Politika / Varaždinsko smeće

Varaždinsko smeće

Gradski vijećnik Vjeran Strahonja: 'Broj odvoza otpada kao jedini ili ključni faktor cijene za građane je mit'

Gradski vijećnik Vjeran Strahonja: 'Broj odvoza otpada kao jedini ili ključni faktor cijene za građane je mit'
Foto agencija Sjever

Naglasio je kako su potrebne transparentne informacije o ciklusu gospodarenja otpadom kako bi građani saznali za što točno plaćaju određene račune.

Varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja putem objave na svom Facebook profilu osvrnuo se na uvijek aktualnu temu broja i cijene odvoza te zbrinjavanja otpada.

Naglasio je kako su potrebne transparentne informacije o ciklusu gospodarenja otpadom kako bi građani saznali za što točno plaćaju određene račune.

Njegovu objavu 'Mit o broju odvoza otpada' prenosimo u cijelosti.

"U zadnje je vrijeme mnogo rasprava o cijeni odvoza otpada u Varaždinu, načinu kako se cijena formira i transparentnosti cijele priče. Pritom je broj odvoza otpada olako i bez argumenata promoviran u ključni faktor za cijenu koju će plaćati građani.

 U tom pojednostavljenom pristupu, cijena odvoza je formirana na takav način da su troškovi radne jedinice Čistoće koja se bavi odvozom smeća podijeljeni s očekivanim brojem odvoza različitih vrsta otpada. Tako je dobivena početna cijena jedne operacije prikupljanja odvoza otpada. Ta cijena se sada drži nečim što je zadano i nepromjenjivo, skoro kao ledište vode ili gravitacijska konstanta.

Građanima su porasli računi, a rasprava se očekivano s cijene proširila na odnos vlasti, davatelja usluga i građana. Sad se cijena za građane nastoji smanjiti tako da se smanji broj odvoza i taj smanjeni broj operacija pomnoži s cijenom jedne operacije...

Jasno je da se radi o pogrešnoj logici koja ne funkcionira. Prikupljanje i odvoz je samo jedan od faktora koji utječu na troškove davatelja usluga. Ovaj trošak nije stalan, pa tako ni cijena jedne operacije, nego se mijenja s promjenama cijena goriva (cijena nafte je trenutno niska), ljudskog rada (plaće moraju nužno rasti), materijala koji se troši (vreće koje su nužne i one koje su besmislene, kao npr. vrećice za biootpad), opreme (kontejneri, kante).

Uz to troškovi zbrinjavanja plastike, stakla, tekstila i biorazgradivog otpada postaju značajniji od prikupljanja i odvoza, posebno u situaciji kad u tom dijelu gospodarenja otpadom ne postoji jasna politika Grada i Čistoće, a ni države.

Jasno, prihodovna strana zrcali troškovnu, čak ono što je jučer bio prihod, danas postaje trošak.... Da, na troškovnoj strani Čistoće ima još troškova na koje se vjerojatno može utjecati, a sada terete račune građana. Tu su npr. poslovi koje Čistoća odrađuje za razne manifestacije, a ne naplaćuje ih adekvatno, ili sponzorstva koja gradske firme rješavaju po nekom ključu politike...

Zaključno, broj odvoza otpada kao jedini ili ključni faktor cijene za građane je mit. Podržavanje tog mita dugoročno će stvoriti poslovne probleme Čistoći, a građanima veće račune i manju kvalitetu života. Za manji broj odvoza će trebati više posuda, veći kavezi, više podzemnih spremnika, više zauzete javne površine, više muha i smrada...., a na kraju će istu količinu otpada trebati odvesti i zbrinuti.

Zato se treba ostaviti mitova i opsjena te građanima pružiti cjelovitu i objektivnu informaciju o faktorima koji utječu na cijenu prikupljanja i zbrinjavanja otpada. Uz to, nužna je transparentna informacija o cijelom ciklusu gospodarenja otpadom, koja uključuje i konačno zbrinjavanje svake vrste otpada.

Građani imaju pravo znati što se događa s onim što su odvojeno prikupili i predali te kakvi su planovi za zbrinjavanje otpada za sljedećih deset do dvadeset godina. To ne smiju biti tajni aranžmani politike i poduzetnika, čak i u slučaju da su i jedni i drugi pošteni i društveno odgovorni.", napisao je na svojem Facebook profilu gradski vijećnik Vjeran Strahonja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video