Politika / Varaždinsko smeće

BROJKE NA SUNCE

VARAŽDINSKO SMEĆE (1) Od 13 vrsta otpada, Čistoća prihod ostvaruje samo od njih četiri. Za sve ostale mora plaćati

VARAŽDINSKO SMEĆE (1) Od 13 vrsta otpada, Čistoća prihod ostvaruje samo od njih četiri. Za sve ostale mora plaćati
Ilustracija

Pogledajte koje su to tvrtke s kojima Čistoća trguje selektiranim otpadom i kolike su cijene. I to u oba smjera.

Od 13 vrsta reciklabilnog otpada kojeg prikuplja te dalje isporučuje ovlaštenim pravnim osobama, varaždinska gradska tvrtka Čistoća prihode ostvaruje samo prodajom četiriju vrsta otpada.

Za sve ostale frakcije Čistoća mora platiti da bi netko preuzeo selektirani otpad.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako pokazuju podaci koje nam je dostavio direktor Davor Skroza

Na većinu pitanja koja smo postavili Čistoći dobili smo razmjerno zadovoljavajuće odgovore. No jedno pitanje ostalo je i dalje otvoreno – kako izgleda precizna i cjelovita kalkulacija temeljem koje je formiran fiksni dio cijene koju građani plaćaju putem računa koje im Čistoća ispostavlja.

Naime, uz primjenu novog sustava sakupljanja komunalnog otpada, koji je stupio na snagu 1. srpnja (uz naplatu za biootpad od 1. rujna), stigle su i nove cijene, koje su prilično iznenadile građane.

U grupi 'Varaždinsko smeće' više od 3.300 članova

I ne samo da su ih iznenadile, već su izazvale i cijeli val nezadovoljstva. On je najviše postao vidljiv proteklih tjedana, kad je na Facebooku osnovana grupa Varaždinsko smeće.

Trenutno ta grupa ima oko 3.300 članova, a brojka i dalje raste. Iako cijelo to nezadovoljstvo još uvijek nije artikulirano, očigledno je da ono što građani ponajprije traže je – što više preciznih i detaljnih informacija. Pa evo što smo uspjeli doznati...

Otpad na čijem zbrinjavanju Čistoća ostvaruje prihod

Prihode od reciklabilnog otpada Čistoća u ovome trenutku ostvaruje samo za otpadni papir, otpadnu metalnu ambalažu, otpadnu staklenu ambalažu i otpadne metale.

Tako otpadni papir Čistoća prodaje tvrtki Lotus 091 iz Varaždina, u ovome trenutku po cijeni od 280 kuna po toni. No cijene se, kažu u Čistoći, mijenjaju na mjesečnoj bazi i ove godine varirale su od 455 kuna po toni do 280 kuna po toni..

Ova ugovor je sklopljen temeljem ponude. U ovome trenutku Čistoća također za ovu vrstu otpada ima i ponudu tvrtke Univerzal, a tijekom ove godine kao ponuđač javljala se i tvrtka Wangx.

U Univerzalu završavaju otpadna metalna ambalaža i otpadni metali. Za ambalažu Čistoća dobiva 700 kuna po toni, a za otpadne metale 1.200 kuna po toni.

No i ovdje cijene variraju. Tako je 30. rujna Univerzal platio 1000 kuna po toni za 1.560 kilograma prikupljenog i predanog metala.

I ovaj ugovor je sklopljen temeljem ponude.

Zadnji reciklabilni otpad koji Čistoća prodaje je staklena ambalaža. Tvrtka Vetropack Straža iz Huma na Sutli plaća 145 kuna po toni. Prijevoz ovog otpada sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za sve ostalo što se odvojeno prikupi i što ne završi u 'crnoj kanti', odnosno u miješanom komunalnom otpadu, Čistoća – mora platiti!

Otpad čije zbrinjavanje Čistoća plaća

Tvrtka Ekoflor Plus iz Oroslavja preuzima većinu reciklabilnog otpada - glomazni otpad, otpadni tekstil, otpadnu plastiku i gumu, lampione. Svi ti poslovi ugovoreni su na javnom natječaju.

Ranije je Čistoća poslovala sa zabočkom Regeneracijom, koja je plaćala za zbrinjavanje tekstilnog otpada. No takva suradnja više nije moguća zbog promjene tržišnih uvjeta, objašnjavaju u Čistoći.

Univerzal preuzima ravno otpadno staklo i otpadno drvo.

Poseban je slučaj otpadne miješane ambalažne plastike. Ugovor između Čistoće i tvrtke Ekoflor Plus otkazan je s 11. studenoga ove godine, dakle za dva dana.

Koliko Čistoća plaća tim tvrtkama za zbrinjavanje reciklabilnog otpada, pogledajte u tablici u nastavku. 

0a8f851938b17498d92e012355cd8048.jpg?v=2Također, ovdje su i podaci koliko je Čistoća prikupila pojedine frakcije otpada od 2014. do 2018. godine.

eea1db54ed9c0e25cf8a1ecada4b288d.jpg?v=2

Zbrinjavanje biootpada Čistoća plaća 500 kuna po toni!

Naposljetku, tu je i biootpad, koji se u kućanstvima prikuplja od 1. srpnja, odnosno od 1. rujna. Biootpad ne putuje daleko, vozi se u Črnec, na OPG Vrček, koji uz svoju farmu svinja posjeduje izgrađeno bioplinsko postrojenje.

No da bi Vrček zaprimio otpad iz 'smeđe kante' (i od njega proizveo električnu energiju koju kao povlašteni proizvođač prodaje Hrvatskoj eletroprivredi, što pak građani financiraju iz posebne stavke na računima za struju), Čistoća mu plaća 500 kuna po toni.

Čistoća kaže da je ovaj posao sklopljen temeljem narudžbenice. No u prosincu je na redu otvaranje ponuda u postupku javne nabave za ovaj posao. 

Ipak, napominju u gradskoj tvrtki da je nužno poštivati načelo blizine, koje je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. To znači da bi svaki otpad trebalo obraditi što bliže mjestu njegova nastanka.

(nastavak slijedi...)

> VARAŽDINSKO SMEĆE (2) Već dvije godine zaredom Čistoća posluje negativno. Evo zašto

> VARAŽDINSKO SMEĆE (3) Za one najupornije: Tražili smo od Čistoće cjelovitu kalkulaciju kako je dobiven fiksni dio cijene. Ovo je odgovor

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video