Politika / Varaždinsko smeće

VŽ SMEĆE

Čehok o Boroviću: 'Nakon njegova ispada, radnike Čistoće samo što se nije fizički napadalo'

Čehok o Boroviću: 'Nakon njegova ispada, radnike Čistoće samo što se nije fizički napadalo'
Varaždinski.hr

'Taj gospodin se vrlo ružno i primitivno ponio. Ja nisam vidio, ali su mi rekli. Kad moje dijete čita 'krvi ću ti su napiti', to baš nije lijepo. Facebook-demokracija ima svoja ograničenja. Ako je istina da je taj čovjek i prosvjetni djelatnik, neću dalje ništa komentirati', rekao je gradonačelnik.

Na aktualnom satu današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća najviše se rapravljalo o temi za koju je predsjednik Vijeća ustvrdio da vjerojatno i ne bi trebala biti razmatrana na tome mjestu. Riječ je o dopisu koji je gradska tvrtka Čistoća uputila na adresu poslodavca građanina Roberta Borovića, osnivača Facebook-grupe Varaždinsko smeće.

 

Podsjetimo, riječ je o grupi koja je osnovana nakon što je Borović od Čistočinih odvjetnika dobio opomenu pred tužbu zbog jedne svoje objave na svom profilu na Facebooku.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Borović se tada javno ispričao, rekao da je pretjerao i da je njegova objava bila neprimjerena, ali je i osnovao Facebook-grupu Varaždinsko smeće i okupio gotovo 4.000 građana nezadovoljnih novim računima.

 

Prošloga tjedna varaždinski SDP kazao je da je na adresu Osnovne škole Petrijanec, gdje Borović radi kao tajnik, stigao dopis iz Čistoće u kojoj se ova tvrtka o njegovom poslu i okolnostima njegova zapošljavanja.

 

Borović je to potvrdio, kao što je i direktor Čistoće Davor Skroza potvrdio da je dopis zaista poslan, ali nije želio dalje obrazlagati već je najavio pisani odgovor.

 

Danas je SDP-ov gradski vijećnik Bruno Ister tu temu pokrenuo na Aktualnom satu Gradskog vijeća.

 

- Osnivači te grupe izloženi su, rekao bih, para-obavještajnom djelovanju, raznoraznim prijetnjama, što je normalno u takvim situacijama. No od nedavno tu je i jedna aktivnost koja dolazi od Čistoće. Raspitivanje o statusu radnog odnosa glavnog osnivača te grupe Roberta Borovića je nedopustivo i zabrinjavajuće. Gradska tvrtka ne bi trebala na taj način djelovati. Pitam gradonačelnika zna li za to i je li poduzeo određene korake da se to na neki način riješi?

 

- Nikada me više nemojte tjerati da ja upravljam bilo kojim trgovačkim društvom iz fotelje gradonačelnika. Ja mogu biti na skupštini, ali da ja svakodnevno nazivam direktora, to nije po zakonu, niti je to dobra praksa – odgovorio je Čehok.

 

Pa dodao:

 

- Zašto je Čistoća poslala upit, i kome... I Vi ste rekli da se ne zna točno što se tražilo, pa ako Vi ne znate, kako da ja znam. Ne poznam Borovića, ne znam gdje radi, ne bavim se njime. Ima tamo u grupi puno ljudi, ali samo 20 ih piše. No nitko osim dvije osobe iz te grupe nisu poslale nikakav prijedlog tijekom savjetovanja o izmjenama odluke.

 

Ipak, rekao je gradonačelnik da će reagirati.

 

- Pitat ću Skrozu i reći da oni ne trebaju .

 

Potom se osvrnuo na Borovićevu inicijalnu objavu.

 

- Taj gospodin se vrlo ružno i primitivno ponio. Ja nisam vidio, ali su mi rekli. Kad moje dijete čita 'krvi ću ti su napiti', to baš nije lijepo. Facebook-demokracija ima svoja ograničenja. Ako je istina da je taj čovjek i prosvjetni djelatnik, neću dalje ništa komentirati. Ako je to istina, malo sam iznenađen time da se Vi u ovo upuštate. Ne poznam ga, ne bavim se njime, ali nakon toga sam se počeo zanimati. Znate, primitivan čovjek pljuje sebi u facu. I ja ne bih htio da o tome raspravljamo na Gradskom vijeću. Inače sam protiv miješanja u bilo čiji privatni život.

 

Ister je reagirao, nezadovoljan odgovorom.

 

- Vidim, gospodine Čehok, da pratite grupu, to je dobro. Mi isto ne odobravamo nikakav govor mrženje. Gospodin Borović je pretjerao i za to se ispričao. Tražim da mi se pismeno odgovori, zbog čega se to tražilo i u koju svrhu. Grad mora voditi računa o tome što i kako naše tvrtke rade. Građani zaslužuju znati što se tu dogodilo. Ne možemo to gurati pod tepih na ovaj način.

 

Čehok se ponovo javio za riječ.

 

- Pitat ćemo direktora što se tražilo. A to što se netko ispričao za 'krvi ću vam se napiti', za to se ne možete ispričati. Nemojte Vi prosuđivati razinu komunikacije na Facebooku. Grad neće nikog zastraživati, ali svi moraju preuzeti odgovornost za ispade u javnoj komunikaciji. Pitajte Čistoćine radnike da li im je ugodno čitati 'vi ste lopovi, vi nas pljačkate'. A njegov kolega u Rijeci i Koprivnci ima istu cijenu. Pa nisu valjda svi gradonačelnici i radnici prevaranti!? Pa se tamo u grupi snimalo kako radnici bacaju neke gume, ti marljivi ljudi koji pokušavaju prehraniti obitelj. Nakon Borovićevog ispada, pitajte radnike što su doživljavali na cesti. Samo da ih se nije fizički napadalo. To nikome ne treba.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video