Politika / Varaždinsko smeće

OTVORENO PISMO

VŽ SMEĆE Radiković piše Skrozi: 'Novac svojih građana trošite na prijavljivanje i odvjetnike, umjesto da im osigurate bolju uslugu'

VŽ SMEĆE Radiković piše Skrozi: 'Novac svojih građana trošite na prijavljivanje i odvjetnike, umjesto da im osigurate bolju uslugu'
Varaždinski.hr, PIXSELL

Prijave koje je Čistoća podnijela Uredu državne uprave protiv Grada Ludbrega i Općine Martijanec potaknule su direktora Pre-Koma na još jedno otvoreno pismo...

Siniša Radikovićdirektor komunalne tvrtke Pre-Kom iz Preloga, uputio je već drugu javnu poruku direktoru varaždinske Čistoće Davoru Skrozi unutar manje od mjesec dana.

Vezana vijest:

Siniša Radiković i Davor Skroza REAKCIJA VŽ SMEĆE Direktor Pre-Koma odgovorio Čistoći: 'Nas ste oklevetali, a svoje gradske vijećnike obmanuli'

Ovog puta Radikovića je na takav istup potaknula spoznaja da je Čistoća putem odvjetničkog društva koje ju zastupa, nakon Pre-Koma i Lukoma, prijavila Uredu državne uprave i Grad Ludbreg i Općinu Martijanec. Ono što iznenađuje jest to da su upravo Općina Martijanec i Grad Ludbreg jedni od osnivača Čistoće.

Otvoreno pismo Siniša Radiković objavio je, kao i prvo otvoreno pismo adresirano na Čistoću, u Facebook grupi Varaždinsko smeće.

U nastavku pročitajte Radikovićevo otvoreno pismo u cijelosti.

'Poštovani direktore varaždinske Čistoće gospodine Skroza,

prije nekog vremena u otvorenom pismu kojeg sam Vam poslao putem Facebook grupe Varaždinsko smeće napisao sam Vam da se čast i ugled stječu radom a ne prijavljivanjem i iznošenjem netočnih podataka o drugima.

Vezana vijest:

Davor Skroza i Robert Borović PRITISAK URODIO PLODOM? VŽ SMEĆE Čistoća o slučaju Borović: 'Nismo obvezni navesti razloge zašto smo tražili informacije o njemu'

Evo prije par dana ostao sam šokiran kada sam doznao da ste putem odvjetničkog društva koje zastupa Čistoću Varaždin nakon Pre-Koma i Lukoma prijavili i neke od svojih vlasnika Općinu Martijanec i Grad Ludbreg i tražili preko Ureda državne uprave zaštitu zakonitosti u vezi sa Odlukama o načinu pružanja javnih usluga navedenih dviju jedinica lokalne samouprave (JLS). Odvjetničko društvo koje zastupa Čistoću Varaždin je isto koje je poslalo i dopis osnivaču grupe Varaždinsko smeće gospodinu Robertu Boroviću.

Gospodine Skroza, izgleda da više gledate susjede i kako njima nanijeti štetu umjesto da gleda kako da unaprijedite svoj posao. Osobno me zanima a vjerujem da to zanima i Vaše korisnike koliko ste njihovog novca dosada utrošili za navedena prijavljivanja (odvjetnike) između ostalog i nekih od svojih vlasnika.

U prijavi Čistoće Varaždin osporavate nekoliko članaka Odluke navedenih JLS-a, više kozmetički, a Vaša stvarna primjedba odnosi se samo na jednu stvar a to je da se ozakoni samo Vaš način određivanja cijene minimalne javne usluge (CMJU) po kućanstvu. 

Cijenu minimalne javne usluge po meni određuje vijeće JLS-a u svojoj Odluci. U RH trenutno najviše CMJU određuje se po volumenu spremnika (više od 50% JLS), neki kao vi određuju po kućanstvu, neki po m2, a neki dodaju i druge kategorije. CMJU po volumenu kako sam naveo određuje se u najviše JLS u RH, navedimo neke na sjeveru RH, a to su Koprivnica i okolne JLS, Prelog i okolne JLS, Čakovec i okolne JLS, Mursko Središće i okolne JLS, Ludbreg, Novi Marof itd. Određivanje cijene CMJU koje sam naveo su po meni zakonite jer su ih donijele JLS, pa i Vaš način po kućanstvu, ali postavite si pitanje dali je to pravično.

