Politika / Varaždinsko smeće

VRUĆA TEMA

VŽ SMEĆE Računi će građanima biti 21 kunu niži. Ali samo onima u stambenim zgradama

VŽ SMEĆE Računi će građanima biti 21 kunu niži. Ali samo onima u stambenim zgradama
Facebook Varaždinsko smeće

Čehok je najavio je i da će sva samačka umirovljenička domaćinstva imati pravo na subvenciju Grada. U proračunu za iduću godinu osigurana su sredstva.

Varaždinsko Gradsko vijeće izmijenilo je svoju odluku vezanu uz novi sustav prikupljanja otpada, što bi trebalo dovesti do manje cijene za domaćinstva u stambenim zgradama.

Kako je rečeno, cijena bi trebala biti niža za 21 kunu. Ali samo za stambene zgrade. U individualnim kućanstvima ništa se ne mijenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Ivan Čehok uvodno je rekao kako je i bilo u planu nakon šest mjeseci razmotriti način pružanja usluge.

Odlukom je smanjen broj odvoza papira, kao i metalne i staklene ambalaže u zgradama. Tako će se papir odvoziti 26 puta godišnje, a ne više 52 puta, kao dosad. Također, metalna ambalaža će se odvoziti 2 puta umjesto dosadašnijih 4, a jednako je sa staklenom ambalažom. 

Osim toga, odluka bi trebala omogućiti i obračun po članovima domaćinstva u stambenim zgradama, a ne, kao što je dosad bio slučaj, da sva domaćinstva plaćaju jednako. 

Dodatno, mimo ove odluke, gradonačelnik Ivan Čehok najavio je i da će sva samačka umirovljenička domaćinstva imati pravo na subvenciju Grada. U proračunu za iduću godinu osigurana su sredstva.

U raspravi se gradonačelnik također požalio da predstavnici stanara svih ovih mjeseci ne surađuju. 

- Od predstavnika zgrada i dalje nemamo informacije koje trebamo. Kao ni za kaveze. Mi ćemo zato nakon Nove godine osobno otići u naselja. 

Čehok je ustvrdio da će Varaždin nakon ovog usklađenja cijene biti među jeftinijim gradovima u Hrvatskoj što se tiče cijene odvoza otpada.

Odbacio je i bilo kakve usporedbe s Prelogom, rekavši da je to usporedba krušaka i jabuka.

Najneobičnija je bila Čehokova ideja da Gradsko vijeće, ako želi, suspendira odluku o novom sustavu prikupljanja otpada.

- Evo, donesite odluku da dok se Zagreb ne usladi s Vladinom uredbom, nećemo ni mi. Jer Varaždin provodi zakon, Zagreb ne. Donesite i takvu odluku. Ali neka onda Gradsko vijeće umjesto mene plati kaznu – rekao je gradonačelnik.

Direktor Čistoće Davor Skroza gradskim vijećnicima iznio je detaljenu prezentaciju o načinu na koji je formirana cijena za građane. Bilo je to prvi put da Čistoća javno iznosi te podatke. I sami smo je dosad tražili kalkulaciju, ali nismo dobili zadovoljavajući odgovor.

- Bilo bi dobro da je to u pisanom obliku i da to bude javno objavljeno – komentirao je gradski vijećnik Vjeran Strahonja.

Neven Bosilj (SDP) bio je kritičan prema tome što se broj odvoza smanjuje samo za stambene zgrade, ali ne i za individualne. 

Lovorka Gotal Dmitrović, gradska vijećnica izabrana sa Čehokove liste, osvrnula se i na to zašto je smanjen broj odvoza papira za stambene zgrade, a ne i za individualna kućanstva.

- Individualna kućanstva imaju mogućnost ne iznijeti kantu za papir ili plastiku van dok je ne napune. Stambene zgrade nemaju tu mogućnost – rekla je.  

Bruno Ister (SDP) osvrnuo se na zbrinjavanje biootpada. On, naime, završava u bioplinskom postrojenju OPG-a Vrček u Črncu Biškupečkom. Čistoća plaća 500 kuna po toni.

- OPG bi trebao biti sretan da to dobiva, a ne da mi plaćamo – smatra Ister.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video