaju puno pravo postavljati pitanja iz domene rada gradskih poduzeća. Potom je reagirao i Patafta.

- Gospodin Habijan rekao vam je nježno, ja ću srednje nježno – nemojte raditi budalu od mene. Neću ja hodati po gradskim firmama da dobijem informacije na koje kao vijećnik imam pravo – rekao je Patafta i također zatražio da mu se dostave odgovori na pitanja u pisanom obliku.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!