Politika / Varaždinsko smeće

GOSPODARENJE OTPADOM

IVAN ČEHOK OPŠIRNO O OTPADU 'Cijena računa za listopad bit će manja 32 kune, subvencionirat ćemo dio računa za biootpad'

IVAN ČEHOK OPŠIRNO O OTPADU 'Cijena računa za listopad bit će manja 32 kune, subvencionirat ćemo dio računa za biootpad'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Gradonačelnik Čehok odgovorio je na mnoga pitanja koja posljednjih tjedana postavljaju građani nezadovoljni uslugom odvoza otpada, kao i cijenom tih usluga.

Iako raspored desetog javnog kolegija varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, održanog 30. studenoga, nije uključivao informiranje medija o javnoj usluzi odvoza otpada na području Varaždina, aktualost te teme bila je dovoljan razlog da joj se na kolegiju posveti upravo najviše vremena.

Gradonačelnik Čehok odgovorio je na mnoga pitanja koja posljednjih tjedana postavljaju građani nezadovoljni uslugom odvoza otpada, kao i cijenom tih usluga. Transkripciju donosimo u nastavku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Do korekcije cijena odvoza smeća nije došlo na zatjev Grada, već zbog usklađivanja sa zakonom. Mi smo, kao i svi drugi gradovi, dužni primijeniti Vladinu uredbu o tome da se smanjuje masa bio-otpada i dužni smo ga posebno selektivno prikupljati i zbrinjavati. I mi smo to učinili, mi smo zakon proveli. I rekli smo odmah da ćemo kroz šest mjeseci vidjeti efekte toga i da ćemo u razdoblju od šest mjeseci donijeti odgovarajuće odredbe.

Vezana vijest:

Otpad u Varaždinu VARAŽDINSKO SMEĆE VARAŽDINCIMA PREKIPJELO Otvorena Facebook grupa Varaždinsko smeće, nezadovoljni računima traže i prosvjede

- Ono što zakon traži je ekonomska računica, zakon ne poznaje socijalne kriterije. Vi morate po ekonomskoj računici dati cijenu. Želite li vi kao Grad imati socijalne obzire ili kriterije, to možete, ali to morate iz proračuna ili na neki drugi način alimentirati.

- Mi smo napravili sustav, tu su najlošije prošli samci u stambenim zgradama, ali jednostavno zato što oni nikada u povijesti nisu plaćali ekonomsku cijenu. Oni su i do sad plaćali socijalnu cijenu. Sada su dobili ekonomsku cijenu, a sada će grad odlučiti koliko će kojim kategorijama subvencionirati.

- I to je isključivi razlog zašto je došlo do ovakvog drastičnog povećanja cijena. To nema veze sa Čistoćom, nema veze s nesposobnošću, nema veze s nama u Gradu, jer mi sustav ne provodimo u tehničkom, tehnološkom, logističkom i organizacijskom smislu, to čini Čistoća.

- Već smo donijeli odluku da ćemo građanima za deseti mjesec cijenu biootpada subvencionirati tako da će cijena biti 32 kune niža, a nakon toga ćemo dati na Gradsko vijeće.

Vezana vijest:

VARAŽDINSKO SMEĆE Čehok o Facebook grupi Varaždinsko smeće: 'Javlja se desetak onih koji vrijeđaju i pljuju'

- Pojavila su se još neka pitanja, primjerice, o članovima domaćinstva. Kad je u pitanju član domaćinstva, taj model nije napustio Ivan Čehok, već Habuš i SDP, oni su 2013. donijeli odluku da se ide po volumenu. Ja ni kriv ni dužan moram čupati van podatke koje nemam, a te podatke nema ni Čistoća, oni podatke o članovima domaćinstva imaju iz 2002. godine.

- Jedino što možemo je svim građanima u stambenim zgradama, a to ovisi o upraviteljima zgrada, od kojih su se mnogi oglušili, da sami stanari u zgradama prijeđu na obračun po članu domaćinstva. Ako to ne oni ne učine, to može propisati Gradsko vijeće. To ne bude, po meni, do kraja po zakonu, no ako Gradsko vijeće odluči, nama je apsolutno svejedno hoće li biti ovaj ili onaj model. Moje mišljenje je da je model po članu domaćinstva pravedniji, iako ni to nije do kraja pravedno.

- I socijalna subvencija za samca također nije potpuno pravedna. Gradsko vijeće mora donijeti socijalne kriterije.

- Gradonačelnik sutra može biti bilo tko, kao i direktor Čistoće. No on će morati provesti zakon. Zakon se provesti mora. Ekonomska računica je ta, a sad ćemo vidjeti za socijalne kriterije.

Vezana vijest:

GOSPODARENJE OTPADOM Vjeran Strahonja o gospodarenju otpadom: 'Računi su veći, usluga lošija - to je istina!'

- Javilo se pitanje zašto socijalne kriterije nismo odmah uveli. Pa zato što smo morali mjesec dana vidjeti koliki će biti broj odvoza crne kante. Bez toga mi nismo mogli znati kolika će biti cijena. I zato jedan mjesec građani će platiti tu najvišu cijenu. Ali već ovaj mjesec će biti umanjena.

