Politika / Varaždinsko smeće

POJAŠNJENJE

VŽ SMEĆE (2) Habijan obrazložio odbijanje SDP-ovog prijedloga: 'Gradsko vijeće bi u tom slučaju postupalo preko svojih ovlasti'

VŽ SMEĆE (2) Habijan obrazložio odbijanje SDP-ovog prijedloga: 'Gradsko vijeće bi u tom slučaju postupalo preko svojih ovlasti'
Varaždinski.hr, Facebook

- Kao predsjednik Gradskog vijeća predmetni prijedlog odluke sam odbio iz dva razloga - istaknuo je uvodno Damir Habijan...

Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća grada Varaždina iz redova HDZ-a, na današnjoj konferenciji za medije obrazložio je zašto je odbijen prijedlog Kluba vijećnika SDP-a koji se tiče izmjena odluke o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada na području Varaždina.

Podsjetimo, Neven Bosilj je, ispred Kluba vijećnika SDP-a, još sredinom studenog uputio prijedlog kojim traže da glavni kriterij bude masa predanog otpada u spremniku i broj pražnjenja spremnika za miješani komunalni otpad te da se za izračun cijene javne usluge u višestambenim objektima u obzir uzme broj članova kućanstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kao predsjednik Gradskog vijeća predmetni prijedlog odluke sam odbio iz dva razloga - istaknuo je uvodno Damir Habijan te nastavio:

Vezana vijest:

Bosilj MANJI RAČUNI VŽ SMEĆE Gradski SDP i službeno predložio izmjene u načinu prikupljanja otpada, cilj je smanjiti iznose računa za građane

- Po poslovniku svaki prijedlog mora imati određene dijelove. Konkretno, između ostalog, i pravni temelj za donošenje odluke, ali i prijedlog izračuna financijskih sredstava na koji način će se osigurati sredstva za provođenje odluke.

Prvi dio koji se odnosi na glavni temelj koji se navodi u prijedlogu kluba vijećnika SDP-a je Zakon o komunalnom gospodarstvu koji je 8. kolovoza ove godine prestao važiti.

Dakle, pravni temelj na koji se SDP poziva više ne važi. Kao predsjednik vijeća i netko tko bi trebao voditi brigu o zakonitosti prijedloga ne mogu takav prijedlog odluke pustiti na dnevni red - pojasnio je.

Ovaj predmet u ovom obliku, ističe Habijan, nije moguće predložiti na dnevni red niti staviti na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

- Razlog je taj da da se u njemu govori da nije potrebno osigurati sredstva za provođenje predmetne odluke u proračunu grada Varaždina. Djelomično bi se mogli složiti, no problematično je da SDP predlaže promjenu kriterija obračuna pružanja javne usluge. Oni traže da glavni kriterij bude masa predanog otpada u spremniku i broj pražnjenja spremnika za miješani komunalni otpad, a ne kao do sada volumen spremnika i broj praženjenja spremnika. 

Tad je, kaže Habijan, Čistoća, kao pružatelj javne usluge, dužna promijeniti tehničko tehnološke uvjete.

- Dužna je osigurati sredstva u svom proračunu da bi mogla na taj način vršiti uslugu. Gradsko vijeće, smatram, ne može obvezati drugu pravnu osobnost da ide u takve izmjene mimo redovnih tijela skupštine, nadzornog odbora, uprave. Iako Grad Varaždin jest jedan od članova društva i sudjeluje u skupštini, postoji i niz članova društva.

Na taj način bi, smatra Habijan, Gradsko vijeće postupalo preko svojih ovlasti, nametalo nešto što drugi pravni subjekt nije predvidio u proračunu.

- Ako Čistoća ima financijske mogućnosti to je druga stvar, ali da bi Gradsko vijeće nekome to nametalo bez njihovog znanja, bilo kakve financijske procjene, pomalo je neozbiljno.

Habijan je uputio dopis klubu vijećnika SDP-a u kojem je, kaže, naveo razloge te ih pozvao da, ako žele, mogu ponovno uputiti prijedlog odluke na Gradsko vijeće.

Habijan je dodao da je prijedlog izmjena odluke Nezavisne liste Glas i HDZ-a, upućen još krajem listopada, trenutno na javnoj raspravi te da ga mogu podržati.

- Zajednički prijedlog bio je da se obračun vrši po broju članova domaćinstva, a ne po stambenoj jedinici, puno je to pravedniji način. Osim toga promijenjen je broj odvoza što se tiče plastike, budući da se u proteklim mjesecima vidjelo da je broj odvoza za određene skupine otpada prevelik - kazao je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video