Politika / Varaždinsko smeće

STUDENT I AKTIVIST

Ovaj mladić će na subotnji prosvjed dokotrljati balu smeća. On je student režije Matija Benić

Ovaj mladić će na subotnji prosvjed dokotrljati balu smeća. On je student režije Matija Benić
Varaždinski.hr

'Ovaj performans ima aktivističku aspiraciju, kao i svaki performans, vjerujem, a u ovome slučaju to je podsjećanje stanovnika na problem i istovremeno poziv na djelovanje', kaže Matija.

Otkako je građanin Robert Borović sredinom listopada prošle godine na Facebooku osnovao grupu Varaždinsko smeće, varaždinska društveno-politička klima prilično se uzburkala. 

Vezana vijest:

Varaždinsko smeće ODVJETNICI VREBAJU SMEĆE 'Puknuo mu film' zbog novih računa, Čistoća mu odmah zaprijetila tužbom!

Nakon tjedana i tjedana rasprava, reakcija tvrtke Čistoća, gradonačelnika Ivana Čehoka, novih odluka Gradskog vijeća, građanska inicijativa proizašla iz grupe Varaždinsko smeće ove subote organizira mirni prosvjed na glavnome gradskom trgu, s početkom u 10 sati. Kako najavljuju organizatori, skup je prijavljen policiji, tiskano je 20 tisuća letaka koji se dijele širom grada, a kakav će biti odaziv, vidjet će se tek u subotu. Određen broj građana iz grupe Varaždinsko smeće nije bio zadovoljan time što se kao platforma za prosvjed uzima upravo grupa Varaždinsko smeće, smatrajući da pojedinci politiziraju jednu vrijednu građansku aktivnost. Posebno je osjetljivo pitanje bilo pozivanje na ostavku gradonačelnika i njegovih zamjenika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim same političke poruke, prosvjed nosi i jednu zanimljivost. Naime, istovremeno će biti izveden i svojevrsni performans. Mladi Varaždinac Matija Benić, student režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u sklopu jednog do kolegija snima reportažu o problemu varaždinskog smeća pa je odlučio dati svoj 'dramatski' doprinos ovome prosvjedu.

Vezana vijest:

Ivan Čehok komentira najavljenji prosvjed SUBOTA, 10 SATI, KORZO PROSVJED Čehok kaže da organizatori prosvjeda ne znaju organizirati ni zabavu za vrtne patuljke. I najavljuje pravne korake zbog laži, uvreda i kleveta

- 'Reportaža', ili službeno 'TV režija', kolegij je kojeg pohađam na prvoj godine filmske i TV-režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U sklopu kolegija trebamo napraviti reportažu o temi koja nas zanima te sam ja odabrao temu odlagališta baliranog otpada u Brezju. Kao dio reportaže odlučili smo snimiti performans guranja bale, koja liči na one u Brezju, te želimo vidjeti reakcije stanovnika i prolaznika. Grupa Varaždinsko smeće najavila je mirno okupljanje na varaždinskom Korzu 5. siječnja te smo odlučili performans održati u sklopu tog okupljanja.  - objašnjava nam Matija Benić kako se našao u ovoj priči.

Vezana vijest:

matijabenic585185 MATIJA BENIĆ 'Filmove sam počeo snimati već u osnovnoj školi'

Zanimalo nas u kojoj mjeri je on u ovoj aktualnoj situaciji politički ili aktivistički neutralan.

- Performans ima neku aktivističku aspiraciju, kao i svaki performans, vjerujem, koja je baš to, podsjećanje stanovnika na problem i neki poziv na djelovanje. A što se tiče mene kao pojednica i podrške prema prosvjedu, mogu reći da podržavam grupu Varaždinsko smeće. No također mislim da su s nekim porukama otišli predaleko pa su mi tako ideje o traženju Čehokove ostavke, kao i ostavke Sandre Malenice i ostalih, preradikalne. Mislim da bi borba trebala biti usmjerena na promjenu sustava, transparentnost i poboljšanje u vlasti koju imamo, a ne promjenu vlasti, jer bi to riješilo samo dio problema - kaže Matija Benić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video