- Drugi prigovor bio je da drugi gradovi nisu podigli cijenu. To što drugi ne poštuju zakon, ne znači da mi ne moramo poštovati zakon. Ako se gleda od 2002., Varaždin je u Hrvatskoj napravio daleko najviše po pitanju selektiranja otpada. Primarnu selekciju na kućnom pragu uveli smo 2003., a drugi gradovi to uvode tek sad.

- Ako građani i Gradsko vijeće ne žele da 50 posto otpada selektiramo, to onda treba reći. Ali to nije zakonski. Naša zakonska obveza je bila da odvajamo biootpad.

- Treći prigovor bio je da se sad više selektira, a da Čistoća više prodaje. To, nažalost, nije istina. Grad je napravio svoje, država nije napravila svoje. Nisu uveli poticajne mjere za selektivno skupljanje otpada, trebalo je sklopiti ugovor s ambalažerima, to su firme koje skupljaju ambalaže, a ugovor sklopljen nije. Država je trebala naći način da se obrađuje plastika i tekstil i mi danas plaćamo plastiku 920 kuna, a plaćali smo 350. Ne da Čistoća ne može dobiti novac za plastiku, ona plaća za plastiku! Plaća i za tekstil i za pojedine druge vrste otpada. Sustav funkcionira kad je u pitanju Varaždin, ali ne kad su u pitanju država i drugi gradovi.

Vezana vijest:

GOSPODARENJE OTPADOM I varaždinski HDZ zatražio promjene: 'Cijene treba formirati po broju osoba, ne domaćinstvu'

- Možemo donijeti političku odluku i reći da dok svi gradovi ne uvedu promjene koje nalaže zakon, neće ni grad Varaždin. Ja sam za, ali to mora reći Gradsko vijeće. Moramo građanima tada reći da ne postupamo po zakonu jer ne postupaju ni drugi. Ali ja vjerujem u pamet i građansku svijest Varaždinaca. Mi ovo ne radimo za Čistoću, za Čehoka, mi to radimo za našu djecu. Mi selektivno prikupljamo jer je ovo europski standard, ovo je europski grad. To što drugi to ne rade nije argument.

- Čistoća je tvrtka koja jedina u Hrvatskoj ima sve spremno, Varaždin je jedini grad spreman za sortirnicu. Bili su spremni za reciklažno dvorište, spremni su za sortirnicu, napravili su pretovarnu stanicu. Sustav je totalno spreman.

- Nijedna država koja je uvodila ovakav sustav nije to učinila u 6 tjedana, nego u 6 godina. A mi ćemo uvesti u roku od godinu dana.

- Znam da je najvažnija cijena, no građani mogu biti mirni, Grad Varaždin je spreman provesti ovakav zakonski model, znamo na koji način to možemo napraviti. Jedan mjesec morali smo iskazati ekonomsku cijenu, jer bez ekonomske cijene odvoza crne kante ne možemo uopće znati koji je obuhvat. I sada ćemo ići sa socijalnim mjerama, to je način na koji se jedino može raditi.

- Svi građani kojima je ovo bilo financijsko opterećenje mogu već za ovaj mjesec biti mirni. Grad jako dobro prati stanje i zna što radi.

Vezana vijest:

Varaždinsko smeće ODVJETNICI VREBAJU SMEĆE 'Puknuo mu film' zbog novih računa, Čistoća mu odmah zaprijetila tužbom!

- Molim da ne bude zabune oko otpada. Svi građani, koji možda zbog nedovoljno informacija, možda i našom krivnjom, ne velim da nije bilo i naše krivnje, u uvođenju ovakvog sustava uvijek ima i praznih hodova, i, možemo tako reći, i malo šlampavosti, mogu biti mirni.

- Pitanje je koje kategorije građana će sve doći na red. Ima samaca koji mogu plaćati, ima obitelji s troje djece koji će teže plaćati od samaca. Tu se moraju vrlo obzirno uzeti socijalni kriteriji.

- Smeće je skupo, zbrinjavanje smeća je jako skupo. Danas sutra naša će cijena doći na cijenu kakva je u Sloveniji, gdje je cijena veća nego kod nas. Ne sad dok imamo mogućnosti socijalnih mjera. Na kraju krajeva, Ivanec je dvostruko poskupio. Svi gradovi koji će provesti zakon do kraja imat će puno više cijene jednostavno stoga što država tako propisuje.

- Zakon je donesen 2013., kako to ide, ministri u četiri godine nisu donijeli provedbene akte, nema ambalažera, nema poticaja za selektiranje. Možda Fond to sad napravi, neću predjudicirati.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Miroslav Marković, kanta, smeće ODVOZ SMEĆA SDP PROZIVA 'Računi Čistoće tri su puta veći! To je ta briga gradske vlasti za naše građane?'

- Da imamo poticajne mjere ne bi morali uvoditi socijalne mjere. Grad Varaždin je kažnjen zato što je proveo zakon. To tako obično u Hrvatskoj tako ide. Ja sam završio na USKOK-u zato što smo napravili prvi MBO u Hrvatskoj, a sad će cijela država plaćati penale jer nema MBO-a. Kad prvi provodite zakon u Hrvatskoj, onda nastradate, umjesto da budete nagrađeni. To su stvari koje čovjek treba pregrmiti. Ja smatram da su Varaždinci dovoljno ekološki osvješteni i znaju da se zakon provesti mora. Drugo je pitanje kako će grad i na koji način socijalnim mjerama alimentirati. I Grad i Čistoća su za to spremni.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!