Politika / Varaždinsko smeće

ODJECI PROSVJEDA

VŽ SMEĆE Habijan pozvao prosvjednike na razgovor: 'Tenzije su prešle granice, idemo sjesti i naći rješenje'

VŽ SMEĆE Habijan pozvao prosvjednike na razgovor: 'Tenzije su prešle granice, idemo sjesti i naći rješenje'
Varaždinski.hr

'Razumijem građane i na neki način i podržavam iskazivanje njihove volje, ali isto tako volio bih da te probleme riješimo mirnim putem', kaže Habijan.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan na jutrošnjoj konferenciji za novinare osvrnuo se na građanski prosvjed 'Varaždinsko smeće', na kojoj je uputio poziv predstavnicima prosvjednika za održavanjem zajedničkog sastanka.

Uvodno je Habijan naglasio da smatra da svatko ima pravo na mirni prosvjed, jer, kao što je rekao, to je srž demokracije i to nam omogućuje da građani izraze nezadovoljstvo problemima u društvu.

- Razumijem građane i na neki način i podržavam iskazivanje njihove volje, ali isto tako volio bih da te probleme riješimo mirnim putem. Mislim da su tenzije s obje strane prešle određene granice. Pritom prije svega mislim na ono što se događa na društvenim mrežama. Mislim da te tenzije treba smiriti i razmisliti kako na miran način ovo riješiti - rekao je Habijan i uputio poziv prosvjednicima.

- Kao predsjednik Gradskog vijeća, ali i kao predsjednik HDZ-a Grada Varaždina, pozivam prosvjednike na razgovor. Volio bih da oni artikuliraju što je zapravo glavni problem i, ako je moguće, na koji način ga riješiti - rekao je te dodao da bi bilo dobro da se sastanku pridruži i gradska uprava, kao i predstavnici Čistoće.

Podsjetio je da je HDZ u listopadu prošle godine inicirao određene promjene odluke o odvozu otpada koju je Gradsko vijeće donijelo u veljači. 

- Ta odluka iz veljače, pokazalo se, možda nije bila najpravednija za neke, poglavito za građane u stambenim zgradama. U tome dijelu ta je odluka izmijenjena. Dakle, uvijek ima prostora da se odluka promijeni i zato pozivam predstavnike prosvjednika. 

Osvrnuo se Habijan i na problematiku baliranog otpada. 

- To je pitanje koje se riješava, povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike razmatra plan sanacije odlagališta i ako će plan biti pozitivno ocijenjen, to bi trebala biti osnova da bi Grad od Fona za zaštitu okoliša dobio sredstva kojima bi se sufinancirala sanacija odlagališta. 

Vezana vijest:

Damir Habijan o prosvjedima VŽ SMEĆE Habijan o slučaju Borović: 'Je li Čistoćin dopis bio sredstvo pritiska? Možemo i tako gledati'

Habijan je također odgovorio i na pitanja vezana uz neke teme koje su se pojavile na prosvjedu.

Jedna od njih je primjerice pitanje toga vraća li gradska vlast određene usluge onima koji stoje iza Facebook-grupe Varaždinci za Čehoka, zatim o problemu netransparentnosti u gradskim tvrtkama, najavi tužbe gradonačelnika protiv organizatora.

Također, osvrnuo se Habijan i na upit koji je Čistoća uputila poslodavcu građanina Roberta Borovića, osnivača Facebook-grupe 'Varaždinsko smeće', a što su prosvjednici protumačili kao pritisak na njega.

Odgovore na ta pitanja možete pronaći u povezanom članku te u video snimci u nastavku.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video