Politika / Varaždinsko smeće

VŽ SMEĆE

Čačić okrenuo Čehokovo kormilo: 'Bale se moraju riješavati preko Piškornice, a ne MBO-a!'

Čačić okrenuo Čehokovo kormilo: 'Bale se moraju riješavati preko Piškornice, a ne MBO-a!'
Varaždinski.hr

Uzevši sve u obzir, čini se da bi Grad Varaždin mogao biti dužan i VIS-u, i C.I.O.S.-u, i Piškornici. A sve za jedna te iste bale.

Iako je varaždinski župan Radimir Čačić još nedavno izjavljivao da se neće uplitati u problem varaždinskog baliranog otpada, rekavši da 'previše smrdi', ipak je, čini se, promijenio mišljenje.

Takav se barem može dobiti dojam slušajući njegov odgovor na pitanje županijskog vijećnika Božidara Hajsoka (HNS) postavljeno na posljednjoj sjednici Županijske skupštine održane 29. studenoga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hajsoka je zanimalo je li itko dosad prijavljen za to što nije poduzeto gotovo ništa u vezi rješavanja toga problema.

- Znamo da je odgovoran Grad Varaždin. Ali znamo i da je ugrožena trećina Varaždinske županije. To su općine Jalžabet, Trnovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec i grad Ludbreg. Na moje pitanje je li netko dosad odgovarao za nečinjenje oko sanacije, dobivam odgovor od Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike. U njemu piše da je u nadzoru 27. lipnja ove godine utvrđeno da je počelo uklanjanje bala. I to, zamislite, 2.826 tona od ukupno više od 100.000 tona, što je nešto manje od 3%. U odgovoru ni riječi o odgovornosti. U odgovoru Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Varaždina na pitanje je li netko od odgovornih prijavljen za nečinjenje, poziva se na Službeni vjesnik Grada Varaždina 3/18 i Odluke o planu gospodarenja otpadom Grada Varaždina za razdoblje od 2018. do 2023. godine, u čemu nema ništa što budi nadu da bi taj problem mogao brzo biti riješen - iznio je Hajsok i postavio pitanje:

- Gospodine župane, postoji li bilo kakva mogućnost da se Županija putem za to nadležnog upravnog odjela i vas osobno uključi u praćenje ovog problema. I jesu li nadležne inspekcijske službe ministarstva pokrenule bilo kakav postupak protiv odgovornih osoba u Gradu Varaždinu zbog nečinjenja oko bala?

Čačić je odgovorio da će Hajsok dobiti odgovor pismenim putem, jer da on odgovor na to pitanje ne zna. Međutim, dao je svoje viđenje situacije koje je bitno različito od onog što najavljuje gradska vlast na čelu s Ivanom Čehokom.

- Dakle, bale jesu problem, bez obzira što se pokazala lažnim sva ta drama koja je kao uvjetovala da se donose odluke dan prije nego što počinje važiti drugi zakon, o javnoj nabavi. Svi mi sve znamo! Bila je kao strašna žurba. Od te strašne žurbe prošlo je 10 godina - osvrnuo se Čačić na sporno potpisivanje ugovora između Grada Varaždina i T7 VIS-a iz 2008. godine.

Danas taj ugovor ponovo nije ništetan, nakon što je Vrhovni sud vratio postupak na početak, a Grad Varaždin ga potom, odlukom Gradskog vijeća, stopirao. 

Vezana vijest:

Bale u Brezju SUDSKI SPOROVI BALE Grad krenuo 'mirnim putem': To znači da će Patafta i Pripuz dobiti svoje, a promašaje političara platit će građani

- Žurba možda nije onakva kao što se pričalo, ali da je šteta neupitna i da procjedne vode idu u vodonosnike, to je točno. I da to nije samo pitanje grada, da postoji šteta, zagađenje i opasnost, nema spora. Sva obećanja koja smo čuli od gradonačelnika su pala u vodu. Napravilo se nije ništa. Ta kozmetika, da se odvezlo manje od 3% bala... Pazite, 3% spada u kalo. Spada u statističku grešku! U trgovini je 3% kalo, otpis. To su napravili! - osvrnuo se Čačić na učinjeno za mandata Čehokove vlasti, od sredine 2017. godine.

Rekao je da nema smisla da Županija prijavljuje odgovorne u Gradu zbog toga. Pa je dodao:

- Ljudi, napravite bilo što! Ali napravite nešto. Ova priča da će se to riješavati preko MBO-a, to jednostavno nije istina. Zato jer zakon jasno veli da oni moraju poštivati svoje obveze i riješavati pitanje smeća preko Piškornice. Oni pokušavaju to tu riješiti, ali to petljanje, to muljanje, to ne vodi nikamo. Osim šteti - otklonio je Čačić glavno rješenje koje najavljuje Čehokova vlast.

Zašto Piškornica, čije kašnjenje, koje traje dulje nego što traje problem bala, je i jedan od razloga da je MBO-pogon uopće niknuo u Brezju. 

- O tome sam razgovarao s ministrom prije nekoliko dana. Zato jer to bitno utječe na kapacitete Piškornice. Jer taj pokušaj da se ovdje izbjegne Piškornica i da se bale prebace na MBO utječe bitno na feasibility cijelog Centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

Čačić očigledno ne vidi drugo rješenje osim Piškornice i to tumači zakonskom obvezom.

- Moramo jasno i glasno reći: to smeće će se riješiti kroz Piškornicu, trošak je takav, platit ćemo ga tako. E, za tu čistu, jasnu rečenicu, ja u ovome gradu ne vidim spremnosti. Zašto? To je posebna tema - rekao je.

U takvoj situaciji koje mogućnosti rješavanja obveza prema tvrtkama Davora Patafte i Petra Pripuza stoje Gradu Varaždinu na raspolaganju, o tome se Čačić nije očitovao.

Uzevši sve u obzir, čini se da bi Grad Varaždin mogao biti dužan i VIS-u, i C.I.O.S.-u, i Piškornici. A sve za jedna te iste bale. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!