Politika / Varaždinsko smeće

VŽ SMEĆE

PROSVJEDNICI KOD ČEHOKA 'Sastanak nije bio konstruktivan, jasno je da ne postoji iskrena volja da se odgovori na postavljena pitanja'

PROSVJEDNICI KOD ČEHOKA 'Sastanak nije bio konstruktivan, jasno je da ne postoji iskrena volja da se odgovori na postavljena pitanja'
Varaždinski.hr

Sastanak je zaključen uz ponovljeno traženje predstavnika građana da Grad i pravne osobe u kojima Grad ima većinski udio dostave tražene podatke u roku od 15 dana, a kalkulaciju na temelju koje je određen fiksni dio cijene odvoza otpada u roku pet dana.

Nakon današnjeg sastanka s predstavnicima gradske vlasti, oglasili su se i predstavnici prosvjeda 'Varaždinsko smeće', održanog 5. siječnja. 

Oni su prihvatili poziv predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina Damira Habijana, upućen 'prosvjednicima' putem medija, te je danas održan sastanak u gradskoj vijećnici.

Vezana vijest:

Čehok prosvjed VŽ SMEĆE Čehok jedini nije potpisao izjavu da nije vrijeđao s anonimnih profila. Evo što nam je rekao zašto to nije učinio

Na sastanku su, osim domaćina, ispred Facebook grupe 'Varaždinsko smeće' sudjelovali Damir Šilec, Matija Mikac i Hrvoje Petrić, a s druge strane gradonačelnik Ivan Čehok i direktor Varkoma Željko Bunić.

- Pozvanog direktora Čistoće Davora Skrozu gradonačelnik je ispričao uz objašnjenje 'da nije siguran da li bi se mogao kontrolirati nakon svih uvreda koje je pretrpio na grupi' - stoji u priopćenju prosvjednika.

Dvosatni sastanak predstavnici građana, kažu, započeli su predajom potpisanih izjava u kojima su izjavili da nisu sudjelovali u uvredljivim diskusijama skriveni iza anonimnih Facebook-profila.

- Na traženje da sugovornici također potpišu izjave istog sadržaja, to su učinili g. Bunić i g. Habijan, dok je g. Čehok izjavu odbio potpisati - ističe se u priopćenju.

Kažu da je sastanak protekao bez mnogo povišenih tonova i napetosti.

- Predstavnici građana predali su prisutnim predstavnicima Grada i Varkoma dokument u kojem su sažeta sva pitanja i prijedlozi građana iznijeti u FB-grupi tijekom proteklog tjedna. Predstavnici građana naročito su istaknuli svoju želju da ovaj sastanak bude početak transparentnog dijaloga između Grada i građana - navode.

Vezana vijest:

Prosvjed 'Varaždinsko smeće' GLAVE SKUP VŽ SMEĆE Gradska vlast i građani na dvosatnom sastanku raspravljali o problemu smeća u Varaždinu

No čini se da nisu naročito zadovoljni današnjim sastankom.

- Vrlo brzo postalo je jasno da na strani Grada ne postoji iskren interes da se daju odgovori na postavljena pitanja. Predstavnici građana upućeni su na ranije provedena savjetovanja i formalni postupak donošenja odluka u Gradskom vijeću. Gradonačelnik je također napomenuo da bi odgovaranje na postavljena pitanja njemu i njegovim suradnicima oduzelo previše vremena. Stoga ocjene predstavnika Grada da je sastanak bio konstruktivan ocjenjujemo promašenima - mišljenje je predstavnika građana.

Vezana vijest:

Damir Habijan, prosvjed VŽ SMEĆE Habijan: 'Sastanak s prosvjednicima bio je konstruktivan, a komunikacija bitno bolja nego na društvenim mrežama'

Smatraju da savjetovanja, na kojima nije sudjelovao gotovo nitko, a njihov sadržaj nije prezentiran na način da potakne građane na smislenu raspravu, ne predstavlja demokratske standarde koje bi trebalo prakticirati.

- Sastanak je zaključen uz ponovljeno traženje predstavnika građana da Grad i pravne osobe u kojima Grad ima većinski udio dostave tražene podatke u roku od 15 dana, a kalkulaciju na temelju koje je određen fiksni dio cijene odvoza otpada u roku pet dana - navodi se.

Što ako to neće biti učinjeno? 

- Ako i ovo, vrlo detaljno i argumentirano traženje informacija ostane bez rezultata, sa svim članovima FB-grupe 'Varaždinsko smeće' poduzet će se daljnji koraci usmjereni na uspostavu pravednijeg načina obračuna usluge odvoza i zbrinjavanja otpada, a jednako tako na ostvarenje transparentnosti rada Grada Varaždina i gradskih firmi - zaključuje se u priopćenju.

U nastavku donosimo cjelovit dokument koji su predstavnici građana predali gradskoj vlasti danas na sastanku.

Varaždinsko smeće - zahtjevi za sastanak s gradskom vlašću(565.34 KB)

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!