Članci (njih 4) koje osporavate identični su u preko 30 JLS u 3 sjeverne Županije (Koprivnica i okolne JLS, Prelog i okolne JLS, M. Središće i okolne JLS) sa različitim davateljima javnih usluga, a u još mnogim JLS u RH vrlo su slični (Ludbreg, Novi Marof, Medulin itd.) i ni jedna odluka do sada nije proglašena nezakonitom, čak ni u pojedinim člancima Odluka. Mogu Vam odmah obećati ako bi bilo koji članak Odluka bio službeno proglašen nezakonitim, naravno da ćemo to primijeniti.

Vezana vijest:

Varaždinsko smeće, prosvjed u Varaždinu 5.1.2018. 'DOSTA JE!' 'VARAŽDINCI NISU OVCE' Par stotina nezadovoljnih građana prosvjedovalo protiv gradske uprave zbog problema sa smećem

No gospodine Skroza Vi trošite novac svojih građana na prijavljivanje i odvjetnike, pokušavate nas prijavama valjda slomiti, želite da i stanovnici Vaših susjednih JLS plaćaju veće račune za smeće umjesto da se i Vi prilagodite svojim građanima i dogovorite što 'bolje' cjenike i bolju uslugu za njih (na kraju su i objavljene cijene javne usluge za Općinu Martijanec pa ju usporedite). Siguran sam da ja kao direktor Pre-Koma prijavim neku JLS koja je vlasnik Pre-Koma ili neku susjednu JLS, siguran sam da bi me nadzorni odbor društva ekspresno smijenio. 

Siguran sam da su gradonačelnik Ludbrega i načelnik Martijanca sa svojim vijećnicima donijeli kvalitetne Odluke (i zakonite), te su temeljem tih Odluka njihovi stanovnici dobili kvalitetnu uslugu uz prihvatljiviju cijenu što se vidi iz njihovih rezultata (Martijanec u 6 mjesec ide 'bez bildanja' na 50% odvojeno sakupljenog otpada). Također ćemo mi kao davatelj javne usluge poslovati pozitivno sa cca. 50 tisuća kuna dobiti.

Pozivam Vas da primijenite i mišljenje porezne uprave iz V/2018. godine i Vašim korisnicima počnete naplaćivati 13% PDV-a i na varijabilni dio cijene (koliko je više PDV plaćeno?). Pregledavajući javno dostupne cjenike praktički sva komunalna društva koja sam pregledao naplaćuje PDV na cijelu javnu uslugu 13%.

Cjenik Općina Martijanec sa jednom primopredajom MKO-a za usporedbu sa Varaždinom

60 l MKO, sa kompostištem – 29,32kn (1 odvoza glomaznog otpada do 4m3)
60 l MKO, 120l BKO – 34,75kn (2 odvoza glomaznog otpada do 8m3)
80 l MKO, sa kompostištem – 39,10kn (1 odvoza glomaznog otpada do 4m3)
80 l MKO, 120l BKO – 46,33kn (2 odvoza glomaznog otpada do 8m3)
120 l MKO, sa kompostištem – 58,65kn (1 odvoza glomaznog otpada do 4m3)
120 l MKO, 120 l BKO – 69,50kn (2 odvoza glomaznog otpada do 8m3)

I ja bih mogao trošiti novce svojih korisnika i putem odvjetnika osporiti Odluke u svim Vašim JLS, podnijeti prijavu poreznoj upravi itd. NO JA TO NEĆU UČINITI JER BIH SE SRAMIO PRED SAMIM SOBOM, ja sam naučen da treba surađivati i da se dobro dobrim vraća no očito je da to kad Vas nije tako. 

Za kraj još jednom Vas molim pustite nas na miru, jer budite uvjereni mi ćemo se 'boriti' da naši korisnici imaju kvalitetne usluge uz primjerene cijene', piše u otvorenom pismu koje potpisuje Direktor komunalne tvrtke Pre-Kom iz Preloga Siniša Radiković.

Komentar na otvoreno pismo zatražili smo putem elektroničke pošte od Čistoće, Grada Varaždina, Grada Ludbrega i Općine Martijanec, a po primitku odgovora ćemo ih i objaviti.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!